Rot week…

De titel van deze logje zegt eigenlijk al genoeg. We hadden echt een rot week achter de rug gehad en gebeurde hier van alles nog wat. Het begon allemaal met dat weilandje schuin achter ons. Dat prachtig natuur gebied werd totaal vernield door Gemeente Haarlem. Meer info zie hier. Dit logje zal dan natuurlijk met vers nieuws worden voorzien. We hadden een melding met daarbij nodige foto’s verstuurd naar een wijkkrant in deze regio. Tot heden hadden we helaas totaal niets vernomen via onze mail box. Dus… kunnen we dit een beetje als politiek gaan bekijken, dat onze wijkkrant achter of zelfs samenwerk met de Gemeente Haarlem. Helaas kunnen we dat natuurgebied niet meer terug halen. Paar dagen later hadden we onze verzonden mail hierover in laten trekken. Zoals jullie al zeiden, alleen er voor staan… wordt echt heel moeilijk. En dit is ook zo. Volgens dat krant advertentie (zie vorig logje), zou de conflict al 30 jaar duren en dit is echt NIET waar! Dit weten wij zelf, aangezien wij hier al 28 jaar wonen. Maar goed, daar gaan we niet meer druk over maken. Zoals wij al zeiden, gebeurde hier van alles nog wat afgelopen week. We wilden eigenlijk al eerder een nieuw logje maken, maar dit kwam helaas niets van in. Het is vandaag zaterdag en nu kan het wel weer… Want de rust is ook een beetje weer terug gekeerd. Ook hadden we afgelopen week wat aardig foto’s kunnen maken en dan kunnen jullie het zelf zien wat hier al allemaal is gebeurd. Eigenlijk is dit nog steeds gaande. Er wordt op dit moment zelfs aan gewerkt bij dat landje. Hoe zit het dan met de vogels die op de vlucht gingen? En hoe wat verder?

Eerder afgelopen week werd dat vernielde weilandje gelijk beheerd door de “boeren”. Zoals jullie hier zien, werd het grond bewerkt met bepaalde stof. Misschien nieuwe gras zaadjes voor de koeien die later zullen komen. Als dit zo is… dan hebben wij toch hier liever de koeien/paarden dan de woningen. Laten we eerlijk hierover zijn. Maar dit had nooit mogen gebeuren in deze tijd/periode. En wel de periode waarvan de dieren hier aan het broeden waren. Hier hadden ze zeker enkele maanden moeten wachten hiermee. Maar men zijn dus duidelijk bang hierover, misschien dat Gemeente Haarlem dit terug zou kunnen draaien. We werden helemaal niet op de hoogte gebracht en vandaar dat dit allemaal zo kon gaan. Ieder geval zullen we dit landje de komende maanden in de gaten blijven houden. We wonen hier immers tegen aan en dit is geen probleem voor ons.

Vandaag op vroege ochtend (zaterdag) zijn hier men aan de slag gegaan met de werkzaamheden van dat zandweg, die hier ook zomaar uit het niets kwam. Ze willen dit hier allemaal herstellen. De hele stoep gebied was hier verbrijzeld, door die brute geweld enkele weken geleden. Blijkbaar heeft dit misschien wel geholpen door de mensen die hier een melding hadden gemaakt, zoals wij? Maar dit is een logische zaak, die absoluut niet in deze staat achter gelaten kan worden. Er was zelfs gevaar voor de stoep gebruikers. Wij verwachten dat dit allemaal netjes wordt geregeld vandaag.

Even later kwam hier zelfs de bulldozer erbij. Nieuwe tegels liggen daar achter al klaar. Dat zandweg wordt waarschijnlijk ook voorzien van een nieuwe asfalt laag.

Eerder afgelopen week zagen we hier op dat vernielde weilandje enkele witte lepelaars verschijnen. We zeiden niet voor niets dat dit landje ook voor beschermde vogels zijn. Dit stuk landje (weliswaar geen groene zoom Gemeente Haarlem…), was hun herkenningsgebied. Een belangrijk onderdeel voor beschermde vogels zoals witte lepelaars. Ze zijn nu totaal verward. Dit is nu duidelijk te merken. Wellicht gaat het hier om de jonge witte lepelaars die hun nest net verlaten zijn. Over enige tijd gaan ze hier weer weg met hun ouders naar het zuiden of elders. Ieder geval blijven ze niet hier in Nederland.

Voor ons ligt dit onderdeel heel erg gevoelig. En dit wilden wij o.a. voorkomen worden. Maar het ging allemaal veel te snel! De instanties zoals Vogel Bescherming, reageren hier totaal niet op! Onbegrijpelijk, zou je haast gaan denken. Waar zijn ze dan voor? Dit had echt nooit mogen gebeuren. Achter bij de Liede ligt hun broedplek.

Even later verscheen hier meerder witte lepelaars. Al deze foto’s zijn vanuit onze balkon genomen. Het is nu afwachten of ze volgend jaar hier weer terug zullen komen. Want dit is nu allemaal erg onzeker geworden. Ze weten dit ieder geval dat dit niet pluis is en ze waren hier behoorlijk van streek geraakt.

Of dit nog niet genoeg was, gebeurde dit eergisteren bij ons. Ferry had afgelopen week nachtdienst gehad en werd op die ochtend om 8:30 uur met bruut wakker gemaakt. Met heel veel mensen in de gang bij ons dus… waren ze de voordeur aan het open breken met groot geweld. Politie en de deurwaarder en nog veel meer natuurlijk, konden ze na met heel wat moeite binnen komen bij onze ex buurman. Gelukkig was dit niet bij ons… Wel werd de hele voordeur en de hout frame er omheen totaal vernield. De buurman was voor een hele tijd hier niet meer te zien. Het was ook een vreemde figuur, altijd al geweest vanaf het begin. Eigenlijk best wel een enge figuur. Het woonde hier zelfs in puinhopen. Hij was gek op spulletjes die hij hier verzamelde. Maar het was hier echt vies en smerig. We kregen iemand aan onze voordeur en vertelde tegen ons dat er ontruiming gaande zou zijn. Nou… via de balkon met een speciale lift ging al z’n rotzooi en spulletjes naar beneden en zo afgevoerd. Echt… zoiets ergst hadden we nog niet gezien. Zelfs de deurwaarder niet eens, die later met Ferry sprak hierover. Ze startte om 8:30 uur en ze waren pas 17:00 uur klaar hiermee en de hele woning is dan leeg gehaald. En die ex buurman zullen we hier nooit meer terug gaan zien. Wij blij… maar… we zijn er nog niet. De hele woning wordt ook gerenoveerd. Want dit had hij toen eerder gewoon geweigerd. We konden zelfs later deze woning gaan bekijken, dit deden we uit nieuwsgierigheid. We schrokken ons rot! De hele dag had Ferry op die dag niet meer kunnen slapen.

Weten jullie dit nog? Deze familie zwanen gingen toen op de vlucht nadat hun broedplek werd vernield. Deze foto hebben we in de logje in de herhaling geplaatst, om dit te verduidelijken. Ze gingen noodgedwongen via zojuist geplaatste zandweg op de vlucht. Eigenlijk de verkeerde route, want er is hier geen water te bekennen. We maakten natuurlijk hier gelijk onze zorgen. We gingen even later zelfs op zoek naar ze en we konden ze nergens terug vinden! Dit duurder maar liefs vijf dagen lang…

En warempel… we hebben ook goed nieuws te melden! De familie zwanen zijn weer terug gekeerd op onze locatie! Hier verscheen enkel jonge zwanen en even later zagen we ze alle zeven weer terug!

En wat zijn ze groot geworden… het gaat gelukkig goed met ze. En daar zijn we echt heel erg blij mee.

Ook deze foto’s hadden we op een ander balkon genomen. We wilden ze van dichtbij nog niet verstoren… Ze zwommen hier weer vanouds lekker rond. Ze kunnen hier zelfs later weer over steken, naar de nieuwe locatie weilanden hierachter ons. Hier komen we later op dit logje nog op terug!

En zo te zien hadden ze ook lekker trek in iets lekkers in het water. Gewoon even een kopje onder en happen maar! En hebben we nog meer goed nieuws te melden?

Pal achter ons ligt een omvangrijk beschermd natuurgebied. Schuin tegenover of ernaast ligt dan die vernielde weilandje. Dit gebied is wel beschermd en dit heet dan ook de groene zoom van Gemeente Haarlem. Gelukkig wisten alle vogels dit makkelijk en vooral handig terug te vinden. Al deze vogels zitten echter nog dichterbij achter ons gelegen. Zelfs deze Nijlganzen met hun 9 tal jonge kuikens zijn weer terug! Deze hadden we ook een tijd niet meer gezien. Ook deze zijn weer wat groter geworden, zoals bij de zwanen. Hier komen later de zwanen ook aan meren. Zeker weten, want dit weten ze wel te vinden, zoals alle vogels. Dit wordt dan hun nieuwe broedgebied.

Niet alleen de Nijlganzen zijn hier te vinden.

Hele groepen wilde ganzen zijn hier terug te vinden. Schiphol heeft hier absoluut geen last van.

Hier zijn ze allemaal van harte welkom! Ze weten hier te herleven op hun nieuwe broedplek locatie.

Opvallend gebeurd dit nu in grote getallen… heel veel groepen komen hier aangevlogen of anders aangelopen.

Ze voelen hier blijkbaar heel goed thuis bij ons hier achter…

Hebben wij last van? Nee echt niet… dit gaat zo nog beter dan voor heen. Niemand kan hier namelijk komen of ander storen. Dit weten ze heel erg goed.

In de verte komt net een nieuwe groep aangelopen op dit nieuwe natuurgebied en wel met hun jonge kuikens.

Even een macro opname tussendoor van een natte stamboom.

Ook achter ons staat heel wat Berenklauw planten. Op zicht hele mooie planten. Maar bij zonneschijn kun je hier beter uit de buurt blijven. Deze planten kunnen namelijk brandwonden veroorzaken.

Dit lazen we net op het internet en dit hadden we eigenlijk nooit geweten, wel dat deze planten iets hadden.

Maar ze hebben wij mooie vormen en die witte bloemetjes zijn ook mooi om te zien. Zelfs in de winter, met sneeuw erop!

Hier rechts zien jullie dat vernielde weilandje verschijnen. Maar de omgeving blijft toch mooi…

De contrast groen in dit gebied is wel heel erg groot zo te zien. Daar achter zien jullie de fly over richtingen naar Waardepolder en Amsterdam. Of eigenlijk meer de Rottepolderplein.

We hadden dus een rot week achter de rug, maar gelukkig hadden we ook leuk/goed nieuws te melden over de dieren die hier wonen. Met de witte lepelaars moeten we nog afwachten hoe dit volgend jaar 2019 gaat aflopen. Of anders zouden we dit gelijk weten dat dit de oorzaak is. Helaas hebben wij ook wat minder goed nieuws te melden onder familiekring. Onze broer André heeft weer helaas een nieuwe bultje ontdekt onder zijn oksel. Hij heeft gelijk een afspraak kunnen regelen en moet a.s. maandag gelijk naar het ziekenhuis voor de zoveelste keer weer. Dit zou dan de tiende keer worden. Opnieuw onzekerheden… We moeten weer hard gaan duimen… Nog een fijne week gewenst.

43 Reacties

 1. Hallo lieve Ferry en Jacqueline,
  Amai amai….Je zou het voor minder een rot week noemen, maar hartelijk dank voor het positieve en prachtige foto’s die ik weer heb kunnen bekijken, ben hèèl blij dat er toch weer dieren tevoorschijn zijn gekomen
  En voor jullie broer duim ik mee hopelijk op positief nieuws
  Een hèèl fijn weekend kom ik jullie wensen, en kan je er toch een beetje van genieten, liefs Brigitte

 2. Nou dat was zeker geen fijne week voor jullie .Wat zonde van dat natuurgebied maar gelukkig komen de vogels weer terug en wat groeien ze hard .Wat een toestand in het huis naast jullie ,je schrikt daar toch idd vreselijk van .En nu nog de verbouwing daar ,nu hopen dat jullie fijne nieuwe buren krijgen straks .Ook heel naar voor jullie broer dat hij weer een bultje vond ,dat is weer schrikken .En wat een mooie foto’s laten jullie weer zien .Ik wens jullie een mooi rustig weekend .
  Liefs Elisabeth

 3. Tine de jong

  Pff wat een avonturen in ene week en je kon ook duidelijk zien dat de lepelaars aan het zoeken waren naar iets. Nee ze zijn niet echt goed bezig met dit natuurgebiedje. Want ik wel fijn vond en mij heel blij maakte dat de zwanen weer gevonden zijn en heerlijk ook nog samen allemaal. En wat die buurman betreft is het maar beter dat deze weg is al geeft een renovatie natuurlijk ook weer lawaai met zich mede. Over de Berenklauw heb ik eens een gedicht over gemaakt op de andere website de Mens en de natuur. Geen leuke plant hoor. Je kan de snack beter hebben lol. Nu ik wens jullie een rustig en mooi weekend toe en geniet van de zomertaferelen die op jullie pad en omgeving mogen verschijnen. Heel veel liefs Tine.

 4. Broer André heel veel sterkte, ik hoop maar dat het niet ernstig is. Wat is het toch zonde van jullie natuur. Gelukkig zijn de zwaantjes weer gevonden en wat zijn ze gegroeid. Waar ik woon wordt ook steeds een stukje van de polder afgeknabbeld, overal huizen, huizen en nog eens huizen, er zouden meer mensen bij elkaar moeten gaan wonen, doen wij ook, dan blijft de natuur de natuur. Fijn weekend, rust maar lekker uit.

 5. Ik kan me voorstellen, dat het voor jullie een rotweek was als ik alles zo lees. Jammer, dat ook in Haarlem kleine stukjes natuur worden opgeofferd aan onze niet aflatende drang om weer nieuw geld te verdienen. Een lichtpuntje bij al dat vervelends zijn de foto’s van jullie.

 6. Karina

  Jeetje ze zeggen wel eens never a dull moment.
  Maar dat is in jullie geval de waarheid.
  Eerst wordt het natuurgebied gesloopt.
  Dan wordt de Ferry’s rust gesloopt.
  Wordt de deur van de buurman gesloopt.
  Enz enz. Allemaal niet fijn.
  Wat wel heel fijn is, is dat je de zwanen weer kon spotten en dat het goed gaat met ze.
  En echte rot week maar wel met een kleine happy ending.

  Hoop dat jullie weekend weer wat beter is.
  LG, Karina

 7. ha die Yova
  ja het is vreselijk wat ze daar gedaan hebben en wie weet wat nog gaan doen
  ik persoonlijk denk dat de gemeente een dealtje heeft gesloten met 1 of andere project ontwikkelaar
  maar ik ben ook erg positief ingesteld , dus ik hoop dat het alles weer goed komt met die mooie natuur

  en als het lege huis is opgeknapt , wens ik jullie lieve buren toe

  fijne avond groet

 8. Die berenklauw is mooi, gigantisch groot kunnen ze worden, maar owh zo uitkijken. Ik heb dat mijn kinderen nu al verteld. En elke keer als ik er een zie, dan zeg ik het weer, weet je nog, berenklauw. Uit de buurt blijven. De natuur bij jullie zit flink op de schop. Hopelijk hebben de dieren er op de lange termijn geen last meer van en weten ze zich aan te passen aan de grillen van de mens.

  Love As alwyas
  Di Mario cool

 9. Dag ferry en Jacqueline.

  Ai, zo te lezen was het inderdaad een vreselijke week voor jullie. Niet alleen ging de vernieling van dit mooi stukje natuur gewoon door, bovendien ligt er precies niemand wakker van. Noch de natuurbeschermers noch de kranten vinden dit blijkbaar interessant, en het is voor jullie vechten tegen de bierkaai. Ik bewonder jullie er voor dat jullie niet aflaten en toch blijven proberen om er iets tegen te doen, in tegenstelling met de andere buurtbewoners. Maar die worden precies toch en beetje wakker en als er meer protest komt zal de gemeente misschien eindelijk beseffen dat ze de verkeerde beslissing genomen hebben. Voor alles wat daar groeide en leefde is het nu helaas achter te laat… Hopelijk vinden al die mooie vogels en dieren nu een stekje in het verder liggende, beschermd natuurgebied. Laat ons daarvoor duimen…
  Duimen doen we ook voor je broer, hopelijk is het loos alarm en zal die knobbel goedaardig blijken te zijn!

  En wat een vervelende historie ook met het huis van jullie buurman. Ongelooflijk hoe iemand zichzelf en zijn woning zo kan laten verloederen hé. Nu ja, ik heb dit ook al gezien in mijn naaste omgeving, het is dus niet echt iets unieks…

  En o ja, jullie hebben weer schitterend foto’s genomen!

 10. mogge Yova
  ja ik had gister een prachtige dag , 2 oud collega’s getroffen en een blogvriendin en haar man
  nee zo’n hernia kan je maar beter ver van blijven
  gelukkig hielp de operatie bij je moeder , was een hele opluchting
  ik ben blij dat de mooie pps je blij maakte
  fijne zondag groetjes

 11. Goeiemorgen,
  Het kan ook zijn dat de mensen/redactie van het stadskrantje niet durven. Dat ze alleen maar leuk nieuws willen brengen, of het interesseert ze gewoon niet. Of ja, ze zitten in de zakken van de gemeente. Ook dat kan. Het is wel echt zonde dat dit zo gedaan is zonder bewoners de kans te geven bezwaar te maken.
  En dan de buurman. Ik zou daar ook van schrikken. Of iemand eng is of niet, vaak valt het wel mee en is het de uitstraling van iemand. Wie weet wat de man al had meegemaakt waardoor hij zo is geworden.
  Anyway, hopelijk wordt komende week een stuk rustiger voor jullie.

 12. Goede morgen J & F , inderdaad een nare week met al die dingen tegelijk. Ik hoop dat het voor je broer mee gaat vallen, maar het blijft altijd spannend.
  En voor de vogels die nu dat mooie stukje natuur moeten missen. Het is een kaalslag zonder na te denken van de gemeente.
  Niet meer terug te draaien, maar goed dat er geen woningbouw is gepland.
  Toch een fijne zondag gewenst.

 13. Nou dat was het weekje wel Ferry en Jacqueline, wat een toestand bij jullie in dat natuur gebied.
  Nederland ten voeten uit, maar als je zelf een boompje omzaagt of een plantje uit de grond trekt die dat mag niet.
  Verder toch wel een intersant blog met wat de vogels gaan doen, die zijn inderdaad een beetje de weg kwijt
  Snappen doe ik het niet, als er hier een boom om moet ook al is hij helemaal dooe, gaan ze toch eerst kijken of er geen vogel nesten in zitten, maken tientallen foto’ en dan als dat allemaal goed is zagen ze de boom pas om…

 14. Het zal je maar allemaal gebeuren in één week. Om gek van te worden. Nu maar hopen dat alles goed komt en dat je fijne buren terugkrijgt. Hier achter mijn tuin hebben de zwanen ook jongen en met de hondjes uitlaten moet ik goed uitkijken. Gisteren kregen er al jonge ganzen vliegles, ook prachtig om te zien
  Lieve groetjes

 15. wij hebben hier een berenklauw bos zeg maar zoveel staan er, mooi om te zien maar wel gevaarlijk hé,
  steeds blijven uitkijken,

  goh wat een drama met de zwanen en eht landje, ik denk niet dat de lepelaars volgens jaar terugkeren eigenlijk, ze hebben geen beschutting,

  en je buurman…
  dat is misschien wel goed dat die er niet meer is,

  fijne zondag he
  xxx

 16. De titel is meer dan duidelijk en zeker geen dagen die je vaak mee wilt maken.
  Jammer dat je er dan alleen voor staat en je niet gehoord wordt.
  Als men iets wil doordrukken, is de communicatie vaak nul.
  De stoep moet wel worden opgeknapt, als er iemand valt is de gemeente aansprakelijk voor de schade.
  Toch twee plus punten, je bent van de buurman af en er valt nog veel te genieten, daar zorgt de natuur ook voor. Hans

 17. Wat vreselijk! En wat erg om dat nog midden in het seizoen te doen, zonder enig mededogen voor wat er leeft en wat er mis kan gaan. Onvoorstelbaar. Ik hoop dat deze vernieling voor korte duur is. En dat jullie, de dieren en de planten snel weer een goed natuurstrookje hebben. Er is al zo weinig van in ons landje…. Lieve groet,

 18. Goede morgen Ferry en Jacqueline en een mooie week gewenst, ik hoop zo voor jullie dat die beter verloopt dan de vorige die zo te lezen hels voor jullie was.
  Weet je broer de uitslag van het onderzoek al of is het daar nog te vroeg voor? Wans hem in elk geval heel veel moed toe!

  1. Ook een goedemorgen, we kregen het goede nieuws gelijk te horen. Het is gelukkig een soort klier ontsteking en dit wist de dokter gelijk te herkennen. Dus de druk viel bij ons gelukkig vrijwel weg. Maar het is goed dat hij even langs kwam. Je weet het maar nooit, zo zei hij dat tegen hem.

 19. Poeh zeg, soms lijkt alles tegelijk te komen hè! Wat zonde dat een natuurgebiedje gewoon wordt opgeofferd. Arme lepelaars. Ennn… ik kan me de schrik heel goed voorstellen van de dag dat er opeens zo’n herrie is bij je voordeur! Ik heb ook wel eens zoiets, dan ben je die dag niets meer waard.
  Maar, toch weer prachtige foto’s! Heel leuk dat we de familie Zwaan volgen En de bereklauw is inderdaad giftig.
  Maar mooi!

  Dankjewel voor je reaktie bij mij. Klopt helemaal hoor, het gedicht is natuurlijk positief (aan het einde). Ja mooi is dat schilderij hè? Ik vind het altijd mooi hoe zo’n beeld toch weer inspiratie geeft voor een gedicht

  Fijne dinsdag!

 20. hi Yova
  ik ben blij dat je de pps mooi vind , is ook zo mooi hé al die bloemen , maakt een mens vrolijk
  dat doet het wandelen mij ook , zeg maar ontspannen bij inspanning
  voor in de zon is het hier echt warm , achter op balkon 20 graden en een frisse wind
  fijne middag groet

 21. Ik vind het ook heel erg wat er met dat natuurgebied gebeurd. Helaas brengen wij daar niets tegen in. Als de gemeente of een overkoepelend orgaan iets wil dan gebeurd het toch. Zo jammer dit. Overal zie je al natuur verdwijnen. Wij zitten straks op de vluchtroute van het nieuwe vliegveld in Lelystad en dan komen de laagvliegers gelijk over de landerijen waar altijd de Grutto’s zitten. Daarboven kunnen en moeten ze de gashandel opengooien en optrekken wat met vele lawaai gepaard gaat omdat ze dan over het IJsselmeer gaan.
  Bij jullie gaat ook alles op de schop en dat is echt heel erg en ook hele triest.
  Ook het bericht van jullie buurman is best heftig. Vaak is men dat te laat als zo iemand zo leeft zoals jullie buurman en eigenlijk is dit ook heel naar als het naast je gebeurd.
  Ik wens jullie nog een hele fijne dag. Ik ga zo naar mijn werk.
  Lieve groetjes, Helma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *