Straatbeeld Haarlem tijdens corona

Zoals de rest van de wereld is de straatbeeld in Haarlem ook veranderd en dit tijdens de corona, die al een jaar duurt. De vraag op dit moment is, hoelang nog? En dit weet niemand dit te vertellen. Wel zijn we allemaal zat en het is de hoogste tijd dat de pandemie voorbij is! Grote vaccinatie operatie in Nederland verloopt helaas heel erg moeizaam. Ook wij zitten daar nog op te wachten. Pas later zal dan eindelijk zo’n oproepkaart in de bus liggen. We hebben nog steeds de lockdown én de avondklok. Haarlem is anders geworden, de winkels, museums en vele andere zaken zijn nog steeds gesloten. Terrassen en de evenementen is nergens terug te vinden, ook hier in Haarlem.

En wanneer het mooi weer is en het zonnetje schijnt, dan gaan de mensen aan de wandel en dit doen ze op verschillende manieren. Deze foto werd genomen in Haarlem Noord.

Dit is één van de drukste kruispunten van Haarlem. En op dit moment is het vrijwel rustig op deze zonnige dag.

Af en toe rijd hier een stadsbus voorbij en wat scooters. Hier stonden wij even voor de rode stoplicht te wachten.

En wanneer we hier omlaag kijken, dan zien we hier allerlei verwarrende verkeerstekens op de weg. Die zijn hier zoveel en hier gaat het dan ook vaak goed mis. Maar gelukkig gebeurde dit op die dag niet. Hier gingen we linksaf.

En hier zagen we ons oude vertrouwde Haarlems voetbal stadion liggen. Groot deel hiervan is gesloopt en deze grote tribune zal niet langer blijven bestaan. Echter wordt deze locatie (onder) voor trouwlocatie gebruikt.

Hier en daar zagen we ook Haarlems wapen vlag hangen. Vorige jaar werd Haarlem overigens maar liefs 750 jaar!

Op deze kruispunt zagen we een nieuw gebouw staan en hier rechtsaf is dan de Zaanenlaan, waar o.a. ook kermissen worden gehouden. Echter gingen wij hier rechtdoor verder…

Aan de linkerkant (niet te zien op deze foto’s) ligt de winkelcentrum Cronjéstraat. En dit is de begraafplaats van Haarlem. Deze is best wel groot.

Deze begraafplaats heeft zelfs een eigen kerk.

Een stukje verder op zagen we de Ripperda kazerne van Haarlem. Deze grond is grotendeels overgenomen door de makelaars en advocaten. Maar de Ripperda kazerne zelf blijft behouden zoals hij is.

Dit is de centraal station van Haarlem. Een oudje is hij wel geworden. Dit is overigens één van de eerste station van Nederland.

En bij de station zagen we ook aan de linkerkant dit fraaie kinddagverblijf liggen.

Dit is een nieuw woongebouw aan de Spaarne, bij Droste om precies te zijn. Dit gebied is vrijwel helemaal vernieuwd en is toegankelijk voor iedereen.

We gingen hier rechtsaf en zagen we deze spoorbrug staan over de Spaarne. Op dat moment werd er aan de sporen gewerkt en lag het trein verkeer tussen Haarlem en Amsterdam stil.

Hier zien jullie al de bekende molen van Adriaan liggen en daarachter de grote kerk Sint Bavo kerk, bij de Grote markt.

Dit is de hoofd politie bureau van Haarlem (Noord Holland) en hier en daar zien jullie ook wandelaars lopen en ook af en toe wat auto’s rijden.

We vervolgden langs de Spaarne, verder het centrum van Haarlem en hier zien jullie de zeilboten liggen, die aangemeerd zijn.

Dit is Teylers Museum die gesloten is. Hier vind je de kunstschatten van wetenschappen en kunst en nog vele andere zaken.

Hier zaten mensen op de banken en anderen gingen aan de wandel. Daarachter zien jullie het melkbrug liggen. De Melkbrug is een ongelijkarmige draaibrug uit 1887 over het Binnenspaarne van Haarlem. De brug, die is ontworpen door stadsarchitect Jacques Leijh verbindt de Hoogstraat en de Korte Veerstraat. Er zijn stijlelementen aanwezig uit de neorenaissance. De bovenbouw van de Melkbrug werd uitgevoerd door de Maatschappij IJzergieterij Prins van Oranje uit Den Haag en de onderbouw door G.P.J. Beccari uit Haarlem. Sinds 1971 is de brug elektrisch. De brug onderging in 2010 een restauratie. In 2015 werd het brugwachtershuisje aangepakt. Er kwam een nieuw huisje naar ontwerp van Marjolein van Eig en kreeg de naam “Melkhuisje”.

Dit is één van de oudste pakhuizen van Haarlem. Vroeger werd hier oliekleding, rubberlaarzen en touw gekocht of verhandeld aan de Spaarne.

De binnenstad van Haarlem was rustig en vooral erom heen liepen veel mensen. Hier stonden terras stoelen en tafels opgeslagen langs de Spaarne. Het was overigens koud op deze dag en het was zelfs maar 2 graden boven nul. Daarachter zien jullie de Lange brug liggen die eerder geheel vernieuwd is. Deze brug wordt nu ook “de verfroller” genoemd in Haarlem.

En een stukje verderop zien jullie de Amsterdamse poort liggen die overigens nog steeds in de steigers zit. Op dit moment is dit gebouw in z’n geheel ingepakt.

We laten we hopen dat corona snel voorbij is en dat alles weer normaal wordt. Zo’n dag zou eigenlijk een nieuw bevrijdingsdag moeten worden. Er is heel veel leed gedaan, wereldwijd! Vele zijn hierdoor hun dierbaren kwijt geraakt en iedereen heeft wel eens iets met corona mee gemaakt. Het leven is immers kort genoeg, voor ons allemaal! We hopen dat jullie het leuk vonden om ons stad (Haarlem) weer eens terug te zien. Vele van jullie zullen dit wel herkenbaar zijn. Haarlem is de bloemenstad van Nederland.

41 reacties op “Straatbeeld Haarlem tijdens corona

 1. Oh, wat leuk om Haarlem door jullie ogen te zien.
  Daar is wel erg veel veranderd, sinds 1970 !!
  Haarlem Noord ken ik minder dan Haarlem Zuid omdat dat tegen Heemstede aan ligt smile
  Maar een erge leuke autorit door Haarlem
  Ik heb mijn ogen uitgekeken en sommige gebouwen nog echt herkend !
  Bedankt.

 2. Dat zijn inderdaad straten die zeer leeg ogen…. Het heeft dan wel het voordeel dat je mooie foto’s van de stad kan maken. Daarbij komt nog dat de foto’s waarschijnlijk ook historisch zullen worden in de toekomst. Wie weet hé…

 3. Corona is eigenlijk goed voor fotografen die aan stadsfotografie doen, dan is er niet te veel volk op straat dat toch maar in je weg loopt smile
  Wat het coronavirus betreft…
  Of je het nu beu bent of niet… het virus zal niet vanzelf verzwakken hoor, het zal afwachten zijn tot iedereen ingeënt zal zijn en dan nog denk ik dat elk jaar een herhalingsprik zal nodig zijn… Blijf vooral positief denken, dat helpt je ook al een flink stuk vooruit smile

 4. Jeetje, het lijkt wel of jullie de hele stad door zijn geweest. Wat stil he.. ik durf niet eens meer de stad in te gaan omdat ik zo leeg niet leuk vind. Maar op zondag met mooi weer wil ik de stad niet in, want dan is het zo druk op de boulevard dat het niet gezond is. Mooi dat station, misschien wel een van de mooiste van het land.

  Love As always
  Dimario 😎

 5. zo ik heb ff genoten van een mooie wandeling door de moois stad Haarlem
  zag wat bekende plekjes , maar weet ook dat ik weer eens terug moet want veel zag ik nog niet , bedankt voor dit mooie verslag

  slaap wel groet

 6. wat een mooi verslag over Haarlem ! Juist omdat het er nu zo rustig is kan je genieten van al die mooie gebouwen. Maar het is leuk voor even maar ook weer helemaal niet normaal. Een stad moet bruisen van leven.
  Hier is het ook tijdens de week rustig maar vanaf de vrijdag stromen de auto’s hier toe en dan kan je maar beter weg blijven uit het centrum of op de zeedijk. Veel te veel mensen. De zeedijk is erg lang ( bijna 10 km) en er is dus plaats voor héél veel toeristen maar die willen allemaal op dezelfde plaats wandelen zo een beetje in het midden waar er veel terrasjes zijn. Nu zijn die wel gesloten maar de mensen komen toch graag wandelen aan de zee of op het strand. Ik begrijp dat wel als je ergens in het binnenland in een drukke stad woont op een appartement.

 7. Inderdaad, het is stiller op straat geworden.
  Kom door de week regelmatig in een stille supermarkt.
  Verder is het wandelen ook rustiger geworden, soms een baasje met een hond die je tegen komt.
  De Ripperda kazerne heeft mijn oudste broer nog gelegen jaren zestig.
  Nu kun je wel mooie mens vrije foto’s maken. Hans

 8. Ik heb niet eerder zo’n lange rit door Haarlem gemaakt. Leuk om dat allemaal zo voorbij te zien komen. Ja, het verkeers- en stadsbeeld is ook hier nog rustig, maar het is wel te merken dat het steeds drukker wordt. Ik vermijd de drukte voorlopig nog, ik vermaak me ook zonder drukte om me heen wel.
  Goed weekend.

 9. De laatste keer dat ik in Haarlem was, was ik er inderdaad om het Teylersmuseum te bezoeken, dat is alweer jaren geleden! Dat was vroeger wel anders toen mijn opa en oma er nog waren, en ook op weg naar Zandvoort, het station later, en de koepel, de gevangenis, staat die er nog wel? Of hebben ze dat ook afgebroken.

  X

 10. Goede morgen Jacqueline en Ferry,, prachtige foto hebben we hier gezien en inderdaad vanwege de corona helemaal leeg en rustig ,, prachtig stad jullie hebben een mooi weg afgelegd want we kunnen hier op deze manier echt wel mee genieten ,, en een goede uitleg erbij bedankt daarvoor . hopelijk krijgen we snel ons oude leven terug maar ondertussen voorzichtig zijn ,, ook een heel fijn weekend gewenst voor jullie . lieve groetjes Ingrid .

 11. mogge Jacqueline en Ferry
  ja die telefooncel is nostalgisch hé
  ja er werden er stuk gemaakt of enkel telefoonboeken gestolen sad
  mooie hé in de pps ,die zouden hier ook niet lang heel blijven ben ik bang
  geniet de dag

 12. Ha Lieve Luitjes,

  wat een leuke tocht door Haarlem.
  Ik herkende alles! maar ja… ik ben dan ook Haarlemse.
  Ik heb de hele tocht wel eens gefietst.
  Als het wat minder kopud is ga ik het nog een keertje doen.
  Nu loop ik liever, daar word je warm van.

  Ik vind het allemaal erg mooie foto’s!

  Prettig weekend, Marlou

  1. Hallo Marlou,

   Dit mag ook een hele mooie foto zijn, maar dan met gevroren Spaarne. En natuurlijk ook sneeuw! Het is nu nog te koud om te fietsen. Deze foto’s werd gemaakt vanuit een rijdende auto. Dit is bijna niet te zien overigens…

   Een fijn weekend!
   Ferry & Jacqueline.

 13. Wat een mooi verslag en foto’s van jullie rondrit door Haarlem.
  Ik ben nog nooit in Haarlem geweest, we zouden er wel heen gaan omdat vrienden van ons vlak voor de corona uitbraak daar naar toe zijn verhuist, dat is nu ruim een jaar geleden en we zijn nog steeds niet bij elkaar geweest.
  Eens zal het wel komen hoor als we de vaccinatie hebben gehad, maar ook wij wachten nog steeds, het verloopt echt niet echt soepel vind ik.
  Ik heb genoten van jullie foto’s.
  Groetjes Irma

 14. Wat een post! ♥ Wat een keur aan gebouwen. Mooi. De molen trekt natuurlijk mijn aandacht en begraafplaatsen vind ik een rustgevende plaats waar men even kan mijmeren. Met corona en zijn regeltjes heb ik het gehad. Bij ons komt er maar geen schot in de zaak. Het is welletjes geweest. Groetjes en hou het veilig daar. air_kiss

 15. Prachtige foto en wandel verslag door Haarlem
  ik denk dat het toch overal wel rustiger is nu door Corona
  en we zijn er voorlopig ook nog niet van af ben ik bang voor
  Wees voorzichtig en blijf gezond….

  Groet, Bram

 16. Zo leer ik Haarlem toch wat kennen F & J

  een mooie stad, waar ik nog niet geweest ben

  bij die coronamaatregelen betreft is het bij ons niet anders

  en zolang bijna alles dicht is, valt er weinig te beleven

  groeten

 17. Die lege straten, doen een beetje onwerkelijk aan hè?
  Het zal nog wel even duren, voor het weer een beetje normaal wordt, maar ik vrees dat het nooit meer zal zijn als vroeger.
  Een serie fraaie foto’s hoor, nog even dan kunnen de zeilschepen weer uitvaren.

  1. Eerlijk gezegd, vrezen wij dit namelijk ook. Het zal nooit meer hetzelfde worden. We horen en lezen steeds meer rare toestanden met corona en de vaccinaties wereldwijd. Toch hopen we echt ergens stiekem dat het weer normaal gaat worden zoals het vroeger ging.

 18. Ja straatbeelden … zijn wel anders en ook weer niet … hier althans niet zo heel erg anders… .het enige echte verschil zijn de mondkapjes en de gesloten winkels waarvan velen al dichtgetimmerd zijn omdat ze failliet gegaan zijn …

  Mooie foto’s en sommige plekjes herken ik vaag want in de jaren 90 en rond de eeuwwisseling kwam ik wel eens in Haarlem om naar de schouwburg te gaan daar.

  Hoe of het verder gaat.. geen idee… met de overheid, hun wanbeleid, en het feit dat ze kapitalen over de landsgrenzen gooien en alles binnen de landsgrenzen laten verrekken… tja … afwachten maar wij kunnen toch niks doen tegen die dictatuur van flutte en flappes

  Fijn weekend

 19. Zo leer ik ook op een rustige manier een andere kant van Haarlem te leren kennen en ondanks de stilte vond ik jullie wandeling heel mooi met alle fotografie. Weekend groetjes aan jullie en ook dank voor alle mooie reacties op mijn websites en de felicitatie daarbij. Liefs, Tine

 20. Wat een schitterende foto’s! Ze zouden zo in het blad van de VVV kunnen staan. Echt een magneet voor Haarlem. Heel veelzijdig ook. Die lege straten doen toch onwerkelijk aan…Veel mensen gaan juist nu foto’s nemen omdat ze de leegte willen fotograferen.
  Fijn weekend!

 21. Dag Jacqueline en Ferry,
  Dat was een stadstour door Haarlem, super.
  en zo stil ook, hier is het vlgs mij drukker.
  Haarlem is echt een hele mooie stad.
  Denk ook fijn wonen ,zoals waar jullie wonen.
  Voor morgen nog flinke buien en hoop dat het dan voorlopig ff rustig word he.
  Bedankt voor je bezoekje en liefs voor jullie
  Groetjes Marianne

 22. Hallo Jacqueline en Ferry,, ,, ik kom jullie een heel fijn weekendje wensen ,, maar het weer zit niet echt mee hier veel wind en regen , maar niks aan te doen we moeten erdoor heen ,, het dagje uit toen in Haarlem leek het veel beter te zijn he ? geniet er toch van zou ik zeggen vriendelijk groet Ingrid .

 23. Goede morgen F & J lang gelden heb ik in Haarlem zes weken stage gelopen, maar ik ken de stad zelf niet echt, alleen de route van het station naar de stageplek. Trouwens dat is zo lang geleden dat ik dat ook niet meer zou weten eerlijk gezegd. Een fijn weekend gewenst.

 24. Wat een leuk verslag weer. Mijn opa en oma woonden in de Preangerstraat en daarom zie ik heel veel bekends. Mijn broer woont nu in de Ripperda, dus ook daar veel bekends voor mij. Leuk om alles zomaar weer te zien. Bedankt.

 25. Dat drukke kruispunt herken ik nog wel, ik was ooit in Haarlem om naar die begraafplaats te gaan en we voor de condoleance gelegenheid naar een restaurant ergens in Haarlem moesten.
  Het is eigenlijk wel fijn dat het nu niet zo druk is in de stad, alles komt veel mooier uit op de foto’s. Ieder nadeel heeft z’n voordeel.

 26. Oh wat heb ik genoten van jullie kijk op Haarlem! Het is een buurland en toch zo anders… Die kazerne is prachtig en dat kinderdagverblijf lijkt wel een huis in de USA te zijn… Schitterend jullie rondleiding, dank je wel.

 27. Goeie avond Ferry en Jacqueline,
  het is echt superleuk om op deze manier Haarlem te zien. Net of ik in een koets zit en zo een rijtoer door de omgeving maak daar hihi…. Ik vind dat gebouw van het kinderdagverblijf erg mooi om te zien maar ik zie meerdere leuk dingen voorbij komen smile
  Ja, de corona, hoe lang gaat dit nog duren. Geen idee. Als ik de cijfers iedere dag zie van de besmettingen dan gaan die nog steeds omhoog ondanks dat we al zolang in de lockdown zitten!
  Ik mag hopen dat we straks als het voorjaar wat verder is we toch weer wat meer mogen of in ieder geval ergens een kop koffie op een terrasje mogen gaan drinken of ijsje eten.
  Ik wens jullie nog een hele fijne avond.

  Groetjes, Helma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.