Rode Vari’s

We hebben nog een beetje last van de nasleep van een korte winter. Maar het is vandaag 21 maart 2018 en is dus eindelijk LENTE! Lente?! Jazeker… alhoewel, als we nu naar buiten kijken schijnt op dit moment een zonnetje en er hangen hier en daar wat wolken. Maar het is droog. Nee, het nu niet zo koud meer…

We hebben hier nog een hele serie foto verslag over Rode vari. Het is een soort bos aapje, die graag in de bomen zitten en hangen. Ze kunnen ook flink te keer gaan. Sommige bewoners hebben hier eigenlijk best wel last van. Maar laatst kregen we ook te lezen dat de bewoners last hadden van de walrussen in Harderwijk. En dit was niet normaal meer. We zagen dit toen ook op het filmpje. Maar goed, laten we maar niet te veel afdwalen en we blijven gewoon bij de gezellig Rode vari.

Kijk eens aan en die zit hier lekker in het zonnetje te genieten. Warme stralen doen toch wel wat bij de dieren, vorige logje zagen we dit ook al bij de leeuwen.

Hier even de dorst lessen… gewoon uit een waterbakje.

Maar ze kunnen ook erg aandoenlijk naar je kijken. Best wel lief, maar pas maar op! Schijn bedrieg… hier in Artis lopen de Rode vari’s gewoon vrij rond. En dit is wel heel erg apart om te zien.

En hier ligt eentje lekker languit in een soort bamboe huis.

De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren. Dat is afhankelijk van het gebied waar hij leeft en van het seizoen. De rode vari is overdag actief.

Wat eet hij graag?

Hij eet het liefst fruit, nectar en bladeren.

Roepende vari’s bijten niet

De rode vari brengt een karakteristiek geluid voort; een soort zware roep. Met dit geluid brengt hij verschillende boodschappen over. Hij gebruikt het om te alarmeren of om tijdens het foerageren andere leden van de groep te lokaliseren. Daarnaast laat hij met zijn roep andere groepen weten dat het territorium al bezet is.

Mannetje ondergeschikt

Het mannetje houdt goed in de gaten of vrouwtjes in hun vruchtbare periode zijn. Is dit het geval, dan biedt hij zichzelf aan. Dit doet hij door een ondergeschikte houding aan te nemen en een piepend geluid voort te brengen. Als er een vruchtbaar vrouwtje in de buurt is, verspreidt het mannetje geurvlaggen en ruikt en likt hij aan haar genitaliën. Hij maakt piepende geluidjes met het vrouwtje en ze schuren tegen elkaar aan.

Dit is wel een goede moment opname geweest van Jacqueline. Kijk hoe hij van het hekje afliep en dit ging dan ook vrij snel!

Halve of hele apen?

De rode vari behoort net als de dwergmuismaki, ringstaartmaki en potto tot de halfapen. Halfapen zijn geen apen, maar delen wel dezelfde orde: ze behoren allebei tot de primaten. Ze vormen een aparte ‘onderorde’, de Strepsirrhini.  Halfapen zijn primitieve primaten: ze zijn minder intelligent en hebben onder andere kleinere hersenen en een langere snuit. Halfapen en apen kom je nauwelijks samen tegen. Op Madagaskar komen alleen halfapen voor, waardoor zij geen concurrentie van apen hebben. In gebieden waar apen en halfapen wel samen voorkomen zijn de halfapen bijna alleen ’s nachts actief, terwijl de apen echte dagdieren zijn.

Ze kunnen wel 3.5 á 4.5 kg zwaar worden. Hoe oud kunnen ze dan worden? Een goeie vraag voor jullie…

Dit is best wel een enge foto. Beetje horror achtig.

Deze Rode vari wilde eigenlijk weg rennen, maar de oppasser had dit snel in de gaten en rende achter hem aan. Gelukkig kwam dit goed.

Hieronder nog een filmpje te zien:

47 reacties

 1. De bewoners van Harderwijk hadden niet zoveel last van de walrussen , want die horen we alleen als de wint uit het noorden komt. En dat komt niet zo vaak voor. Ik denk dat het meer een gratis reclamestunt was van het dolfinarium.

  Love As Always
  Di Mario cool

 2. ha die yova
  wat een mooi foto verslag van jullie dagje Artis met de Vari in de hoofdrol
  prachtige opnamen en wijze les
  ja het leek vandaag ook wel een beetje lente , lekker zonnetje , maar nog fris hoor

  je genoot de muziek bij mij las ik
  ja ik doe ff wat rust nemen
  ik loop de wijkjes nog 5 weken
  fijne avond groet

 3. Wat een juweeltjes van foto’s heb je gemaakt! Stuk voor stuk zijn ze bijzonder.
  Die ene wil een bruine buik, zag je het? Ik heb heel hard gelachen om de “horror-foto.”
  Mooi wanneer je dieren in hun ogen kan kijken, dan kun je hun zieltje zien…
  Lieve groet ♥

 4. Goede morgen F & J een mooie serie foto’s van dit stel ‘hangjongeren’ heerlijk dat ze zo van de zon genieten en vrij rond mogen rennen. Ik wens jullie een fijne donderdag toe, gister was het hier prachtig zonnig, maar vandaag ziet het er maar grijs uit, misschien komt de zon later op de dag nog even.

 5. Ze zien er met hun dikke vacht heel aaibaar uit, maar als ik op die éne foto dan dat bekje open zie denk ik “toch maar niet”,
  Hoe oude ze kunnen worden weet ik niet. Dat zóu ik natuurlijk op het internet op kunnen zoeken maar dat heb je vast zelf al gedaan.

 6. Goeie morgen wat een mooie beschrijving alweer
  Deze namiddag naar de crematie in Roeselare van het hondje van onze vrienden
  Wie voor een dubbeltje is geboren wordt nooit een kwartje
  Ik heb een hand nodig om te schrijven
  een been nodig om te lopen en jou nodig om te leven
  De mooiste dingen in je leven kun je niet uitleggen,
  die voel je pijn, diep ik je hart.
  Schoonheid is een kracht en mijn wapen is mijn lach
  Nikki

 7. Goede morgen Ferry en Jacqueline.
  Wow, wat een schitterende serie foto’s over dit diertje waar je hart bij smelt… die ogen, die ogen!
  Fijn dat je er ook wat informatie bij schrijft, zo komen we wat meer te weten over dit wel heel merkwaardig halfaapje.Ik ga hier een beetje wijzer vandaan, bedankt!

 8. Hallo lieve Jacqueline en Ferry
  Wat een prachtige foto serie hebben jullie geplaatst. Leuk clipje ook, heb ervan genoten
  Wat is me dat triest weerke, we zijn nu van de kou verlost,
  maar we zitten nu in de regen al tot volgende week heb ik gehoord
  Ben benieuwd wanneer we eens een hele mooie lente dag gaan krijgen.
  Ondanks het slechte weer wens ik jullie toch een hele aangename donderdag toe, met veel liefs en een dikke knuffel van mij voor jullie
  Geniet ervan

 9. Goeie morgen lieve Jacqueline en Ferry
  Het weekend staat voor ons deurtje, hopelijk blijft het dan een beetje droog,
  zodat we eens buiten kunnen.
  Ik wens jullie een hele aangename vrijdag toe met veel liefs van mij

 10. Seizoenen laten zich niet door de kalender die wij bedachten vangen. Het komt zoals het komt, en door de veranderende golfstroom veranderd er van alles met het weer. Trouwens, het is heel normaal dat het nu nog koud is. Zelfs april kan nog koud zijn. Ook warm, ik herinner me een 29ste april, in 1989. Toen was het echt bloedje heet.
  Leuke foto’s!

 11. Wat een prachtige beestjes zijn dat! Die ogen lijken bijna bij je binnen te dringen. Heel mooi op de foto (en film) gezet door jullie. Die met de open bek is inderdaad wel een beetje eng hè? Tja, niet alles wat er aaibaar uit ziet, is ook lief… maar wel om te zien. Prachtige fotoserie!
  Fijn weekend vast!
  Liefs,
  Lilian

 12. Hello mijn Jacqueline en Ferry,
  Dit weekend is het zomeruur
  Dit betekend een uurtje minder slaap,
  Maar ook een uurtje langer licht
  En de zomer is in zicht
  Ik wens jullie een heel gezellig knus weekend toe
  Veel liefs van Brigitte

 13. Hoi hier weer een berichtje van mij.
  Het is weer een hele mooie log geworden over de rode varis.
  En de foto’s zijn ook er mooi geworden, wens jullie een heel fijn weekend toe.
  En de varis kan tussen de 15 en 20 jaar worden.
  Groetjes liesbeth.

 14. Goede morgen Ferry en Jacqueline, een fijne zondag gewenst waarin jullie je een beetje kunnen ontspannen omdat alle problemen waarmee jullie te kampen hebben iets minder zwaar geworden zijn…
  Hopelijk was het een fijn bezoek aan jullie ouders gisteren!

  1. Goedenavond op deze zonnige avond, het is inmiddels alweer half acht en het zonnetje schijnt hier nog. En dit komt natuurlijk door de zomertijd. Het was gisteren vooral rustige dag geweest bij de moeder. Jacqueline ging samen met haar broer even langs. Ferry bleef een keertje thuis. Er was hier nog genoeg te doen. Maar we hadden deze dagen lekker rustig gehad. Na volgende week zullen we te horen krijgen of onze vader een vast woon plekje krijgt. Als dit zo is, dan kunnen we hun oude woning ook ontruimen. Dit moet nog steeds gebeuren namelijk. Vader kan echt niet meer terug naar z’n oude woning, dit gaat echt niet meer. Maar toch moeten we hier voorzichtig mee zijn met z’n oude woning. Je weet het maar nooit. Als het allemaal een beetje mee zit, dan komt onze moeder volgende week zondag (Paasdag dus…) bij ons langs op bezoek. En dit was alweer een tijdje geleden.
   We wensen je fijne avond toe.

   1. Bedankt voor de uitleg. Jammer genoeg zijn jullie zorgen nog altijd niet voorbij en valt er nog heel veel te organiseren.
    En wat zou het fijn zijn als jullie moeder Pasen samen met jullie kan vieren, zo is ze er ook eens uit hé…

 15. Goedemorgen Jacqueline en Ferry.
  Wat een prachtige foto’s hebben jullie gemaakt van de rode varia’s. Ik wist niet dat ze zo oud kunnen worden.
  Fijn dat jullie moeder met de paasdagen op bezoek komt.
  Fijne dinsdag
  groetjes
  lia.

 16. Goede morgen lieverds.
  Ik zit weer even achter mijn macbook en kom dus weer even heel gezellig bij jullie langs,Mooi hoor jullie blog heel knap gedaan weer.Gaat alles een beetje goed bij jullie lieverds.Wij hebben net weer een stuk gewandeld met jacky en zijn buggy het is nu weer heerlijk buiten.Lieverds gaat ook alles goed met jullie lieve Jimmy?Ik hoop van wel.
  Ik zit niet veel meer op mijn macbook alleen af en toe kijken hihihi.
  Lieverds maak er een lekkere paas weekend van en hopelijk kunnen jullie daar van genieten geef jullie moppie Jimmy een knuffie van mij en jullie x’jes doei

  1. Goedemiddag Gerry,
   Gaat wel met ons. Wat heerlijk dat je met Jacky gewandeld hebt. Het is goed weer ervoor. Mooie Easter plaatje van Jacky.Wat heeft José mooi gemaakt. Wat zit Jacky heerlijk in zijn buggy. Jacky ziet heel goed uit op zijn leeftijd. Die lieve Jacky. Dank je wel voor mooie plaatje. Met onze Jimmy gaat heel goed. Echt een lieverd. Ik wens jou ook fijne paasdagen toe! Geniet maar van.
   Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

 17. Wat een mooie aapjes ,maar ik zou het toch wel wat eng vinden moesten ze te dicht in mijn nabijheid komen. Ik heb het eens meegemaakt in een dierentuin waar heel kleine aapjes vrij rond huppelden en als ze de kans zagen namen, ze vliegensvlug de snoepjes van kinderen uit hun handen. Ja natuurlijk gingen die kindjes krijsen. Maar daar trokken die aapjes zich lekker niets van aan!

 18. Goede avond Jacqueline en Ferry,
  het zijn prachtige dieren maar ik vind ze niet echt op apen lijken. En zo ik lees zijn het eigenlijk ook geen apen. Alleen hun “handen” en houding doet ze wat op apen lijken. Ze kunnen inderdaad wel aandoenlijk en enige bewonderende blik kijken op een bijna menselijke manier, leuk om te zien. Jullie hebben er weer een prachtige reeks van gemaakt en ook informatief!
  Fijne avondgroetjes en liefs van Heidi en de kattenfamilie en knuff voor Jimmy heart

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *