Toch veel te zien…

Er is toch heel veel te zien in Artis ZOO. En het klopt inderdaad dat op sommige locaties meerdere dieren bij elkaar zijn gebracht i.v.m. ruimte gebrek. Zolang dit maar goed gaat, dan is er niks aan de hand. Soms is dit ook beter zo, omdat ze van elkaar “leren” en “bekijken” zeg maar. Maar het blijven toch wilde dieren, tenminste de meeste daarvan dan.

Voordat we verder gaan, willen we graag vermelden dat al onze foto’s ook in uitvergroot formaat te zien zijn en dit door op de foto aan te klikken. Dit is een Strandloper. Jacqueline had nu even de tijd voor genomen om zoveel namen te verzamelen van de meeste dieren en hopelijk heeft ze dit nu wel goed gedaan. Deze foto werd toen door Ferry genomen. Maar de meeste foto’s waren toch door Jacqueline genomen. Maar goed… Deze strandloper heeft opvallend twee verschillende merkjes om z’n pootjes. En wat dat nou precies zou kunnen zijn, weten wij nog niet.

Gelukkig waren nog veel meer dieren te zien bij Artis ZOO. Zoals deze Alpenmarmot of een Prairiehond. Dit was voor ons even niet duidelijk genoeg welke deze dier zijn zijn.

Dit zijn ieder geval opvallend mooie foto’s en genomen door Jacqueline. Dit weet ze steeds beter goed vast te leggen met haar camera. Hier kun je ook goed zien dat het mosgroen aan de voorkant goed vers was. Beetje drassig is het ook. Waarschijnlijk had hier net geregend of anders besproeid door één van de bezorgers van de dierentuin. Was het was wel erg mooi weer op die dag, toen wij daar waren.

Ergens zagen we aan de zijkant deze Pelikaan in de zon liggen. Dit vinden ze trouwens over algemeen heerlijk. Hier komen we later nog eens op terug.

En dan ergens op een dak zagen we deze blauwe reiger loeren op bepaalde voedsel. En dat is natuurlijk visjes en wacht keurig af op de voedertijden van deze dierentuin. Heel slim!

Niet alleen Pelikanen vinden dit lekker, maar ook deze Aalscholvers staan hier lekker uitgebreid in het zonnetje te baden of te drogen. Volgens ons horen deze Aalscholvers hier niet thuis. Maar hun aantal is ieder geval wel flink uitgegroeid tot een flinke groepje volk. Deze vijver behoren voor de Pelikanen.

Maar het blijft altijd mooi te zien naar deze vogels. Ze behoren tot het wilde vogels in o.a. Nederland. Af en toe zien wij ze hier ook rond vliegen en ze zijn ook behoorlijk schuw.

En uiteindelijk gingen we ergens naar binnen. De temperaturen in deze ruimte lagen stuk hoger en dat kan ook niet anders, want dit zijn dan tropische dieren en deze kunnen hier in het wild (Nederland) niet overleven. Dit is een groene  Leguaan hagedis. Hun ogen zijn het meest bewogen lichaam element en de rest blijft dan stil, tenzij ze echt vertrekken.

En hier is nog een groene Leguaan hagedis te zien, die even net op tijd voorbij liep.

Verder op in deze warme kast ruimte zagen we ook deze Argusfazant vogel op een tak staan. Deze was toen zich aan het schoon maken. Opvallend is z’n paar/blauwe kop met zijn bruine veren vacht. Het zijn best wel grote vogels.

En zo zagen we hier en daar ook in het water hagedissen rond lopen, zoals deze dus.

Dit is een Dwergoeistiti aapje die wij hier heel erg hoog zagen zitten in de kastruimte.

Sociaal gedrag

Hoewel je het van deze kleinste Zuid-Amerikaanse apensoort misschien niet zou verwachten houden paartjes dwergoeistiti’s er een groot gezinsleven op na. Ze kunnen wel dertien jongen bij zich hebben van vier opeenvolgende worpen. Totdat zijn kinderen op eigen benen kunnen staan draagt vader-oeistiti ze op zijn rug.

Levenswijze

Dwergoeistiti’s leven in vloedbossen bij rivieren, bamboebosjes, langs randen van agrarisch bouwland en in aangeplante bossen. Hun klauwtjes helpen hen om zich behendig door de bomen voort te bewegen; sprongen van vijf meter zijn zelfs niet onmogelijk voor dit mini-aapje. Dwergoeistiti’s voeden zich hoofdzakelijk met gom; boomsappen die uit wonden stromen die ze met hun tanden in de boombast hebben gemaakt. Dagelijks keren de dieren terug naar hun ‘bomenbar’ om het boomsap te tappen. Als in het droge seizoen de sapstromen minder worden schakelen de dwergoeistiti’s over op nectar.

En dan hier nog eentje. Het zijn wat slome beesten. En het zijn geen bedreigde diersoorten.

Met dit laatste hagedis foto verlieten wij eindelijk de warme kast en even later kwamen we weer naar buiten en dit voelde toch weer eventjes koeler aan, terwijl het juist lekker weertje was. En de rest wensen wij iedereen fijne weekend toe en graag tot de volgende keer.

34 reacties

 1. Ook dit is een fijn blogje.
  Die hagedissen vind ik echt geweldig om te zien.
  Wat zijn ze mooi hé, vol detail en prachtig van kleur.
  En dat aapje, zo schattig.
  De foto van de blauwe reiger mag er trouwens ook zijn.
  Die was vast net als jullie op bezoek in de dierentuin

  Groetjes, Karina

 2. ha die Yova
  ben ff fijn met je mee gewandeld door Artis , en zag schitterende foto’s van mooie dieren
  ik zag dat je de slide foto’s bij mij ook zag , ja de zee is mooi , ik mag ook wel eens langs het strand wandelen , heerlijk is dat
  wens ook jullie een fijn weekend
  lieve groet , Karel

  1. Jeer@: Kijk, hier leren we met z’n allen weer van zulke goede tip(s). Heel handig zo’n linkje erbij en wij hebben die natuurlijk nader bekeken en ook dat ene filmpje. We vroegen ons af of die ene “teen” wel niet zou breken of zo, maar dit was gelukkig niet zo. Het is wel een hele kunstje om zo’n ring om een pootje te krijgen. Veel geduld hierbij is echt nodig. Weer wat geleerd dankzij jou! Dank je wel…

 3. Meestal zoek men wel uit welke dieren bij elkaar passen.
  Zijn altijd wel leuke dieren de Prairiehond.
  Hoop dat je hier niet zo de pelikanen kon ruiken naar vis, maar dat trekt ook de blauwe reiger en de Aalscholvers.
  De foto’s zijn erg mooi, het Dwergoeistiti aapje heeft een leuke kop. Hans

 4. wat een leuk vervolg van jullie Artis bezoek, met veel bijzondere, en hele mooie dieren en foto’s
  heb er zelf ook een van zo’n stokstaartje of prairiehondje in mijn verzameling, koddige dieren zijn dit.
  dat dwergaapje is ook prachtig om te zien, heb weer met plezier naar jullie foto’s gekeken
  good
  Groetjes, Bram

  1. Bram@: Wat een mooie foto van een prairiehond heb je bij ons achter gelaten. Deze was op dit moment heel nieuwsgierig om de wijde omtrek in de gaten te houden, vooral bezorgen met hun maaltijd. Dit vinden ze wel heel erg belangrijk. SUper mooie moment foto!

 5. Goede zondagmorgen Ferry en Jacqueline.
  Het zijn inderdaad heel mooie foto’s die ze van deze al even mooie dierentuin nam. Er komen hier enkele diersoorten voorbij die we amper kennen en de informatie er bij maakt dit logje weer heel interessant!

 6. Dieren kijken blijft een mooie bezigheid en je raakt niet uitgekeken
  Dat aapje was me vreemd en ben toch best dol op apen….en aapjes kijken.
  De foto van de voorbij lopende leguaan is een prachtfoto geworden.
  Groetjes en op naar de volgende dieren?
  Fijne zondag

 7. Die pelikaan heb je prachtig vastgelegd, zo! Dat hij (of zij) zich koestert in de zon, lees je echt van de foto af. Ik moest lachen om wat je schreef bij de aalscholvers ‘volgens mij horen ze hier niet’. Nee, dat denk ik ook. Het zou me niet verbazen als ze gewoon komen snacken bij de andere dieren. Het is voor hun een soort grote MacDonalds, met al dat eten dat eigenlijk voor de dierentuin bewoners bestemd is. Die leguaan sprak me erg aan, zo eentje ben ik dus ook aan het maken… Ongeveer dan, want ik heb een kleurrijke uitgekozen die op Curaçao leeft. Ze zijn eng en mooi tegelijk.
  Mooi logje!

 8. mogge Yova
  ja we hebben wat winter weer , niet vreemd in deze tijd , wat je zegt , het is ff wennen
  zoveel sneeuw als in de pps zullen we hier niet snel krijgen , hoeft om mij ook niet hihi
  de verbouwing gaat ff duren , maar ik stoor mij daar niet aan , helpt toch niet
  geniet de dag

 9. Goede morgen lieverds.
  Wat een prachtige blog weer ik heb er van genoten.
  Het is nu zo heerlijk fris buiten daar geniet ik van.
  maak er een heerlijke dag van en geef Jimmy een knuffel.
  Groetjes en xxjes

 10. Goede donderdagmorgen Ferry en Jacqueline.
  Wat ik zo fijn van jullie vind is dat je ondanks al jullie problemen toch regelmatig bij mij langs komen en er steeds weer leuke reacties achterlaten.
  Hopelijk gaat het nu iets beter met moeder, vader en je broer!

 11. Goedemorgen Ferry en Jacqueline, Wat een mooie foto’s hebben jullie gepost. Het was echt genieten om hen allen te zien. Wat niet zo leuk is dat je ouders nu apart moeten gaan wonen maar het is wel goed dat zij er goed verzorgd worden. Ook heel erg bedankt voor de mooie reacties bij mij al hebben jullie het nu erg druk. Kom ook soms later voorbij want heb het met verlies van mijn lieve hond (vorig jaar overleden met Kerstmis) en een vriendin die ik weer bent verloren aan kanker ook nog erg moeilijk. Dus neem ik ook wat rust, maar kom jullie wel bezoeken hoor. Lieve groetjes, Tine

 12. Ik heb weer genoten van jullie dierentuinfoto’s met de nodige uitleg erbij. De uitvergroting is leuk gedaan en dat vind ik ook goed, dan kun je ook meer details zien bij de dieren op de foto’s Er zitten bijzondere exemplaren tussen en ook wel vreemde snuiters Maar de dwergoeistiti vind ik een erg leuk aapje Verder wens ik jullie alvast een mooi weekend met weer leuke plaatjes in het verschiet
  Liefs en warme groetjes, Heidi en de kattenfamilie heart

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *