Rondje om de kerk

Uiteindelijk maakte we een rondje om de kerk in Delft. Want Nieuwe Kerk is echt heel groot. Maar dit is ook niet voor niets, want het is een koninklijke kerk. Daarom hadden we van (bijna) alle hoeken een foto genomen en ook de omgeving die daar bij hoort. En dit gaf ook een heel ander indruk rondom de Nieuwe kerk.

Gelukkig had Ferry een groothoeklens bij zich en en hierdoor kon de hele kerk op één foto. Maar ook Jacqueline had mooie foto’s genomen.

Maar de raamwerk van de Nieuwe kerk hebben ze wel eenvoudig gehouden. Maar mooi zijn ze natuurlijk wel met al die bogen erom heen.

Ook is deze kerk beetje beschermd met een laag muurtje erom heen. En dit is wel duidelijk op deze foto goed te zien.

De Nieuwe Kerk in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een kerkgebouw aan de Markt in het centrum van de stad. De toren is met 108,75 meter na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk is verder bekend vanwege het Praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van Oranje-Nassau, de grafkelder van het Koninklijk Huis.

Met uitzondering van zondag is het kerkgebouw de hele week te bezichtigen en kan ook de toren worden beklommen. Het kerkgebouw zelf wordt nog elke zondag tweemaal gebruikt voor diensten van de Delftse PKN-gemeente.

De thans protestantse kerk was voor de Reformatie toegewijd aan de heilige Ursula van Keulen en stond ook bekend als Sint-Ursulakerk.

Het dak van de Nieuwe Kerk werd van hout gemaakt, omdat bekend was dat de grond voor een stenen gewelf niet solide genoeg zou zijn. De grond om de toren werd verstevigd door tijdens een onderbreking van de bouw grote hoeveelheden steen om de toren te leggen. Delft had er met de Oude Kerk een voorbeeld aan, dat de toren stevig moest worden gefundeerd.

Het noodlot sloeg op 3 mei1536 toe: tijdens de Delftse stadsbrand, die vermoedelijk door blikseminslag in de toren van de Nieuwe Kerk ontstond, raakte de kerk zwaar beschadigd. Onder meer de spits moest vervangen worden. In 1872 werd deze spits, opnieuw na een blikseminslag, vervangen door de huidige naar een ontwerp van Pierre Cuypers.

Maar de omgeving (zeiden we dus al…) is hier ook één of ander wat te zien. Zoals dit grote blauwe hart op een klein pleintje.

Deze versieringen zagen we ook bij een gebouw die hier tegenover de Nieuwe kerk staat. Bij dat blauwe hartje dus.

En zo kwamen we hier weer aan de andere kant op de grote plein van Delft terecht.

Hier ergens gingen we eten en daar komen we later nog op terug natuurlijk.

Bijna waren we deze foto vergeten en deze aanwijsbord staat ook bij de Nieuwe kerk en dan zie je achter de beeld weer terug hangen. Deze staat dus gewoon buiten en niet binnen. Maar aan deze bord zagen we nog meer leuke bezienswaardigheden en daar hadden we toen helaas geen tijd meer voor.

Maar we zagen vanuit de grote plein vele mooie kerken, zoals deze dus. Deze staat helemaal aan de andere kant en was toen aan de onderkant als het ware ingepakt in verband met de werkzaamheden. En zo komt deze foto alsnog mooi naar voren toe.

Van de Nieuwe kerk namen we hier vandaan een beetje afscheid… maar we zijn er nog niet. Let maar eens op… Deze kerk is heel hoog en men kan dit hier helemaal naar boven klimmen. Iemand zei dit ook al. Daar komen we later nog op terug.

Deze leuke Heinen Delfst Blauw winkeltje staat hier ook op de markt van Delft.

En dit was weer voor even weer de laatste foto geweest. Zoals we al zeiden verbleven wij toen voor een lange tijd op deze plein. Waar we later nog eens op terug komen. Maar de weekend staat voor de deur en dan hebben de meesten een aantal vrije dagen. Vandaag zou het echt lente weer gaan worden. Maar momenteel is het hier erg mistig. Eigenlijk potdicht! Maar dit mag de pret niet ontbreken… want meestal na de mist, komt de zon weer terug!

Reactie(s) 38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *