Waterschildpadden?

Kort geleden gingen we een stukje wandelen bij mooi weertje en liepen we hier aan de overkant en langs de sloot zijde. En we konden het bijna niet geloven toen we iets zagen. Jacqueline zag het namelijk en kijk eens, waterschildpadden in de sloot! Ferry reageerde toen hierop, nee meid, dit kan niet echt zijn! Maar dit veranderde heel snel toen we hun hoofdje zagen bewegen. Met z’n tweetjes zaten ze op een droge eilandje, wat op zich heel handig kan zijn voor ze. Kijk maar snel hieronder naar ons foto en film verslag!

En hier zitten ze dan! Ze zijn wel wat groter geworden en zo te zien vinden ze hier wel lekker. We vragen ons af of ze zouden overleven bij strenge winter? Eigenlijk hoeven we daar nu geen zorgen over te maken, want zo’n winter krijgen we denkelijk niet meer in Nederland. Maar dit is toch wel heel bijzonder. Maar in feite zijn ze gedumpt door de mensen en dit is wel schandelijk!

Een stukje verder op, maar dan op een ander eilandje… lagen deze eenden gewoon te luieren en dit deden de schildpadden ook.

De foto hierboven lijkt sprekend op de eerste foto, maar dat is niet zo. Deze is van de andere hoek genomen. Maar over algemeen lagen ze wel heel erg stil bij.

Deze moeder eend in dezelfde sloot zat lekker te zwemmen met haar twee jonkies.

Deze meerkoet is nog steeds aan het broeden en dit zal ook niet zo lang gaan duren of zijn ze er al?

Nee nog niet… maar hieronder hebben wij een filmpje geplaatst en daar kunnen jullie o.a. die water schildpadden bewonderen en als jullie goed kijken, dan zie je een oogje knipperen. Kijk maar eens…

31 reacties op “Waterschildpadden?

 1. mooie beelden en dat filmpje spreekt me bijzonder aan F & J

  sinds een paar jaar is de handel in waterschildpadden met een Europese richtlijn verboden ..
  wie er een heeft, mag die wel behouden

  zelf heb ik er in een natuurgebied ook al eens gezien

  prettige avond

 2. Ik denk ook wel dat ze daar gedumpt zijn door iemand die niet wist wat ermee aan te vangen… Kan je het niet aan, begin er dan ook niet aan zeg ik altijd.
  Wel heel mooi gefotografeerd, alsmede die eend met haar kuikentjes, schattig mooi zijn die

 3. Jammer he dat deze prachtige dieren gedumpt zijn. Het mag natuurlijk niet, want het is faunavervalsing. Bij een strenge winter kunnen ze niet overleven. Eigenlijk duurt de winterslaap soweiso voor hun hier te lang. Goed opgemerkt trouwens, ze kunnen zo stil liggen dat je ze niet ziet. Maar als je dichterbij komt zijn ze snel weg.

  Love As Always
  Di mario

 4. Heel mooi filmpje . Daar word je toch blij van als je die pluizebolletjes ziet zwemmen met hun ouders. Jammer toch dat mensen dieren die ze niet meer willen zo maar dumpen. Hopelijk trekken die twee schildpadden hun plan in de vrije natuur .

  1. Nee, dat is zeker niet leuk. Je zou op die mensen echt boos moeten zijn en dit is het feit. Er gebeuren hier in Nederland zoveel met de dieren en dit gaat echt ten kosten van het welzijn van alle dieren. Maar dit schijnt regelmatig voor te komen helaas…

 5. mogge Jacqueline & Ferry
  ja ik ben geboren aan de weg die van Amsterdam naar Haarlem loopt
  ik ga dat buurtje , als alles weer wat ” normaler ” is eens opzoeken en dan in dat restaurantje wat eten , en wetende dat ik er boven geboren ben hihi
  ja straks naar Artis , genieten weer en hopelijk wat mooie foto’s maken
  geniet de dag
  groetjes , Karel

 6. Schildpadden kunnen heel goed buiten, ook in de winter, wij hebben ze in de vijver gehad, begon binnen, maar later toen we wisten hoe, hadden we ze in eigen vijver zitten. Ook bij anderen vaak gezien, in eigen tuin gewoon, zolang het goed is, blijven ze ook gewoon, maar je kunt er ook een habitat voor maken rond de vijver. Zodat ze er niet uit zouden kunnen.

  Deze zijn duidelijk gedumpt en je ziet ze vaker in open wateren, maar ja, je bent er niet op bedacht dus meestal zie je ze niet, ik zie ze in Almere ook weleens in het water, maar zeldzaam, dat ik ze kan spotten.

  X

 7. Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,
  Schildpadden kunnen heel erg goed overwinteren. Wij hadden vroeger thuis een schildpad in de tuin en die overwinterde altijd in een diep hol in de grond en vrienden van ons hebben er een die doet precies hetzelfde. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Nee, strenge winters krijgen we niet meer denk ik, maar de schildpad neemt toch een soort winterslaap als het goed is.
  Jammer dat mensen zelfs dieren in de natuur dumpen. Het blijft dus niet bij plastic, blik, en ander afval.. Leuk en mooi filmpje. Ik vond het bijna jammer dat het zo snel voorbij was.
  Een fijne dag vandaag!

 8. Ik heb genoten van het filmpje, zag heel goed de beweging van de oogjes.
  Schandalig dat mensen hun dieren dumpen als ze er niet meer voor kunnen of willen zorgen, dit zie je ook regelmatig met konijnen ook zelfs honden en katten, honden worden aan een boom gebonden omdat de eigenaars zo nodig op vakantie moeten.
  Ik heb vaker gelezen dat dit is gebeurt, voor mij mogen ze dit soort mensen opsluiten en de sleutel weg gooien.
  Groetjes Irma

 9. Dat eiland waarop de schildpadden zitten, lijkt wel speciaal voor ze gemaakt… Maar inderdaad: ze horen er natuurlijk niet. Wat leuk dat er bij jullie in de buurt zoveel jonge watervogels zijn! Bij ons is de populatie heel erg afgenomen, jammer genoeg. Ik kijk altijd graag naar de eendjes, dus bedankt voor het leuke filmpje 😉
  Liefs,
  Lilian

 10. De kleine schattige waterschildpadden worden groot en agressief. Al jaren worden deze beesten daarom gedumpt.

  Door de Klimaatcrisis lijkt het erop dat zij nu ook al eieren in Nederland leggen. Met veel plezier zie ik deze beesten overal zonnen. Jammer genoeg zijn ze ook zeer vraatzuchtig.

  Wel heb je weer heel mooie foto’s gemaakt.

  Natuurvriendelijke groet,

 11. Heel vroeger had Paul schattige kleine waterschildpadjes.
  Ze hadden het hier goed, ze groeiden en groeiden.
  Beetje te veel.
  Ze zijn naar een dierenvriend gegaan.
  Want Paul ging toen verhuizen en kon ze niet meenemen.
  Toen ze klein waren vond ik ze wel leuk, maar die grote, mwah.
  Ben er geen fan van.
  Maar dieren dumpen, nee, nooit.

 12. Ferry en Jacqueline,

  Mooie foto’s en een leuk filmpje.
  De schildpadjes hadden jullie wel in de gaten, ze gaven inderdaad een knipoogje.
  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze daar waren, hopelijk overleven ze het.

  Groetjes,

  jeer

 13. Oh geweldig zeg! Wat leuk om zo echte schildpadden te zien. Zo zagen mijn man en ik een paar weken geleden een heuse schildpad in de beek! Sindsdien hebben we hem helaas niet meer gezien, en ik vraag me nog steeds af hoe dat beestje daar kwam.

 14. Tja dierendumpen gebeurt helaas nog steeds…. en wordt ook niet bestraft want dat vindt onze regering niet nodig, het zijn maar dieren.. dustjaach… om woest op te worden …

  Deze zien er wel goed uit dus volgens mij hebben ze wel een mooie plek nu

 15. Gedumpt of ontsnapt, maar ze horen hier eigenlijk niet thuis
  Het weer werkt ook mee dat ze hier kunnen overleven met die zachte winters
  Ik heb ze hier ook al gezien aan de kant bij een grote sloot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *