Menu Sluiten

Westelijke Gorilla & Chimpansee

Burger’sZOO kent twee grote verblijfplaatsen voor Westelijke gorilla’s en Chimpansees. We hadden met onze eigen ogen kunnen aanschouwen hoe ze daar leven en dat is allemaal perfect geregeld. Ze leven in hun natuurlijk omgeving, wat heel belangrijk is voor ze. Het viel ons ook op dat ze beiden in kleine groepen leven. En dit was echt leuk om te zien.

Gorilla’s zijn de grootste en sterkste soort van de meer dan 420 leden tellende groep van de primaten (ofwel apen). Binnen deze groep behoren gorilla’s tot de mensapen, net al de chimpansees die ook in Burgers’ Zoo leven. Er zijn twee verschillende soorten gorilla’s, maar bijna alle gorilla’s die in dierentuinen worden gehuisvest, behoren tot de soort westelijke gorilla.

Ze kunnen hier ook hoog in de bomen klimmen en dit doen ze heel graag. De bezoekers zijn hier bewust een beetje verscholen achter een dik glas. Voorheen konden ze tegen de ramen bonken en dat kan tegenwoordig niet meer. En dat was ook opvallend, deze verandering. Maar kennelijk hebben ze nu ook veel minder stress en dat is maar goed ook. Ze weten heel goed dat er mensen zitten te kijken naar ze.

De zilverrug (de baas dus…) liet zich helemaal niet vertonen en zit veelal met z’n rug naar ons toe. Maar deze vrouwtje gorilla had aar geen enkel moeite mee.

We kregen vandaag een nieuwtje te lezen dat een paar gorilla’s gaan verhuizen en wel naar China. In het najaar van 2020 verhuizen vijf gorillamannetjes vanuit ons park naar Hongshan Forest Zoo in Nanjing (China). Het gaat om de zilverrug (ons fokmannetje) en zijn vier zonen. Burgers’ Zoo volgt hierin de aanbevelingen van de coördinator van het Europese fokprogramma voor westelijke gorilla’s en de hem adviserende ‘species committee’ van internationale dierentuinspecialisten op het gebied van deze mensapensoort. Ons fokmannetje heeft al vrij veel jongen verwekt in Arnhem en de jonge mannetjes komen bijna in geslachtsrijpe leeftijd, waardoor de kans bestaat dat zij hun eigen moeder of zussen gaan dekken.

We zijn op onderzoek uit gegaan naar de dierentuin in China. En we kregen ook wat aardig reviews te lezen van de bezoekers die ze daar geweest waren in China. Het schijnt één van de slechte dierentuin te zijn. En dat vinden wij natuurlijk heel erg jammer. Ook hadden we enkele foto’s gezien en ze zitten allemaal achter dikke tralies en in een kleine ruimten. De dierentuin denk meer aan het welzijn voor de mensen dan bij de dieren en dat moet nou net andersom zijn. China kennende… als het over de dieren gaat, dan is dit meestal op de laagste peil. Onder eigenlijk bevolking dan. Maar een dierentuin hoort niet op deze wijze hun gang gaan. En dan gaan onze 5 gorilla’s daar naar toe. We snappen het wel dat het om een fok programma gaat. Maar dan ook dat ze daar gewoon kunnen leven, zoals hier dus… En dus zetten we hier heel wat vraagtekens bij met deze aankomende verhuizing. Overigens is dit nu helemaal onzeker geworden vanwege de uitbraak aldaar.

Niet ver van gorilla’s verblijf vandaan, is ook hier snel de verblijfplaats van Chimpansee te vinden. Overigens kunnen gorilla’s ongeveer 45 jaar worden en chimpansees wel 50 jaar. Dus dit zit aardig dichtbij.

Ook chimpansees leven hier in hun natuurlijk omgeving. En dit is hier ook goed terug te zien op deze foto’s. Er is hier van alles, zelfs touwen en hutten zijn er. Losse takken vinden ze helemaal geweldig. Dit is hun speelgoed namelijk.

Chimpansees behoren tot de mensapen. In Burgers’ Zoo bewonen ze een verblijf naast de gorilla’s, die ook tot de mensapen worden gerekend. Het DNA van chimpansees komt voor zo’n 98,5% overeen met dat van mensen. Ze zijn dus ook nauwe familie van de mens, zelfs nauwer dan van de gorilla.

Toen wij hier foto’s aan het maken waren (altijd zonder flitsers) stonden twee chimpansees op en gingen even aan de wandel. Hieronder op een filmpje is dat goed terug te zien.

Voorgaande logjes

36 Reacties ontvangen

 1. John

  Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,
  Jullie foto’s zijn weer mooi, laat ik daar eens mee beginnen. Dat mensen op het glas konden bonken is natuurlijk niet goed. Goed dat dat veranderd is.
  Die dierentuin in China, dat is nu een van de redenen dat ik niet van dierentuinen houd. Als dieren er dan toch moeten verblijven zorg dan dat het dierwelzijn voorop staat en zorg goed voor de dieren. Helaas heeft jullie onderzoek iets anders laten zien. Zeer spijtig want deze apen die er naar verhuizen gaan gelijk een heel ander, triester leven krijgen.

 2. Irma

  wat een prachtige foto’s van de Gorilla’s en de Chimpansees.
  Jammer dat ze moeten verhuizen en dat er een kleinere ruimte voor ze is daar, moet het nog zien gebeuren nu met het corona virus.
  Stom dat mensen op het glas bonken, ook vind ik dat iedereen maar met zijn handen aan het glas zit, je kan zo moeilijker foto’s maken, het lijkt altijd wel smerig te zijn dat glas.
  Ik hoop volgende week ook te gaan en dan eindelijk na ruim vier maanden weer te kunnen fotograferen, wel met behulp van een leesbril.
  Groetjes Irma

 3. Tine de Jong

  Voor dat fokprogramma moeten ze maar eens andersom gaan doen hoor.Had ook al eens gelezen dat die dierentuin daar helemaal niet goed is.En de gorilla’s ontvangen dan ook weer stress bij de verhuizing. Hier hebben ze het veel beter. Gaat Bauwi ook weg? Dat zal ik echt heel erg vinden want dat is wel mijn lievelings gorilla. Heb jullie dit filmpje al eens gezien die ik eens maakte? https://youtu.be/FyYr0BZ_Z_4- Gorilla zilverrug Bauwi is weer gulzig. De vrouwtjes daar vandaan moeten maar eens hier komen dan weten ze niet wat ze ontvangen aan weelde. Ik hoop ook dat Stichting AAP het in de gaten gaat houden want een klein hok is niet goed voor hun welzijn.En nu de corona virus er is, zullen ze het hopelijk toch niet doen nu. Geniet van de week en groetjes van mij Tine

  • Skyblog

   Hallo Tine,

   We hebben dit nagekeken en gecheckt en helaas gaat de zilverrug Bauwi (als alles verder goed gaat met hem en in China) ons verlaten. Maar blijft eigendom van Europa en zal dus later weer terug komen. We weten echter nog niet of hij terug zal komen naar Burgers’ZOO en vaak is dit niet het geval i.v.m. de fok programma. We zullen zeker hem en overige vier gaan missen. We hebben hieronder nog een foto toegevoegd van ons. Deze had Ferry toen gemaakt met z’n mobiel. Eerlijk was toen best wel een zooitje in de bezoekers gedeelte. De linker is dan de zilverrug Bauwi en hij had op die dag een slechte dag gehad.

 4. Melodyk

  Ze hebben het daar inderdaad heel goed voor elkaar…. en zeker waar het de chimpansees maar ook gorilla’s betreft… heeft Burgers Zoo heel veel werk verricht waar men wereldwijs enorm veel aan heeft gehad en nog heeft met dank aan ‘oude’ Anton van Hoofff

 5. Marianne

  Goedemiddag lieve Jacqueline en Ferry,

  Bedankt voor jullie bezoekjes, gelukkig is de pc nu weer in orde.
  Werd ook tijd, 2 weken is wel lang hoor.
  Mooie foto’s van de gorilla’s ook het filmpje.
  De andere berichtjes kijk ik later nog.
  Ik wens jullie nog een fijne avond en alvast een mooie midweek
  Liefs Marianne

 6. ria

  Super foto’s van de chimpansees en de gorilla’s.Jammer dat ze de zoo bij jullie moeten verlaten,hopelijk brengt dit geen stress mee voor hen.Nog een fijne avond en voor morgen een aangename midweek xxx

 7. Mirjam Kakelbont

  Hej hej Jacqueline en Ferry,
  Gorilla’s (en andere dieren) die naar een andere dierentuin verhuizen (meestal voor een fokprogramma) worden heel erg gemist door hun vaste verzorgers. Ze laten toch een leegte achter.
  Prachtige foto’s en wat hebben de apen het daar goed. Lekker veel de ruimte!
  Lieve groet.

 8. Karina

  Wat goed om te lezen dat jullie een onderzoek hebben gedaan naar de toekomstige verblijfplaats van de mannetjes.
  En wat jammer om te lezen dat het een van de slechtste plekken is waar je kan belanden.
  Maar goed voorlopig zal het niet doorgaan ga ik vanuit i.v.m. het virus.

  Rare jongens die chinezen die alles op tafel eten waar poten aan zitten, nou ja bijna alles de tafelpoten laten ze met rust
  Maar zo is wel het virus onder de mensen begonnen (eten van rare dingen met poten)

  Hoe dan ook, mooi blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.