Vogelpark Avifauna

Enkele weken geleden, tijdens ons zomer vakantie… gingen we naar de vogelpark Avifauna en dat ligt in Alphen aan de Rijn. Uiteraard gingen we ook op een redelijk zonnige dag en we gingen ook met de auto samen met onze broer, die ook heel graag mee wilde met ons. Vandaag is niet zo mooi dag en het regent op dit moment. Maar de zomer schijnt weer even terug te keren in de loop van aankomende week. Langzamerhand gaan we toch weer naar de herfst en dit gaat ook niet zo lang meer duren. De dagen worden alweer korter en is wordt het weer gezellig eerder donker. Hoelang nog blijven we voortaan in de wintertijd zitten, zodat we niet meer over te schakelen naar de zomertijd. Daar horen we ook niet veel meer van over en dat is bij zoveel dingen zo.

Dit is de restaurant van de Valk en deze ligt net buiten de vogelpark Avifauna. Hier gingen we later ook lekker uit eten. We kregen best wel honger namelijk.
En we konden zo naar binnen lopen, want we hadden onze kaartjes van te voren besteld.
En dit moet dan de hotel zijn en die ligt hier naast de kasteel. Een kleintje dan…
En toch ligt deze mini kasteel heel erg mooi bij en over het water.
Maar we gingen al snel weer verder…
Aan de andere kant zagen we als eerste kippen hoenen lopen. En wel in drie verschillende kleuren. Maar er waren nog veel meer hoor…
En hier kwamen ze dan. Ze kwamen snel naar ons toe rennen en ze waren blijkbaar niet bang voor de mensen.
Ze zijn wel heel erg mooi om te zien. Vol in de veren en kijk hun leuke pootjes eens…
Nou, het werd hier toch te druk allemaal en we gingen later weer verder…
Ook zagen we deze twee beelden staan en het lijk wel van brons te zijn. Maar dit doen we niet zeker.
En aan de andere kant zagen we hele grote struisvogels lopen. En dat was aan de kant van de water. Zo hoog hadden we nog niet eerder gezien namelijk.
En deze lag lekker op der gat te zonnen.
Dit is een Kraanvogel die even door gezakt was en lekker aan het uit rusten was.
Ook zagen we hier prachtige struiken staan, zoals deze… Deze stond volop in de bloei.
Hier zijn we nooit eerder naar binnen geweest. Het is een soort museum met vogels en daarnaast ligt de snack gedeelte, waar men kon eten en dat deden we dus hier niet.
En het was vrij rustig hier zo. Maar dit is een mooie aanwijsbord. En die vogel dier hier erop staat is niet echt.
Niet alleen vogels zijn daar, er zijn ook andere dieren… zoals dit aapje, waarvan wij de naam nog niet weten.
We hebben hier de plattegrond erbij genomen en we weet kunnen we deze aapje hier wel terug vinden?
[deze kaart is inmiddels verouderd en er zijn nu veel meer nieuwe dieren erbij gekomen]
Maar deze “aapje” bevond zich achter het glas of in hun verblijf.
En dit is weer een ander soort. Overigens is dit wel de nieuwe onderdeel van vogelpark Avifauna. Dit hadden we nog niet eerder hier gezien. En ze lopen gewoon vrij rond in een aparte gedeelte.
En deze heet dan Keizertamarin aapjes. En die hadden we nooit eerder gezien. Heel apart, vooral hun gelaat met de snorren die naar beneden hangen. Ze keken we een beetje boos…
Deze bloeiende struik heeft wel hele mooi aparte kleuren.
En deze vogel kwam snel aangelopen en was ook snel weer weg.

We zijn hier nog niet uitgelopen en dit zullen we binnenkort weer herpakken. En verder gaan het hier goed met ons. Onze huiskonijn Amber is overigens een satijn konijn. Dus haar vacht is goed gevuld met extra haren. En het gaat ook goed met der. We wachten ook op ons nieuwe banken, deze zijn versleten en moet dus echt nodig vervangen worden. Daar zitten we al 10 weken op te wachten en wellicht zullen we dit aankomende week gaan over horen. Wie weet… zitten we dan na volgende week op ons nieuwe bankstellen. We wensen jullie nog een fijne week/vakantie.

47 Reacties

 1. Het weer wilt inderdaad niet mee de laatste tijd. Ofwel snikheet ofwel bakken regen. We hebben niets te kiezen en de herfst daar denk ik nog niet aan. Die komt rap genoeg.
  Leuke fotoreportage over jullie bezoek aldaar.
  Goed dat het goed gaat met Amber.
  Fijne zondag.

 2. Prachtige foto’s van plekjes die ik herken van vorig jaar juni toen ik er zelf rondliep

  Alhoewel het voor mij een behoorlijke afstand is, is het wel een park waarin veel te genieten valt, vooral als je ziet dat men volop bezig is met het verbeteren van de leefomgeving voor de dieren die men daar heeft.

  Fijne zondag

 3. prachtig blog Yova
  ik liep er vorig jaar samen met o.a Melody rond
  ik vind het wel een aanrader om er heen te gaan

  ik zag m’n foto’s las ik
  ja het was redelijk weer het hele weekend , met af en toe wat donkere wolken , maar heel weinig regen
  die drone is gebruikt om een 360 graden foto te maken van bovenaf , die hoop ik nog te krijgen

  dag 2 was ook een suc6 , het waren de visserijdagen , due zeker met vissersboten
  ik nam een kilo paling mee naar huis
  ik ben inmiddels weer terug thuis
  fijne avond groet

 4. mogge Yova
  ik begrijp je hoor , als je zegt dat je haar nog steeds erg mist
  zelf liep ik afgelopen dagen ook ff langs de plek waar wij de as van ons moeder uitstrooiden

  ja de Veluwe is zeker heel mooi , en ik ga er al jaren heen voor deze wandeling

  na fijne dagen zit ik weer in m’n eigen huisje , ook wel fijn hoor
  ben blij dat je de pps mooi vind :0

  geniet de dag
  groetjes , Karel

 5. Wat een leuke foto’s van het park Avifauna, en leuk dat er ook apen zitten, de foto’s van de kippetjes en aapjes zijn echt prachtig.
  Ongeveer 15 jaar geleden zijn wij daar ook een keer geweest en toen zaten er geen apen, dit is wel weer een leuke tip voor ons om ook weer eens te bezoeken, we hebben nu toch meer vrijheid nu onze Amber er niet meer is, ik dat soort parken mag je niet naar binnen met een hond.
  Tja de zomertijd mogen ze van mij per direct afschaffen, heerlijk nu het weer vroeger donder wordt, echt gezellig.
  Groetjes Irma

 6. Lang geleden dat ik er eens was, met een familiedag. Die hadden we ieder jaar toen mijn ouders nog leefden. Omdat op mijn ene zus na iedereen in de maanden juli en augustus jarig was, en we anders het heen en weer kregen, vierden we de verjaardagen samen met een dagje uit voor de hele familie. Nu is dat helemaal verwaterd en zijn er ook veel mensen met hun gezin (kinderen en kleinkinderen) op vakantie. Weer een leuke reportage van je.

 7. Ha Jacqueline en Ferry! Ach jee wat heb ik een boel gemist. Sorry… en natuurlijk vooral dat ik er niet was in deze moeilijke tijd! Er kwam dit jaar echt héél veel op jullie af… Gecondoleerd nog, en heel veel sterkte. Ik heb jullie logjes bekeken en vind dat jullie het prachtig hebben gedaan, je moeder’s wens volgend en haar een plek hebben gegeven in het mooiste natuurgebied. Mooi om zo aan haar te denken, en er ook weer naartoe te gaan.

  Avifauna heb ik nooit bezocht, lijkt me zeker leuk. Ik vond dit keer op jullie foto’s de bloemen het mooist; prachtig! Dat wil ik ook in mijn tuintje

  Ik vind het zelf ook vervelend hoor, dat ik minder langskwam de afgelopen tijd. Het heeft te maken met mijn gezondheid, er was veel aan de hand.. zoals nu bv dat abces. Maar dat is maar één van de dingen. En ja, ik ben zo iemand die als het wat minder gaat, helemaal geen behoefte heeft aan gezelligheid! Dan kruip ik gewoon weg in een hoekje, zonder computer… Vroeg of laat komt dat vanzelf weer goed (tot nu toe), maar ik snap wel dat het voor jullie niet goed te begrijpen is.

  Dankjewel voor je reaktie bij mij! Ik heb trouwens wel drie versies van dat gedicht gemaakt, voordat het goed was…. het wou maar niet lukken. Nu vind ik het nog niet helemaal perfect, maar ja.
  Ja inderdaad, het is bijna feest! De 20e jarig, maar ik vier het zondag pas echt, dus pas dan begin ik aan de mokkataart! Maar dan duurt wachten lang…. zucht.

  Liefs en groetjes!

 8. Hallo Jacqueline en Ferry,
  Mooie foto’s hebben jullie weer gemaakt en jullie waren zo dicht bij ons in de buurt.
  Ik heb nog wel een vraag aan jullie, denken jullie dat het met een scootmobiel om te doen is, of zijn de paden daar toch te smal voor.
  Dat kon ik niet goed zien op de foto’s.

  Groetjes Erica

  1. Hallo Erica,

   Eerlijk gezegd hadden we dit niet goed opgelet. Maar er zijn volgens ons inzien op sommige paden moeilijk of niet toegankelijk voor de scootmobielen. Maar er zijn wel degelijk veel paden toegankelijk voor de scootmobielen. Er zijn weinig of geen trappen aldaar aanwezig. Of dit voor de Avifauna mogelijk is, dan zou je dit kunnen informeren bij Avifauna zelf. Wel lezen we hier en daar informaties over de scootmobielen zoals dit gedeelte:

   Vogelpark Avifauna

   Bent u een natuurliefhebber? Dan moet u zeker een dagje met uw scootmobiel naar Avifauna in Alphen aan den Rijn gaan. Dit is het eerste en een van de bekendste vogelparken ter wereld. Het begon allemaal in 1949 toen de toenmalige burgemeester zijn landgoed opende voor nieuwsgierige dorpsgenoten. Die dorpsgenoten waren echter zo onder de indruk van alle exotische vogels dat er werd besloten om een vogelpark op te richten. Dit is uitgegroeid tot Avifauna. In de zomer zijn er vogeldemonstraties, dan kunt u kijken bij het voeren en mag u tevens sommige vogels zelf voeren. De paden in Avifauna zijn goed begaanbaar voor rolstoelen en scootmobielen.

   En voor de rolstoelen vonden wij deze informatie bij Avifauna zelf:

   Rolstoelen

   Vogelpark Avifauna is goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers en er zijn mindervalidentoiletten in elk restaurant. Ook zijn er ‘slecht ter been’ stoelen te leen met een muntje van € 1,00. Het is helaas niet mogelijk om deze stoelen te reserveren. Besef wel dat Vogelpark Avifauna een park is met veel natuur, wat betekent dat niet alle paden even recht zijn.

   Maar over de scootmobielen zijn ze niet echt duidelijk over in. Dit zou je via deze mail adres aan hun kunnen vragen en daar krijg je altijd antwoord op terug: contact@avifauna.nl of anders even bellen.

   We hopen dat dit mogelijk is voor je. Maar er zijn wel degelijk veel gangbare paden aanwezig. Maar er kunnen wel dieren/vogels daar los lopen over de paden. Dit zagen wij namelijk wel. De volgende foto reportage ga je dit straks hier bij ons heel goed zien. Let maar eens op en dan kun je dit zelf beter beoordelen met je eigen scootmobiel. Tegenwoordig heb je dit ook in verschillende varianten en formaten. En dit kunnen we niet echt goed hierover beoordelen.

   Als je dan toch gaat, dan wensen je veel plezier aldaar. Ga dan bij mooi weer. We willen nog erbij vertellen dat je wél bij de vogelshow kan gaan aanschouwen. En dit is erg leuk allemaal om te zien. De vogels vliegen daar gewoon los en je krijgt dan ook veel informaties te horen. Hou wel rekening mee, dat het druk kan zijn. Het beste is om even blijven te zitten, zodat de loslopende volk weg zijn. Een goede tip van ons dus.

 9. mogge Yova
  ja de regen heeft goed gedaan zo ver
  er moet zeer zeker nog bij komen , en wel op tijden dat ik slaap
  ik wandelde deze route ook vorig jaar , had tranen in de ogen , zo triest als het er bij lag
  ik neem de camera mee , en hoop jullie de schoonheid te kunnen laten zien
  geniet de dag
  groetjes

 10. ha die Yova
  ja het is een enorm verschil met vorig jaar
  ik heb een link in het blog staan waarom de bomen om zijn , er was een kleine tornado
  ja deze wandeling is erg mooi , bloemen en mooie bossen en dan de heide , schitterend
  ik ben blij dat je de foto’s mooi vind
  fijne avond groet , Karel

 11. mogge Yova
  ja de hele natuur is aan het veranderen , en dat brengt hier o.a deze tornado’s
  als ook veel warm weer en droogte , nu de komende dagen ook weer richting de 30 graden
  dat wordt zweten voor jullie met dat poetsen , maar als het klaar is kunnen jullie fijn neerploffen op de nieuwe bank
  ik maar straks een rondje fietsen
  geniet de dag
  groetjes

 12. Hallo jullie allemaal, sorry voor mijn late reactie maar ik had enige problemen met de toetsen van laptop die eigen leven ging leiden na een update en ook ene toets werkt niet meer, dus is het soms lastig werken. Was dus even uit blogland, maar nu ben ik weer van de partij en heb gelijk enige blogjes al ontmoet en gelezen. Ik loop dus wat achter maar haal het later wel in hoor.

  In Avifauna ben ik jaren geleden in mijn jeugd eens geweest en vond het leuk om jullie blog en foto’s in te zien. Het kasteeltje was wat ik mij nog herinnerde. Is wel veel veranderd. En de mooie struik is, dacht ik de Filipendula rubra ‘Venusta’- Meadowsweet. Een prachtige stuik , maar ook alle dieren vond ik mooi gefotografeerd. Aparte kippensoort ook. Ik wens jullie mooie dagen. Liefs, Tine

 13. Jullie logje roept bij mij veel herinneringen op. Ik kwam er vroeger vaak met mijn ouders en er zijn nog verschillende foto’s van mij (ook nog in wandelwagentje) in Avifauna! De aapjes waren er vroeger niet, maar dit vind ik juist wel heel leuk. Verder herken ik wel het één en ander De struisvogels natuurlijk en die leuke kipjes. Hebben jullie ook nog de lori’s gevoerd? Ik heb daar bij kennissen zulke leuke foto’s van gezien. Eigenlijk wil ik ook wel weer een keertje naar Avifauna, maar voorlopig kijk ik maar even gezellig met jullie mee
  Wat fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat en ook met jullie lieve kleine huisgenoot!
  Lieve groetjes,
  Lilian

  1. Het was echt leuk bij Avifauna, echt waar! Die aapjes zijn nieuw. Vorig keer was dit namelijk nog niet. Jazeker, we hadden ook de Lori’s gevoerd en dat was echt heel leuk om te doen en vooral mee te maken. Dit moet iedereen een keertje gaan doen. De foto verslag hiervan verschijnt later pas…

   Lieve groetjes van ons, Ferry & Jacqueline en een fijne warme zondag gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *