Sint Joris Kerk

Even dit in het kort: we vertelden bij de vorige logje dat we als eerste met de infobalk zouden beginnen en dit willen we nu toch weer terug draaien zoals jullie altijd al gewend waren. Ook bij andere blog diensten. Dus willen we toch op deze manier verder gaan, dus eerst de foto en dan pas de info daarover. Dit gezegd te hebben is het inmiddels alweer 31 oktober geworden. Ja, Halloween dag en daar doen wij helemaal niks bijzonders mee. Voor de kinderen kan dit wel erg leuk zijn. Enge dingen vooral, iets met horror. Het zonnetje schijnt hier volop boven Haarlem en we zien aan de horizon wel de wolken hangen. Morgen de maand november en onze vader is dan op 2 november jarig en dat weet ie gewoon niet mee, door z’n Alzheimer. De laatste jaren zijn nogal heel wat veranderd in ons leven. Ferry is later in de maand november jarig en dan wordt is alweer 58 jaar. En onze broer zal morgen met z’n medicatie gaan starten, om z’n leven (proberen) te verlengen… Om de drie weken wordt hij dan aan een slangetje gelegd, om die medicijnen in z’n lichaam te krijgen. De tumoren en kankercellen zullen het moeilijk krijgen in z’n lichaam en hopelijk gaat dit z’n werk goed doen. Dit is afwachten… opnieuw afwachten dus!

Sint Joris kerk Amersfoort

Zoals we al zeiden, zouden wij ook even naar binnen gaan. Soms doen wij dit graag uit nieuwsgierigheid. Ook al we hiervoor even de tijd en zin hebben. Maar het was goed, dat we dit toen hadden gedaan.

Sint Joris kerk Amersfoort

Bijna ieder kerk hebben zo’n lange pilaren tot aan de plafon. Het dak van de kerk moet wel gedragen worden en daar zijn deze pilaren uiteraard voor. Sint Joris kerk is een mooie kerk. Niet al te groot dus en toch veel te zien.

Sint Joris kerk Amersfoort

Aan de andere kant van deze kerk bevind nog een aparte hal en dat is deze. De ramen en de plafon is hier fraai afgewerkt met grote bogen tot aan het dak.

De orgels van Sint Joris kerk

Ook heeft deze kerk verschillende orgels, waarvan deze houten orgel aan de muur gehangen. Dit is heel apart. Opvallend is hier wel dat deze houten orgel aan de zijmuur hangt en niet voor of achter. Het geluid uit de orgel komt hierdoor niet echt ten goede. Wellicht is deze orgel pas later erbij gekomen. Daar gaan wij een beetje vanuit.

De orgels van Sint Joris kerk

Aan de andere kant van deze kerk bevind de grote gouden orgel en deze staat zoals hij hoort te staan. Het is een prachtige orgel met vele details. Jammer dat deze niet in werking was.

De orgels van Sint Joris kerk

We probeerden deze orgel goed in beeld te krijgen. Het was toen best wel erg donker in de kerk en toch zijn de foto’s best goed gelukt en dit hadden we eerlijk gezegd niet verwacht.

De orgels van Sint Joris kerk

En zo konden we deze orgel inderdaad beter in beeld krijgen. De versieringen rondom de orgel is met bladgoud bewerkt. Dit was hier goed te zien aan de kleuren.

De orgels van Sint Joris kerk

En de gouden kleur is hier pas goed terug te zien. Zo bijzonder mooi allemaal om dit in het echt te zien. Overigens kostte de intree geld maar €1 en dit was echt goed te doen.

Sint Joris kerk Amersfoort

De banken hebben hier opvallende kleur blauw en ze zijn ook eens lekker zacht om te zitten. Dit komt ook niet zo vaak voor in een kerk. En daar achter liep Ferry met z’n camera.

De details van de kerk

En Ferry was daar met de macro foto’s te maken van dit soort beelden, die je eigenlijk niet snel zal tegen komen. Maar de kerken hebben vaak van die duivels figuren hangen, om boze geesten te weren natuurlijk. Dit soort hout bewerkingen werd allemaal met de hand gedaan en dit was alweer een tijdje geleden.

De details van de kerk

Deze foto is wel heel erg duidelijk, een soort duivelshoofdje. Eigenlijk is dit best wel eng. Maar op zo’n dag als vandaag de 31ste van oktober kan dit wel… ach, wat maakt dit nou uit.

De details van de kerk

En al die hout bewerkingen zijn hier in deze banken weer terug te vinden, maar wel heel erg klein en fijn allemaal. Normaal gesproken zouden de gasten/bezoekers hier zomaar voorbij lopen.

De details van de kerk

Deze kroon is bij de ingang van deze kerk te vinden. Dit zagen we toevallig toen wij hier omhoog keken.

Sint Joris kerk Amersfoort

Aan de brede pilaar staan hier 3 stokken met een zakje eraan. Waarvoor zou dit voor dienen? Voor geld? Jazeker… Het zijn best wel lange stokken en zo kunnen ze ook tussen de kerkgangers hun geld ophalen voor hun diensten.

Sint Joris kerk Amersfoort

Dit fraaie versiering is de overgang naar de andere kant van deze kerk. Waar we eerder op deze blog over hadden. Hier gingen we dus naar binnen en daar hangt o.a. die houten orgel aan de zijmuur.

De plafon van Sint Joris kerk

De plafon van deze kerk is heel fraai afgewerkt met allerlei kleurtjes en versieringen. Zo te zien werd dit onlangs nog bijgewerkt, want het zag allemaal erg schoon en wit uit. Dit moet haast wel.

Aanblik Sint Joris kerk

De omgeving van deze kerk is best wel groot, wanneer je eenmaal binnen bent. De onderste foto van dit blokje zien jullie weer die duivels aanblik. Alleen deze keer van steen en dit komt heel vaak voor in kerken. Zelfs buiten, rondom het kerk gebouw.

Uitgang Sint Joris kerk

En zo hadden we toch redelijk ons rondje kunnen doen in Sint Joris kerk. En uit eindelijk gingen we zelfs in de kerk even naar de WC (die kwamen we toevallig tegen..) en wat een luxe allemaal! En dit alleen maar voor de toiletten. Eigenlijk vinden we dit de mooiste gedeelte. Maar we konden wel zien dat dit allemaal onlangs bij gebouwd is.

En dit is eigenlijk ons nieuwe vaste concept van presentatie van ons vernieuwde blokken editor van Gutenberg. Tot slot willen we iedereen nog een fijn week wensen en voor vandaag een fijne Halloween dag gewenst. We geloven best wel dat dit ook erg leuk kan worden voor de gezin. We geven nog een tip mee: alleen bij staande foto’s kunnen deze ook (eventueel) in uitvergroot bekeken worden.

55 reacties

 1. Stiekem moet ik een beetje lachen, wat jij als een duivels gezichtje ziet? Dat is de Groene man, en precies horen bij de Kelten eigenlijk, wat ook overgenomen is door de kerken overal ter wereld.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_man

  Prachtig verslag verder, en ja die kerk is groter van binnen dan je denkt, met regelmaat worden hier ook exposities gehouden, toen ik er was, was er ook eentje, nog niet eens over geblogt, kan ik ook weleens opduikelen mettertijd

  X

  1. We moeten ons schamen! Nooit geweten overigens… Maar we zijn geen echte kerkgangers en dus ook niet gelovig. Vandaar dus. Maar er was toen wel een expositie gaande (zie foto hier, die wij nog achter de hand hadden…) en bedankt voor die supertip linkje van je. Ja… we snappen wel waarom je stiekem moest lachen en dat hebben wij nu ook! dash

 2. Hallo samen. wat een mooie kerk is dit en ook zo smetvrij van binnen. Soms ga ik ook wel een kerk binnen en dan laat ik altijd ook een kaarsje of meer branden voor hen die ziek zijn-gewoon voor alle mensen want heb zelf geen familie meer en mijn man nog maar een zus en broer. En morgen zal ik ook weer kaarsjes aansteken. En ook voor jullie broer en vader om het leven wat dragelijk te maken. Dank je wel om mij en je bezoekers deze mooie kerk te laten zien. Halloween doen we hier ook niet aan hoor. Dat is helemaal ook ons ding niet.
  Groetjes Tine en knuffel voor Jimmy en voor jullie samen

  1. Lieve Tine, wat ontzettend lief van je dat je aan ons denkt en steunt. Dit doet ons heel veel… Maar dat filmpje maakt ons gelukkig en blij. Zo mooi en vooral schattig. Voor jou ook veel sterkte gewenst en bedankt nogmaals. Dikke knuffel van ons.

 3. Geweldig mooie presentatie en foto’s Ferry en Jaqueline
  heel mooi die framing van de foto’s met dat tekst stukje er onder,
  wel veel werk om iedere foto van info te voorzien denk ik, maar ziet erg mooi uit.
  prachtige kerk gebouw laten jullie zien, via dit blog.

  Groet, Bram

 4. ha die Yova
  wat een schitterende foto’s van die schitterende kerk , ik ben daar indertijd niet binnen geweest , wie weet was het dicht , want zo te zien hebben ze het pas opgeknapt
  op mijn wandelingen , loop ik ook vaak een kerk in , niet voor het sprookje , maar voor de kunstwerken van hout en glas als ook het werk aan steen , die handwerklieden waren echte kunstenaars
  fijne avond groet

 5. Hallo. ik heb de helft van Amersfoort gemist, dat ga ik vanavond bekijken.
  Het is een erg mooie stad, dat zie ik wel. Ook de Sint Joriskerk

  Van Guteman heb ik nog niets gezien, ik heb er niet veel zin in. Zoals het nu gaat vind ik het goed.

 6. mooie interieur-foto’s van de St-Joriskerk die kort geleden gerestaureerd werd …

  vooral dat ene orgel spreekt me aan

  als ik goed kijk zie ik 3 verschillende orgels

  of zie ik dit nu verkeerd

  fijne avond gewenst F & J

  1. Eerlijk gezegd hadden we een orgel vergeten. En deze is hieronder te zien en inderdaad zijn er dan 3 orgels in Sint Joriskerk. Nee, je ziet het niet verkeerd… we waren het gewoon vergeten dus.
   Ook een fijne avond gewenst.

 7. Wat een mooie serie weer.
  Een kerk heeft altijd een speciaal plekje bij mij.
  Niet zo zeer omdat ik heel erg gelovig ben maar ik vind het gewoon een bijzonder fenomeen.
  Fraaie foto’s met zowel oog voor het detail als voor het geheel.
  Ik vind het een prachtig geheel geworden dit blog artikel.

  LG, Karina

 8. Prachtige bezinningsplaats in deze mooie kerk.Heel mooie foto’s die een goede indruk geven hoe de kerk er van binnen uitziet.De macrofoto’s zijn super en heel duidelijk.Ook al doen wij niet mee aan de Halloween hype,toch wens ik jullie een fijn e Halloween avond

 9. Eerlijk gezegd heb ik de Sint Joris Kerk nog nooit bezocht en nu krijg ik virtueel de kans.
  Ik heb ook niks met Halloween.
  Toch gefeliciteerd met vader, weet hoe moeilijk het kan zijn.
  Prachtige foto’s met veel details, ik moet er ook maar eens gaan kijken.
  Dacht altijd dat de kerk eenvoudig was, maar jullie hebben het tegendeel bewezen. Hans

 10. Prachtige foto’s! En zeker zijn ze scherp en de kleuren mooi . Wat een bijzondere gebouwen zijn die oude kerken. Zoveel geschiedenis die er in zit, en zoveel zorg die er aan besteed is, Alleen hou ik niet van al dat oogverblindende wit
  Gek is dat hè, dat dat ene detail uit de Keltische cultuur nog is terug te vinden in veel kerken!

  Ik lees dat Ferry snel jarig is, 58 is een prachtige leeftijd hoor! Niet te oud niet te jong, precies goed

  Leuk dat je nog langskwam bij het gedicht… Ja, loslaten is een kunst. Sommige mensen kunnen het iets te goed; anderen doen er hun leven lang over om het te leren…

  Groetjes en liefs!

 11. Hallo lieverdjes
  Wat hebben jullie weer een prachtige en mooie fotoreportage gemaakt
  Bedankt dat ik weer mocht meegenieten
  Vandaag is het Allerheiligen en dan herdenken wij onze geliefden
  Lieve groetjes dikke knuffel Diana xxxxx

 12. Goeiemorgen Jaqueline en Ferry,

  Jullie hebben je dus toch bedacht? Dat kan, en dat mag Alles is mogelijk als je baas bent over je eigen blog. Ik wil jullie toch alvast feliciteren met de verjaardag van jullie vader. Al weet hij het dan zelf niet meer. Ik denk dat jullie vast wel even bij hem langsgaan om hem te feliciteren. Ferry komt later wel aan de beurt want voor die tijd bloggen jullie vast nog wel een paar keer.

  Met kerken heb ik niet gezien vanuit geloof, maar qua bouw en zo en detail binnen en buiten zijn het prachtige gebouwen. Jullie hebben dat vandaag weer eens mooi laten zien. Zulke scherpe foto’s. Mooi.
  Ik wens jullie een fijne dag

 13. Goede morgen Ferry en Jacqueline.

  Wow, dit is een wel heel schitterende kerk en jullie fotoreportage is dat beslist ook!
  Wat een rijkdom aan architectuur en details wisten jullie vast te leggen, ik ben er ondersteboven van. Bedankt dus voor dit weer maar eens een pareltje van een log!
  Even nog dit: ik denk dat het ‘duiveltje’ de afbeelding van Wodan is, een overblijfsel van de Keltische religie. Ten andere, ook Halloween is dat en wordt nog steeds in Ierland bedreven als ‘heidens’ feest.

  Wat je familie betreft: het is nog altijd huilen met de pet op hé. Je vader beseft zelf niet dat hij jarig is en je broer moet nu regelmatig aan de medicijnen om tenminste zijn leven wat te verlengen. Heel veel courage gewenst allemaal!

 14. mogge Yova
  ja een mooie spreuken pps hé , we wachten maar af wat het weer ons brengt
  inderdaad de wereld gaat ten onder aan zwerfvuil , en dan valt het in ons landje nog mee gelukkig
  ik laat op mijn voet afdrukken niets achter in de natuur
  geniet de dag
  groetjes

 15. Lieve Jacqueline en Ferry

  Wat een prachtige foto reportage hebben jullie van de Sint Joris kerk gemaakt .Zoveel mooie details te zien daarbinnen en wat is de kerk groot ! Ik ben er zelf nog nooit binnen geweest dus dit is de eerste keer dat ik de binnenkant van de Sint Joris kerk zie .Zo leer en ontdek ik veel bij jullie over mijn eigen stad .
  Liefs Elisabeth

 16. Met een Joris aan mijn zij heb ik dit met de glimlach gelezen.
  En de mooie foto’s bekeken. Top hoor.
  Elke kerk heeft een w.c maar het is niet gebruikelijk daar te gaan.
  Maar de priester moet toch ook nietwaar?!
  Groetjes op deze 1ste nnovemberdag ♥

 17. Hallo Yova,

  Wat een indrukwekkende serie van deze mooie kerk,
  Ik heb genoten van de foto’s en de uitleg.
  De foto’s die jullie van de details hebben gemaakt zijn
  ook super.
  Ik kan me voorstellen dat je hier niet uit gefotografeerd
  raakt er is zoveel ten zien.

  Yova nog een fijn en zonnig weekend, Erica

 18. Wat een prachtige foto’s hebben jullie gemaakt van deze kerk.
  Ik zelf ben christelijk opgevoed hoewel ik er nu niets meer mee doet.
  Maar ik moest wel even aan mijn vader denken die altijd op het orgel speelde in de kerk.
  Groetjes Marianne

 19. Deze kerk hebben jullie bijzonder mooi in beeld gebracht, met name de foto’s van het orgel vind ik zeer geslaagd. De kerk lijkt heel sober maar als je op de details let dan zie je de rijke versieringen.

 20. mogge Yova
  ja een prachtige wandeling was het zeker weer en met mooi weer
  en ik had ook wat geluk , de herten lieten zich goed zien
  en aan het strand trof ik wat mooie blauwe kwallen en ander mooi’s
  ja Zandvoort samen met het mooie weer , dan is het druk
  de pps is ook schitterend mooi , zo kan ik niet fotograferen hoor hihi
  jullie niet op pad geweest , dat begrijp ik goed , en hopelijk is het dipje snel wat weg
  ik zie jullie mooie blogje tegemoet
  groetjes

 21. Zeer mooie foto’s van deze kerk. Ik hoop dat de medicatie voor jullie broer gaat werken. Kanker is altijd wachten en hopen dat het goed komt. Hoop dat jullie toch hebben kunnen genieten van een fijn weekend.
  Nu de verhuis achter de rug is, hoop ik hier wat meer aanwezig te kunnen zijn en jullie mooie logs weer volop te kunnen lezen en ervan genieten!

 22. Goeie avond Jacqueline en Ferry,

  inderdaad is 31 oktober Halloweendag maar dit is ook de dag dat mijn lieve kleinzoon Jahnay is verongelukt. Een rare dag voor ons en ook een hele verdrietige dag. De foto’s van de kerk komen dan wel mooi uit zo op deze dag. Het zijn prachtige foto’s en ik heb ze dan ook goed bekeken.
  Deze keer maar even een korte reactie van mij want de tranen staan er alweer.
  Lieve groetjes, Helma

  1. Lieve Helma,
   Wij blijven dit verschrikkelijk erg voor je vinden, dat op die dag… precies 1 jaar geleden is dat jouw lieve kleinzoon Jahnay verongelukt werd. We begrijpen daarom ook heel goed dat je even bij ons kort reageerde, want je kon je tranen niet meer vasthouden. Het is ook heel erg en we leven nog steeds ontzettend veel met je mee. Nogmaals heel veel sterkte ermee.
   Lieve groetjes van Ferry & Jacqueline.

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *