Westelijke Gorilla & Chimpansee

geplaatst in: Burgers' Zoo | 36

Burger’sZOO kent twee grote verblijfplaatsen voor Westelijke gorilla’s en Chimpansees. We hadden met onze eigen ogen kunnen aanschouwen hoe ze daar leven en dat is allemaal perfect geregeld. Ze leven in hun natuurlijk omgeving, wat heel belangrijk is voor ze. Het viel ons ook op dat ze beiden in kleine groepen leven. En dit was echt leuk om te zien.

Gorilla’s zijn de grootste en sterkste soort van de meer dan 420 leden tellende groep van de primaten (ofwel apen). Binnen deze groep behoren gorilla’s tot de mensapen, net al de chimpansees die ook in Burgers’ Zoo leven. Er zijn twee verschillende soorten gorilla’s, maar bijna alle gorilla’s die in dierentuinen worden gehuisvest, behoren tot de soort westelijke gorilla.

Ze kunnen hier ook hoog in de bomen klimmen en dit doen ze heel graag. De bezoekers zijn hier bewust een beetje verscholen achter een dik glas. Voorheen konden ze tegen de ramen bonken en dat kan tegenwoordig niet meer. En dat was ook opvallend, deze verandering. Maar kennelijk hebben ze nu ook veel minder stress en dat is maar goed ook. Ze weten heel goed dat er mensen zitten te kijken naar ze.

De zilverrug (de baas dus…) liet zich helemaal niet vertonen en zit veelal met z’n rug naar ons toe. Maar deze vrouwtje gorilla had aar geen enkel moeite mee.

We kregen vandaag een nieuwtje te lezen dat een paar gorilla’s gaan verhuizen en wel naar China. In het najaar van 2020 verhuizen vijf gorillamannetjes vanuit ons park naar Hongshan Forest Zoo in Nanjing (China). Het gaat om de zilverrug (ons fokmannetje) en zijn vier zonen. Burgers’ Zoo volgt hierin de aanbevelingen van de coördinator van het Europese fokprogramma voor westelijke gorilla’s en de hem adviserende ‘species committee’ van internationale dierentuinspecialisten op het gebied van deze mensapensoort. Ons fokmannetje heeft al vrij veel jongen verwekt in Arnhem en de jonge mannetjes komen bijna in geslachtsrijpe leeftijd, waardoor de kans bestaat dat zij hun eigen moeder of zussen gaan dekken.

We zijn op onderzoek uit gegaan naar de dierentuin in China. En we kregen ook wat aardig reviews te lezen van de bezoekers die ze daar geweest waren in China. Het schijnt één van de slechte dierentuin te zijn. En dat vinden wij natuurlijk heel erg jammer. Ook hadden we enkele foto’s gezien en ze zitten allemaal achter dikke tralies en in een kleine ruimten. De dierentuin denk meer aan het welzijn voor de mensen dan bij de dieren en dat moet nou net andersom zijn. China kennende… als het over de dieren gaat, dan is dit meestal op de laagste peil. Onder eigenlijk bevolking dan. Maar een dierentuin hoort niet op deze wijze hun gang gaan. En dan gaan onze 5 gorilla’s daar naar toe. We snappen het wel dat het om een fok programma gaat. Maar dan ook dat ze daar gewoon kunnen leven, zoals hier dus… En dus zetten we hier heel wat vraagtekens bij met deze aankomende verhuizing. Overigens is dit nu helemaal onzeker geworden vanwege de uitbraak aldaar.

Niet ver van gorilla’s verblijf vandaan, is ook hier snel de verblijfplaats van Chimpansee te vinden. Overigens kunnen gorilla’s ongeveer 45 jaar worden en chimpansees wel 50 jaar. Dus dit zit aardig dichtbij.

Ook chimpansees leven hier in hun natuurlijk omgeving. En dit is hier ook goed terug te zien op deze foto’s. Er is hier van alles, zelfs touwen en hutten zijn er. Losse takken vinden ze helemaal geweldig. Dit is hun speelgoed namelijk.

Chimpansees behoren tot de mensapen. In Burgers’ Zoo bewonen ze een verblijf naast de gorilla’s, die ook tot de mensapen worden gerekend. Het DNA van chimpansees komt voor zo’n 98,5% overeen met dat van mensen. Ze zijn dus ook nauwe familie van de mens, zelfs nauwer dan van de gorilla.

Toen wij hier foto’s aan het maken waren (altijd zonder flitsers) stonden twee chimpansees op en gingen even aan de wandel. Hieronder op een filmpje is dat goed terug te zien.

0 0 stemmen
Beoordeling(en)
36 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karina
vrijdag 7 februari 2020 15.30.52

Wat goed om te lezen dat jullie een onderzoek hebben gedaan naar de toekomstige verblijfplaats van de mannetjes.
En wat jammer om te lezen dat het een van de slechtste plekken is waar je kan belanden.
Maar goed voorlopig zal het niet doorgaan ga ik vanuit i.v.m. het virus.

Rare jongens die chinezen die alles op tafel eten waar poten aan zitten, nou ja bijna alles de tafelpoten laten ze met rust 🙂
Maar zo is wel het virus onder de mensen begonnen (eten van rare dingen met poten)

Hoe dan ook, mooi blog.

Dirk
woensdag 5 februari 2020 20.46.45

Het is en zijn indrukwekkende dieren hé .

rebbeltje
woensdag 5 februari 2020 17.10.10

Tja ik leen ze van YouTube…maak niet zo’n mooie als jullie 😉
Groetjes en fijne avond

mvdfotokraam/mvhpleintje
woensdag 5 februari 2020 16.27.58

Mooie log en foto`s van alle `apen`

Morgaine
woensdag 5 februari 2020 12.24.06

Hahahahahaha heerlijk, dat filmpje vooral! De muziek die jullie erbij gekozen hebben, subliem!

X

lia
lia
woensdag 5 februari 2020 12.03.01

Mooie foto’s weer. Het blijven prachtige dieren. Ze hebben daar wel heel veel ruimte .Jammer dat de gorilla’s daar weg gaan. ik hoop dat ze het wel goed krijgen daar.
Lieve groetjes lia.

Rob Alberts
woensdag 5 februari 2020 11.01.17

Een indrukwekkend en leerzaam verhaal.

Diervriendelijke groet,

Bram
woensdag 5 februari 2020 10.31.33

Prachtige serie, altijd leuk apen observeren en fotograferen
mooie video met een leuke bekende muziek

Nicole Orriëns
woensdag 5 februari 2020 08.47.37

Ik zou het naar vinden als die gorilla’s het daar in China slechter krijgt dan hier zeg. Ik vind het altijd weer fascinerende dieren!

Mirjam Kakelbont
Mirjam Kakelbont
dinsdag 4 februari 2020 21.42.09

Hej hej Jacqueline en Ferry,
Gorilla’s (en andere dieren) die naar een andere dierentuin verhuizen (meestal voor een fokprogramma) worden heel erg gemist door hun vaste verzorgers. Ze laten toch een leegte achter.
Prachtige foto’s en wat hebben de apen het daar goed. Lekker veel de ruimte!
Lieve groet.

ria
ria
dinsdag 4 februari 2020 21.40.21

Super foto’s van de chimpansees en de gorilla’s.Jammer dat ze de zoo bij jullie moeten verlaten,hopelijk brengt dit geen stress mee voor hen.Nog een fijne avond en voor morgen een aangename midweek xxx

Suske
dinsdag 4 februari 2020 16.51.25

Die mensapen zijn heel mooi om zien.
Mooie foto’s en leuk filmpje.

Noortje
dinsdag 4 februari 2020 16.41.34

Wat een mooie foto’s en wat is het filmpje ook leuk

Marianne
dinsdag 4 februari 2020 16.32.59

Goedemiddag lieve Jacqueline en Ferry,

Bedankt voor jullie bezoekjes, gelukkig is de pc nu weer in orde.
Werd ook tijd, 2 weken is wel lang hoor.
Mooie foto’s van de gorilla’s ook het filmpje.
De andere berichtjes kijk ik later nog.
Ik wens jullie nog een fijne avond en alvast een mooie midweek
Liefs Marianne

Bas
Bas
dinsdag 4 februari 2020 15.59.51

Geweldig mooi om te zien en het filmpje mag er ook zijn.

Melodyk
dinsdag 4 februari 2020 12.23.36

Ze hebben het daar inderdaad heel goed voor elkaar…. en zeker waar het de chimpansees maar ook gorilla’s betreft… heeft Burgers Zoo heel veel werk verricht waar men wereldwijs enorm veel aan heeft gehad en nog heeft met dank aan ‘oude’ Anton van Hoofff

Els
Els
dinsdag 4 februari 2020 11.50.37

Wat jammer dat die Chinese dierentuin zo slecht is :-(. Wel weer hele mooie foto’s!

Tine de Jong
dinsdag 4 februari 2020 10.12.42

Voor dat fokprogramma moeten ze maar eens andersom gaan doen hoor.Had ook al eens gelezen dat die dierentuin daar helemaal niet goed is.En de gorilla’s ontvangen dan ook weer stress bij de verhuizing. Hier hebben ze het veel beter. Gaat Bauwi ook weg? Dat zal ik echt heel erg vinden want dat is wel mijn lievelings gorilla. Heb jullie dit filmpje al eens gezien die ik eens maakte? https://youtu.be/FyYr0BZ_Z_4- Gorilla zilverrug Bauwi is weer gulzig. De vrouwtjes daar vandaan moeten maar eens hier komen dan weten ze niet wat ze ontvangen aan weelde. Ik hoop ook dat Stichting AAP het in de gaten gaat houden want een klein hok is niet goed voor hun welzijn.En nu de corona virus er is, zullen ze het hopelijk toch niet doen nu. Geniet van de week en groetjes van mij Tine

Irma
dinsdag 4 februari 2020 09.29.39

wat een prachtige foto’s van de Gorilla’s en de Chimpansees.
Jammer dat ze moeten verhuizen en dat er een kleinere ruimte voor ze is daar, moet het nog zien gebeuren nu met het corona virus.
Stom dat mensen op het glas bonken, ook vind ik dat iedereen maar met zijn handen aan het glas zit, je kan zo moeilijker foto’s maken, het lijkt altijd wel smerig te zijn dat glas.
Ik hoop volgende week ook te gaan en dan eindelijk na ruim vier maanden weer te kunnen fotograferen, wel met behulp van een leesbril.
Groetjes Irma

Karel
dinsdag 4 februari 2020 07.49.51

mogge Jacqueline & Ferry
ja die zand sculpturen zijn ware kunstwerken hé
jullie zagen ze tijdens vakantie op het strand , ik ben blij dat ik daar in Garderen ben geweest , is dit jaar ook weer
fijne dinsdag groet

John
dinsdag 4 februari 2020 07.46.59

Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,
Jullie foto’s zijn weer mooi, laat ik daar eens mee beginnen. Dat mensen op het glas konden bonken is natuurlijk niet goed. Goed dat dat veranderd is.
Die dierentuin in China, dat is nu een van de redenen dat ik niet van dierentuinen houd. Als dieren er dan toch moeten verblijven zorg dan dat het dierwelzijn voorop staat en zorg goed voor de dieren. Helaas heeft jullie onderzoek iets anders laten zien. Zeer spijtig want deze apen die er naar verhuizen gaan gelijk een heel ander, triester leven krijgen. 🙁

ZON-nebloem
dinsdag 4 februari 2020 05.20.27

het leukste in de dieren tuin om te zien, en dan de stokstaartjes (voor mij)
.* Een @->- voor jou.

rebbeltje
dinsdag 4 februari 2020 01.02.24

Mijn lievelingsdieren na de hond 😉
Prachtig om te zien

Groetjes

Leidse Glibber
Leidse Glibber
dinsdag 4 februari 2020 00.23.37

Ik vind het geweldige beesten die gorilla’s

Jan K. alias Afanja
maandag 3 februari 2020 22.10.34

Mooie foto’s weer, vooral de indrukwekkende gorilla’s laten zich mooi zien in hun leefgebied. Jammer dat een aantal van de gorilla’s naar China moeten verhuizen. Daar zullen ze het zo te horen een stuk minder goed krijgen dan hier.

Hans
maandag 3 februari 2020 22.06.28

Gorilla’s en Chimpansees vind ik prachtige beesten, vaak geweest met de kinderen en die vonden ze ook indrukwekkend.
Het zijn echte kracht patsers.
Wat een leuke video,ones a time in the west. Hans

AnneMarie
maandag 3 februari 2020 22.00.14

Jammer dat ze in China niet zo goed terecht komen.
Ze zijn wat dat betreft verwend hier, moeten ze een flinke stap terug.

Bertie
maandag 3 februari 2020 21.54.53

Een paar jaar geleden waren we hier nog, was mooi.
Het zijn imposante dieren, angstaanjagend ook.
Niet alleen China is weinig diervriendelijk, meerdere landen kennen geen respect voor dieren, helaas.

Di Mario
maandag 3 februari 2020 21.40.41

Dat zou toch jammer zijn als die apen het minder zouden krijgen. Heb blijven fascinerende dieren om naar te kijken.

Love As always
Di Mario

Edward McDunn
maandag 3 februari 2020 19.33.58

Een heel mooi en interessant blog hoor.
Gorilla’s zijn echt imposante dieren.
Chimpansees zijn komische druktemakers.

Karel
maandag 3 februari 2020 19.21.41

wat een mooie foto’s en filmpje
doet me alweer terug er heen willen 🙂
nee geen goed idee om als het daar niet goed is in China er dieren heen te sturen
we wachten het af
fijne avond groet

miekequilt
maandag 3 februari 2020 19.02.36

Wat een prachtige dieren hè.

willy
maandag 3 februari 2020 18.21.00

bijzonder indrukwekkende dieren zijn deze gorilla’s ..F & J

knappe foto’s en leuke filmbeelden

prettige avond

Joke
Antwoord aan  willy
woensdag 5 februari 2020 23.02.40

Een mooi verblijf. Het lijken me geweldige beesten te zijn. Toch niet te dichtbij… Prachtige foto’s en een mooie film.

willyduvel
maandag 3 februari 2020 18.02.08

Mooie beelden en het filmpje is wel heel mooi gedaan Knap Grts