Spelende ijsberen

In combinatie filmen en foto’s maken van spelende ijsberen in Diergaarde Blijdorp is dit door Jacqueline heel goed gelukt! Want deze logje is bewijst en we raden jullie aan om ‘t filmpje (met geluid) te gaan bekijken. Want die is echt heel erg leuk geworden. Deze genoemde locatie met de ijsberen is één van de beste van Nederland. Dit vinden wij zelf zo. Maar ze horen in het natuur te leven en daar zijn we ook mee eens.

Maar hun bewegingsvrijheid wordt helaas steeds beperkter in de poolstreken. Eerder brak nog een gigantische ijsvlakte eraf en deze drijft van de polen af. IJsberen kunnen voor enige tijd in het water zwemmen, maar bij grote afstanden kan dit voor hun fataal aflopen. Maar hier in Diergaarde Blijdorp hebben ze alle ruimte die ze nodig hebben. Alleen dit had allemaal ijs en sneeuw moeten zijn, maar dit gaat helaas niet.

We waren hier al eens eerder geweest en toen was dit allemaal vrijwel nieuw voor ze en ook voor de verzorgers. Maar nu zijn ze helemaal aan hun verblijf gewend en dus weten ze precies wat ze hier willen doen… zwemmen en spelen!

Met een stuk ijsblokje kunnen ze hele tijd spelen. Voor het eerst zagen we dit hier eindelijk gebeuren.

Terwijl deze ijsbeer steeds dichterbij kwam…

De ijsbeer is zeer groot en krachtig. Mannetjes worden 2,3 tot 2,6 meter lang en wegen 300 tot 800 kilogram. Vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes en worden 1,8 tot 2 meter lang en 150 tot 300 kilogram zwaar. De ijsbeer heeft een lange nek en een grote neus. Onder de vacht is de huid zwart, wat te zien is op de naakte delen zoals de neus en de lippen. De haren van de vacht zijn niet wit, maar doorzichtig en hol. De kleur van de vacht is, afhankelijk van de tijd van het jaar, lichtval en de hoeveelheid vuil in de vacht, gelig wit tot vuil grijs. Hij is waterafstotend en houdt de warmte van de zon vast. Daarnaast heeft de ijsbeer een dikke onderhuidse vetlaag, waarmee hij warmte vasthoudt. De ijsbeer heeft vliezen tussen zijn tenen, waardoor hij beter kan zwemmen. Zijn achterpoten gebruikt hij als een soort roer om mee te sturen. IJsberen hebben een kleine staart, ongeveer acht tot tien centimeter lang.

IJsberen worden zelden ouder dan 25 jaar. De oudste wilde beer waarvan de leeftijd bekend was, stierf op een leeftijd van 32 jaar, terwijl het oudste exemplaar in gevangenschap overleed op een leeftijd van 43 jaar.

IJsberen zijn natuurlijk roofdieren. maar als je ze hier gaat zien, dan wil je vast wel samen met hun in de poel zwemmen.

Deze ijsbeer zwom van de ene naar de andere kant.

En zag de andere ijsbeer aangelopen.

En hier kwam hij dan en even later ging hij of zij ook in het water.

Nou, dit duurt nog wel eventjes blijkbaar… maar ondertussen ga ik zelf wel in me eentje spelen. Heel eventjes dan…

Met een stuk ijsblokje smeet hij hier zo de lucht in. Dit is op deze foto wel goed te zien. Maar zo meteen op het filmpje nog veel beter!

En hij had hem goed gevangen!

En dan even lekker knabbelen aan een stukje ijsblokje. Dit is een genot voor ze.

35 reacties

 1. Goede zondagmorgen Ferry en Jacqueline.

  Goh, wat een mooi log alweer over die ijsberen en het filmpje is inderdaad subliem, de muziek onderstreept het nog eens allemaal perfect! Maar ook de foto's én de informatieve tekst mogen er zijn… Leuk die kleine ijsbeertjes die je op de foto's monteerde, je hebt er heel veel werk ingestoken, jullie mogen hier gerust fier op zijn!

 2. Er speelde zelfs een musje mee in de fil aan het begin. R.E.M. is sowieso de moeite van het luisteren waard. Zoveel goeie muziek gemaakt die band. 

  Deze ijsberen kennen de problemen niet die hun in het wild levende soortgenoten hebben. 

  Fijne dag

 3. Heerlijke serie van de ijsberen. Mooie foto’s en een vrolijke film!
  In het ijsblokje zouden best nog wel wat stukken vis kunnen zitten.
  Als het warm is krijgen ze regelmatig een grote ijsklomp met vis.
  Het was inderdaad genieten. Gr Jan W

 4. De ijsberen zijn meestal geboren in een dierentuin, ze weten niet beter.
  Voordeel is wel dat ze vaak veel ouder worden dan in de vrije natuur.
  Mooie foto dat de ijsbeer uit het water springt.
  Inderdaad een leuk filmpje, lekker aan het spelen. Hans

 5. De film is zeker geslaagd. Wat ontzettend leuk en lief om dit zo te zien. De ijsberen hebben het kennelijk goed daar, want in de meeste dierentuinen zie je de beren niet zo actief. Daarom is dit misschien wel extra leuk. Ik heb het met een glimlach bekeken. Mooi in beeld gebracht!

  Liefs,
  Lilian

 6. Prachtig blogje over de ijsbeer maar helemaal vond ik het filmpje zo erg mooi gemaakt. Nu hopen dat het eens een mooie winter wordt met veel sneeuw dan hebben de ijsberen een beetje hun eigen habitat terug’Helaas gaat het inderdaad steeds slechter met de poolgebieden en dus ook met de ijsberen. Maar zeker ook de vele penguins hebben het steeds moeilijker. Dank je wel ook voor jullie reactie op mijn website en de notitie op YouTube.
  Wens jullie mooie dagen toe. Voor jullie een foto uit Emmen.

 7. Goeie morgen Jacqueline en Ferry,

  ik moet zeggen dat deze foto's van de spelende ijsberen werkelijk fantastisch zijn!

  Deze zijn erg leuk om te zien en ook om mee te beleven. Jaaaa…… hier geniet ik echt heel erg van. Mooi filmpje en prachtige foto's.

  Hele fijne dag vandaag.

  Lieve groetjes, Helma

 8. Hey Jacqueline en Ferry, wat hebben jullie dat weer fantastisch gedaan, deze blog met prachtige foto’s en de fotobewerking met kleine beertje, heel schattig en het filmpje is echt TOPPIE! Ook een heel goede informatie erbij gegeven en de muziek bij het filmpje heel mooi en goed gekozen! Jullie maken er altijd is moois en leuks van en daar steek heel weel werk en tijd in wat ik heel hoog waardeer! En kom daarom heel graag jullie site bezoeken, het is altijd genieten…
  Fijne avond- en weekendgroetjes, Heidi en de kattenfamilie

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *