Rondje om de kerk

Uiteindelijk maakte we een rondje om de kerk in Delft. Want Nieuwe Kerk is echt heel groot. Maar dit is ook niet voor niets, want het is een koninklijke kerk. Daarom hadden we van (bijna) alle hoeken een foto genomen en ook de omgeving die daar bij hoort. En dit gaf ook een heel ander indruk rondom de Nieuwe kerk.

Gelukkig had Ferry een groothoeklens bij zich en en hierdoor kon de hele kerk op één foto. Maar ook Jacqueline had mooie foto’s genomen.

Maar de raamwerk van de Nieuwe kerk hebben ze wel eenvoudig gehouden. Maar mooi zijn ze natuurlijk wel met al die bogen erom heen.

Ook is deze kerk beetje beschermd met een laag muurtje erom heen. En dit is wel duidelijk op deze foto goed te zien.

De Nieuwe Kerk in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een kerkgebouw aan de Markt in het centrum van de stad. De toren is met 108,75 meter na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk is verder bekend vanwege het Praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van Oranje-Nassau, de grafkelder van het Koninklijk Huis.

Met uitzondering van zondag is het kerkgebouw de hele week te bezichtigen en kan ook de toren worden beklommen. Het kerkgebouw zelf wordt nog elke zondag tweemaal gebruikt voor diensten van de Delftse PKN-gemeente.

De thans protestantse kerk was voor de Reformatie toegewijd aan de heilige Ursula van Keulen en stond ook bekend als Sint-Ursulakerk.

Het dak van de Nieuwe Kerk werd van hout gemaakt, omdat bekend was dat de grond voor een stenen gewelf niet solide genoeg zou zijn. De grond om de toren werd verstevigd door tijdens een onderbreking van de bouw grote hoeveelheden steen om de toren te leggen. Delft had er met de Oude Kerk een voorbeeld aan, dat de toren stevig moest worden gefundeerd.

Het noodlot sloeg op 3 mei1536 toe: tijdens de Delftse stadsbrand, die vermoedelijk door blikseminslag in de toren van de Nieuwe Kerk ontstond, raakte de kerk zwaar beschadigd. Onder meer de spits moest vervangen worden. In 1872 werd deze spits, opnieuw na een blikseminslag, vervangen door de huidige naar een ontwerp van Pierre Cuypers.

Maar de omgeving (zeiden we dus al…) is hier ook één of ander wat te zien. Zoals dit grote blauwe hart op een klein pleintje.

Deze versieringen zagen we ook bij een gebouw die hier tegenover de Nieuwe kerk staat. Bij dat blauwe hartje dus.

En zo kwamen we hier weer aan de andere kant op de grote plein van Delft terecht.

Hier ergens gingen we eten en daar komen we later nog op terug natuurlijk.

Bijna waren we deze foto vergeten en deze aanwijsbord staat ook bij de Nieuwe kerk en dan zie je achter de beeld weer terug hangen. Deze staat dus gewoon buiten en niet binnen. Maar aan deze bord zagen we nog meer leuke bezienswaardigheden en daar hadden we toen helaas geen tijd meer voor.

Maar we zagen vanuit de grote plein vele mooie kerken, zoals deze dus. Deze staat helemaal aan de andere kant en was toen aan de onderkant als het ware ingepakt in verband met de werkzaamheden. En zo komt deze foto alsnog mooi naar voren toe.

Van de Nieuwe kerk namen we hier vandaan een beetje afscheid… maar we zijn er nog niet. Let maar eens op… Deze kerk is heel hoog en men kan dit hier helemaal naar boven klimmen. Iemand zei dit ook al. Daar komen we later nog op terug.

Deze leuke Heinen Delfst Blauw winkeltje staat hier ook op de markt van Delft.

En dit was weer voor even weer de laatste foto geweest. Zoals we al zeiden verbleven wij toen voor een lange tijd op deze plein. Waar we later nog eens op terug komen. Maar de weekend staat voor de deur en dan hebben de meesten een aantal vrije dagen. Vandaag zou het echt lente weer gaan worden. Maar momenteel is het hier erg mistig. Eigenlijk potdicht! Maar dit mag de pret niet ontbreken… want meestal na de mist, komt de zon weer terug!

38 reacties

 1. Hallo Yova,
  wat is het toch een prachtige kerk. En wat een mooie foto’s!
  Ik ben niet in de toren geweest, maar wel binnen, naar het graf van Willem van Oranje. Heel mooi.
  Ik heb er ook niet omheen gelopen. Dat ga ik de volgende keer zeker doen!

  Prettig weekend en groetjes van Marlou

 2. Een heel mooie serie van het mooie Delft .De kerk vind ik echt prachtig .Het blauwe hart vind ik eerlijk gezegd niet zo mooi en het is ook zo ontzettend groot .De mist is hier bijna opgetrokken dus ik hoop dat de zon snel zal gaan schijnen .
  Liefs Elisabeth

  1. Nou, eerlijk gezegd hebben wij dit namelijk ook. Wij vinden hem ook niet zo mooi. Maar toch hebben we dit natuurlijk laten zien. Overigens hoort deze blauwe hart naast de Nieuwe kerk helemaal niet te staan. Maar goed… Maakt niet zoveel uit. Blijkbaar maakten de mensen op deze plekje toch veel foto’s met mensen erbij en dit kan wel leuk zijn. Het begint hier wat lichter te worden, maar of de zon er door heen komt? Is maar de vraag. Nog een fijne dag gewenst.
   Liefs Ferry & Jacqueline.

 3. Goedemorgen Ferry en Jacqueline,
  Jullie hebben weer een prachtige foto serie gemaakt.De kerk staat er echt super mooi op.Ook heel leuk om de tekst er bij te lezen, gelijk weer wat geleerd.
  Lieve groetjes
  lia.

 4. Hier schijnt de zon volop…het zuiden hihi
  Mooie fotoreeks van een wel heel mooie kerk…
  Het hart vind ik minder maar niet iedereen kan hetzelfde mooi vinden
  Zou daar niet poseren voor een foto haha
  Groetjes en fijn weekend

 5. Hallo Jacqueline en Ferry
  Dat waren weer prachtige foto’s
  Ben wat laat, druk gehad .
  Maar ben er weer nu
  En nog genoten v/h mooie lente weer?
  Lekker op een terras met een drankje
  Bedankt voor je bezoekje he
  Fijn weekend wens ik jullie, geniet nog van het moie weer
  Lefs Marianne

 6. Ik ben natuurlijk weer gezellig laat om met jullie het rondje te doen maar het waren weer mooie pareltjes die je liet zien, vooral de mooie toren van de nieuwe kerk en waar ik met plezier naar gekeken heeft en ook de beschrijving erbij heeft mij weer wat geleerd over deze mooie stad Delft. Lentegroetjes Tine

 7. Goede morgen J & F een mooie serie van de grote kerk , als klein kind ben ik er wel eens geweest en het praalgraf van Willem van Oranje gezien, ik herinner me het hondje nog, maar verder erg weinig.
  Ik wens je een fijne zaterdag toe.

 8. Goede morgen Ferry en Jacqueline, een heel fijn weekend gewenst.

  Wet een mooi rondje langs die imposante kerk, jullie wisten allebei dit statig gebouw knap op de foto te vereeuwigen. Bovendien geven jullie er nog interessante informatie bij zodat er weer maar eens een gat in mijn cultuur gedicht is.

  Ik vroeg het al eens: hoeveel kaartjes hebben jullie daar in het mooie Delft wel volgeschoten? Je kan het bijna niet geloven dat je dit op één dag hebt gebolwerkt, of gaat jullie serie over meerdere dagen?

  1. Goede morgen Gerda,

   Dank je wel voor je complimenten over deze logje. Inderdaad vroeg je dit al eerder en inderdaad hadden we al die foto’s op één dag geschoten. Weliswaar met twee camera’s. Het was een ééndaags uitje van ons geweest tijdens de zomervakantie van verleden jaar 2018 dus. Inmiddels zijn wij al in de planning gegaan voor de aankomende zomervakantie. Ook wil onze broer een keertje uit samen met ons. Dit had hij namelijk gevraagd aan ons. Hij wil graag een keertje tussenuit. Even weg van al die ellende van afgelopen periode. Vandaar dus… dit kan nu wel eventjes tussendoor. Als het alles een beetje mee zit, dan kunnen we binnenkort al gaan. Maar dan moet het wel mooi weer zijn op die dag. Dit gaat zeker wel lukken en we hebben de zin in.

   Een fijn weekend gewenst en geniet ervan.

   1. Goede morgen ferry en Jacqueline.
    Als iets goed is mag het gezegd worden hé.
    En wow, als jullie al die foto’s op één dag schoten is het beslist toch een klein wonder hoor!
    Het zou leuk zijn als jullie eens je broer meenam op een uitje, het zal hem goed doen. Het weer wordt elke dag beter en het zal beslist heel snel lukken!

 9. Vooral de RK kerken zijn indrukwekkend, ook hier in de stad.
  Door de ontkerkelijking staan kerken leeg.
  Soms worden ze gesloopt, maar een herbestemming is beter.
  Het is toch en plaats waar vele een herinnering aan hebben. Hans

 10. De kerk hebben jullie wel heel mooi laten zien! Ik moet je zeggen dat ik hem nog nooit zo goed bekeken had Dat krijg je met dingen die in je omgeving zijn, die worden bijna vanzelfsprekend. Nog steeds vind ik het bijzonder dat jullie de markt zo leeg hebben kunnen fotograferen, dat is echt bijna nooit! Mooie dingen zijn vaak heel dichtbij, dat laten jullie maar weer zien met deze blog.
  Ik wens jullie een mooie nieuwe week toe.
  Liefs,
  Lilian

 11. Hallo, Wat een prachtige foto’s weer die jullie hebben gemaakt van Delft.
  Ik vind het wel leuk om alles weer eens terug te zien na 13 jaar weg te zijn uit Delft.

  Groetjes Marianne

 12. Dag Jacqueline en Ferry,
  Vandaag was heerlijk weer he, hier wel tenminste
  Hopelijk hebben we komende week ook mooi weer.
  Alleen morgen even niet geloof ik
  Dus maak er wat moois van en geniet vam de lente he
  Knuffel voor jullie,
  Liefs Marianne

 13. Mijn oudste zus heeft jarenlang in Delft gewoond vandaar dat ik de kerk zowel van binnen als van buiten ken. De toren heb ik ook beklommen,wel lang geleden.
  Het is een mooie reportage die jullie hebben gemaakt .
  Lieve groetjes.

 14. Kerken vind ik altijd de moeite waard om te bezoeken
  én te genieten van de koelte én de stilte die daar bijna tastbaar worden.
  Heb eens naar de hotels gekeken in Delft, ben wel geschrokken van hun (veel) te hoge prijzen. Het zal dan een dagtripje Delft worden ipv een midweek

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *