Prairiehondjes

Deze kleine rakkers graven holen alsof het een lieve lust is. Ga net als de prairiehondjes op ontdekkingstocht in een tunnel. Slinger jezelf via een paal een holletje in en duik even later op tussen de prairiehondjes. De bruine knaagdieren maken geluiden die net op het gekef van jonge hondjes lijkt. Soms stoot een prairiehondje een kreet met zo’n kracht uit dat hij omver valt.

Deze foto’s hadden we afgelopen zomer 2019 genomen. Wat ons op viel is dat de prairiehondjes opvallend gewoon los liepen tussen twee verblijven. Dus ze liepen gewoon los tussen de bezoekers door en dat was wel heel apart om te zien.

Er waren ook net geboren prairiehondjes te zien en deze liepen hier ook gewoon los. Het zijn wel groepsdieren, maar ze kunnen ook tijdelijk makkelijk alleen zijn.

Kijk maar, hier zijn twee jonge prairiehondjes. Maar er staan wel bordjes met waarschuwingen erop. Zoals… “niet aaien”, maar ook heel iets anders. Als jullie op deze foto goed bekijken, dan zien jullie hier een witte bord staan. Nu begrijpen wij ook waarom ze niet weg kunnen vluchten. Er is een ijzeren rooster (dat zien jullie hier ook op de foto), die lichtelijk onder stroom staat. En daar houden de prairiehondjes helemaal niet van. Maar ze krijgen wel hun vrijheid voor terug en dat is hier wel goed te zien. Maar ja, stroom kan ook uitvallen en wat dan?

Ze hebben vier belangrijke bezigheden in hun leven en dat zijn:

 • Samen spelen
 • Holen graven
 • Knabbelen (eten)
 • Zonnebaden

We hadden in het verleden al eerder over prairiehondjes gehad, maar dan van andere dierentuinen. Dus deze komen regelmatig hier bij ons voorbij, maar dan steeds met nieuwe foto’s van ons. Want het zijn immers leuke dieren om te zien!

De prairiehondjes maken graag holen en het zijn nu bijna net vulkanen geworden. En dat is wel heel apart om te zien. De prairiehondjes hebben hier ook hun vaste verblijfplaats en er zijn momenten dat ze niet los kunnen lopen.

Deze prairiehondje was heel alert en keek ergens naar, wat hij wel eventjes heel vreemd was. Kijk maar naar de foto hieronder.

En als er zon is, dan willen ze ook eens af en toe heerlijk languit op hun buikjes liggen zon baden. Het zijn immers wel woestijn dieren. Vandaar dat ze dit ook heel graag willen doen.

En hier is wat grotere vulkaan te zien. Er lopen hieronder uiteraard heel wat gangen en holen voor ze. Die ze zelf hadden gemaakt. Graven zijn ze heel goed in, want hun voorpoten zijn sterk en ze hebben ook grote nagels.

Op de foto hierboven zien jullie op de grond een jonge prairiehondje lopen.

En op deze foto is de verzorgster (rechts) van deze dierentuin in gesprek met de mensen over de prairiehondjes en dit was wel heel aan genaamd om te weten hoe ze werkelijk leven en hun leeftijd enz. Maar ze moet hier ook opletten of alles goed gaat natuurlijk. Ze was hier in gesprek met Jacqueline.

45 reacties op “Prairiehondjes

  1. We hebben zonet bekeken en dat zijn 3 Stokstaartjes die inderdaad onder de warmtelamp bevonden. Deze dieren houden namelijk ook van warmte, vooral in deze periode hebben ze dit namelijk echt nodig. Het zijn ook woestijndieren.
   Groetjes F&J.

 1. Ha goedemorgen luitjes!

  Wat zijn dat leuke beestjes en wat moet dat een mooie dierentuin zijn…
  Ik geniet van de foto’s en jullie hebben een toffe dag gehad.
  Ik hoop op weer zo’n mooie zomer.
  Nu even de winter door…
  Groetjes!
  Marlou

  .

 2. Owh, dit was even naar achteren geschoven in mijn geheugen. Dat is waar ook. Leuke dieren he… over dat stroom hoef je je niet in te zitten hoor. Op het moment dat het stroom uitvalt hebben ze noodaggregaten die hun werk wel doen.

  Love As Always
  Di mario

 3. Beeldige diertjes, ze doen denken aan stokstaartjes.
  Je maakt niet vaak mee dat dieren los mogen lopen in een dierentuin. Het publiek zal er van genieten, niet alleen kinderen. Zo te zien genieten de beestjes ook. 🙂

  1. Het zijn knaagdieren en wild. Dus kunnen ze wel degelijk bijten als ze dit willen. Overigens zijn er zoveel, dat de dierentuin wellicht niet eens weten hoeveel er zijn. Het is niet aan te raden om te aaien, ook is is dit aandoenlijk. Daarom houd de bezorger(s) dit goed in de gaten. Er staan ook twee hekken voor de roosters, zodat deze ook tijd tot tijd dicht kunnen. Want ze moeten ook het verblijft kunnen verschonen en nog veel meer dan dat. Dus het is niet altijd open. Gelukkig was dat toen wel en we waren op tijd bij.

 4. Schattige diertjes zijn het.
  Heb er ook leuke foto’s van kunnen maken in Blijdorp (Rotterdam).
  Wel goed oppassen dat je niet gebeten wordt door die kleine rakkers, want dan moet je direct naar de geneesheer voor een spuitje, als je gezond wil blijven daarna.

 5. De Prairiehondjes zijn echt heel leuke beestjes.
  Het verblijf van ze is erg leuk aangelegd in dierentuin Amersfoort.
  Ze mogen ook niet gevoerd worden, maar de ondergrondse tunnel om midden in ze te staan is erg leuk. Hans

 6. Wat een leuke beestjes zijn dat en dat ze zo rustig
  door de mensen lopen.
  Je moet alleen oppassen want als je ze zo ziet
  dan wil je ze gelijk aaien.
  Maar dat is geen goed idee want ze kunnen goed bijten.

  Ik heb genoten van jullie blog,
  Groetjes Erica

 7. mogge Jacqueline & Ferry
  ja het Naardermeer is mooi , om er te wandelen of te fietsen
  en ik had wat geluk , de Torenvalk bleef ff zitten , net te kort om nog wat meer in te zoomen smile
  de Zilverreiger had ik er ook mooi op hé
  ja Ezels ontmoet ik vaak en als ik er wat dichterbij kan komen , doe ik dat , kan er nooit zo aan voorbij gaan
  geniet de dag
  groetjes , Karel

 8. Goeiemorgen Jacqueline & Ferry,
  Wat een enorm leuke foto’s. Dat krijg je als de beestjes zo lekker los kunnen lopen tussen het publiek door. Het is heel anders dan in een kooi en dit vind ik dan wel gaan.
  Dat rooster zal wel met accu’s onder stroom staan en met een zonnepaneel of zo, denk ik. Dan kan de stroom uitvallen, maar staat dat rooster nog gewoon onder stroom. Bentley zou constant achter die beestjes aan rennen denk ik 😛
  Fijne dag.

  1. Wij vinden dit een hele leuk vraag en dit is het antwoord die wij gevonden hebben:

   De dieren kunnen ongeveer 40 cm lang worden en wegen tussen de 1 en 4 kilo. In gevangenschap kunnen ze 8 tot 10 jaar oud worden met uitschieters naar 12 jaar. Vers gras is het meest gebruikte voedsel. De naam heeft het dier te danken aan het scherpe geblaf dat het laat horen.

   Prairiehonden zijn sociale dieren, die in meerdere familiegroepen samen in één gebied wonen: een zogenaamd prairiehondendorp. Deze dorpen bevinden zich onder de grond, waarbij elke familie zijn eigen ingang heeft met meerdere kamers.

   En ze lijken inderdaad veel meer op eekhoorntjes. Dat klopt helemaal…

 9. Het nieuwe verblijf in Amersfoort voor deze knagertjes is inderdaad heel erg mooi geworden
  en het loslopen zie je steeds meer omdat ze vrij onschadelijk zijn, zolang je er maar wel afblijft want ze kunnen fiks bijten en een infectie heb je dan zo maar.
  Een stroomuitval is op zich niet zo heel dramatisch… de roosters houden ze meestal wel tegen… en dan nog… als ze aan de wandel gaan zijn ze niet zo heel gevaarlijk voor hun omgeving dus echt rampzalig is dat dan niet (afgelopen zomer liep er bij ons eentje park uit, stak het plein over en liep de vvv-winkel binnen https://www.telegraaf.nl/nieuws/2088417799/nieuwsgierige-prairiehond-op-avontuur-in-emmen

  Prachtige foto’s hoor

 10. Hoi Jacqueline en Ferry,
  Prachtige serie foto’s v/d stokstaartjes.
  Ik heb met veel plezier gekeken en gelezen…supermooi
  Bedankt ook voor je bezoekje aan mijn blogje.
  Wens jullie een fijne avond en voor morgen een leuke woensdag
  Liefs Marianne

  1. Hi Marianne, ze lijken inderdaad erg op stokstaartjes. Maar dat zijn ze namelijk niet. Het zijn Prairiehondjes. Dank je wel voor je mooie complimenten.
   Een fijne avond gewenst en voor morgen ook een mooie dag gewenst.
   Liefs Jacqueline & Ferry.

 11. Prachtige foto’s van deze prairiehondjes,leuk om hun te observeren.Ik ben hier weer met een laat bezoekje,maar die moeten er ook zijn he.Ik wens jullie nog een aangename avond toe,veel groetjes en bedankt voor je leuke reactie op mijn blogje

 12. mogge Jacqueline & Ferry
  ja ik heb sinds ik log al aardig wat bloggers getroffen , ik noemde er hier maar drie maar het zijn er wel 10 denk ik smile
  ik trof een kat in de wei , en dacht ik , ik maak een katten blog smile
  geloof dat het wel in de smaak gevallen is , ik heb ook geen kat , helemaal geen huisdier , maar kan goed met dieren
  geniet de dag
  groetjes

 13. Goede morgen J & F ik kan moeilijk het verschil tussen stokstaartjes een prairiehondjes zien, het zijn beiden leuke diertjes. Mijn man vond de stokstaartjes de leukste dieren in het dierenpark.Ik dacht dat de ene soort uit Amerika komt en de andere uit Afrika stamt, maar zeker weet ik dat ook niet, ik zou het na moeten zoeken en daar heb ik nu geen zin in 😉
  Ik wens jullie een fijne vrijdag toe.

 14. Goedemorgen Ferry en Jacqueline,

  een paar jaar geleden waren wij in Canada en wij zagen daar een prairiehondje in het wild.
  Het zat daar maar naar z’n moeder te roepen (denken wij) en had heel veel bekijks.

  Groetjes van Marlou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.