paring witte lepelaars [2]

We waren nog iets vergeten te vertellen bij de eerste deel. Maar dit gaan we nu even recht zetten. Ferry had natuurlijk ook de telling verricht. Want de vraag was, hoeveel witte lepelaars zouden op deze locatie nou zijn? Het waren toen ongeveer 40 lepelaars. En dit is best wel veel. Inmiddels is dit weer opgelopen. En straks wanneer de kleine kuuks uit komen, worden de aantal vele malen groter. Helaas is het koud op dit moment. En hierdoor is het relatief wat rustig. Want ze moeten nu wel goed blijven broeden. Maar dit is allemaal op dit moment dus.

We gaan verder waar we laatst (deel 1) waren gebleven. Dus de ene lepelaar ging dus naar z’n vrouwtje toe die op het nestje lag te pitten. Ongetwijfeld waren toen nog geen eieren op het nest.

Hier begon hij z’n vleugels uit te slaan en het vrouwtje wist gelijk wat hij van plan wilde. Dit werd ook het begin van hun paring op het nest. Gelukkig was Ferry op de juiste moment op deze locatie bij de Liede of Liebosje (Haarlem).

Kijk met ons mee en geniet… we laten jullie even nu met rust. Hieronder een serie foto’s van hun paring op die mooie zonnige dag.

Dit zijn unieke foto’s die je niet zo snel tegen zal komen. Hij ging na de paring naar een ander plekje. Dus een stukje verder op zeg maar.

Dit is dan de beroemde fietspad en hier werd het wat drukker. Ook waren diverse fotografen hier aanwezig. Maar dit is hier altijd al zo geweest.

De belangstelling was best wel groot. Er is daarachter ook een benzine pomp en daar kan men zelfs wat lekkers halen of wat dan ook.

Maar even weer terug naar de vader lepelaar die hier even de tijd nam om zicht te poetsen.

En kijk hier eens… hij voelde blijkbaar oppermachtig of voldaan.

Ondertussen vloog boven Ferry een ander lepelaar en dit ging allemaal heel erg snel! Maar gelukkig zette Ferry z’n lens op een ander stand, om dit soort foto’s te kunnen maken.

We raken gewoon niet uitgepraat en we vervolgen binnenkort met een derde deel. Dus wordt vervolgd en wie weet dat we later nog eens langs gaan, wanneer de kleine kuuks geboren zijn en wat groter natuurlijk, zodat we ze kunnen zien. Op dit moment heeft dit nog geen zin. Zo’n beetje half april gaat dit wel wat worden. Wacht niet te lang, wanneer je op bezoek gaat op deze locatie of anders is het allemaal dicht gegroeid met nieuwe bladeren of je moet dan een beetje mazzel hebben. Alvast een fijn weekend!

41 reacties

 1. ha die Yova
  jullie zijn top fotografen
  wat een prachtige serie , en ja daar komen kleintjes van
  en wij kijken uit naar die volgende prachtige serie

  ook hier nog wat koud , maar houd vol , de komende dagen wordt het wat warmer
  fijne middag groet

 2. Wat een mooie foto’s van een uniek moment, Ferry heef geluk gehad dat hij juist tijdens die paring aanwezig was. Ik ben benieuwd of hij straks ook de kuikens voor de lens kan krijgen.
  Ik wens jullie een fijne dag toe.

 3. mogge Yova
  ja leuk verhaaltje daar in die kerk hé
  klopt ik ben dol op vis , kan je mij voor wakker maken
  hier is het prima weer , nog wel fris , maar zonnig
  hopelijk is het werk bij de buren gereed en kan Ferry goed slapen na de nachtdiensten
  geniet de dag
  groetjes

  1. Goede middag Karel,

   Momenteel zijn die werklui nog aan het werk. De nieuwe CV-ketel is zojuist geplaatst. Waarschijnlijk gaan ze vandaag afronden. De nachtdienst voor Ferry zit erop. Eigenlijk had hij gelukkig niet zoveel last van gehad. Ferry is wel van plan korter te werken. Hierover gaat hij a.s. maandag aan de slag.

   Fijne weekend gewenst en groetjes van ons terug.

 4. mooi dat de herrie wat mee viel en nu het werk daar ook bijna klaar
  ja de kust had kans op wat mist , maar dat klaart vlot op , de zon heeft al kracht
  heb je de kans , geniet er van
  ik ben straks m’n tuintje in
  groetjes

 5. Goeiemorgen Yova,

  Wat spannend, die foto’s!
  Ferry had er goed zicht op. En hij is topfotograaf!
  Ik ben heel benieuwd naar de nesten en ik denk, dat we er morgen even langsfietsen.

  Prettig weekend en groetjes van Marlou

  1. Goedemiddag Marlou,

   Zoals vandaag is het schitterend weertje hiervoor. Als je daar naar toe gaan fietsen, dan zul je ze gelijk kunnen ontdekken. De meeste zitten bij de borden info. In die streek kun je ze terug vinden. We wensen je alvast heerlijk fiets weertje toe!

   Fijn weekend gewenst en groetjes van ons, Ferry & Jacqueline.

 6. Goede morgen Ferry en Jacqueline.

  Wow, dit zijn inderdaad unieke, mooie foto’s van de parende lepelaars! Ferry had geluk om dit te mogen beleven en wij nu ook bij het zien van deze knappe reportage!
  Je mag hem een dikke proficiat wensen met deze scoop!

  1. In principe komen lepelaars verspreid in Nederland voor. Texel is één van de bekendste broed plekken van Nederland. Omdat het voor hun een bekende patroon landschap herkenning is. Hier bij de Liede (Haarlem) is ook heel erg bekend geworden voor de lepelaars. Het is een eilandje waar niemand kunnen komen. Dus ze zitten daar veilig en hoog en dit weten ze heel goed. Vroeger was dit een broed plek voor de blauwe reigers. Deze zijn nu ook aanwezig op deze locatie. De Achterhoek locatie weten we nog even niet snel te vinden. Misschien vind je dit via Google weer terug?

 7. Hallo Jacqueline en Ferry
  Prachtige foto’s lieverds.
  Daar kan ik niet tegenop hoor met mijn automaticsh camera’tje
  Hier een rustig weekend hoor, oppassen was gisteren
  wens jullie ook een prachtig lenteweekend
  Geniet ervan en vergeet de klok niet he
  Liefs Marianne

 8. mogge Yova
  ben blij dat je hebt kunnen lachen om de moppen
  inderdaad , waar ik vandaag wandel is veel heide en bos , ik liep daar al vaker en het blijft mooi
  ook de omgeving van Bonn is mooi , het Eifel gebergte ie een pracht , in de stadjes en de natuur
  ik zie ook liever levende dieren hoor , maar als ze goed zijn opgezet mag ik ze ook wel zien
  dus hoogte doet jou geen goed , jammer , maar zo is het
  ik zal in de kleren en weg
  geniet de dag
  groetjes

 9. Sodeju, wat een bijzondere foto’s weer! Mooi hoor. Alleen , wel zielig dat die beesten geen enkele privacy hebben. Nou, ik ben benieuwd of jullie de volgende fases vast kunnen leggen…

  Even een ander nieuwtje: ik heb het reaktieformulier aangepast, dus iedereen kan nu reageren! Helemaal zelf gedaan, goed hè
  En als je wilt horen of er nieuwe blogs zijn, kun je evt. je email adres opgeven.

  Fijn weekend!

  1. Ja, daar zit je even mooi tegen aan te kijken naar onze lepelaars, kunnen we haast wel zeggen. Want ze leven hier achter ons namelijk. En geloof ons maar, dat ze helemaal afgezonderd hier kunnen broeden of anders zouden ze dit helemaal niet doen op deze locatie.

   Via deze linkje bij “beleef de lente” kun je ze (dit jaar voor het eerst) live mee genieten met ze en op deze beelden kun je ook goed zien dat ze helemaal afgezonderd verblijven. Enkelen zitten ze aan de zijkant van de Liebosje en dan kun je ze ook vanuit de fietspad goed bekijken. Maar ze hebben eigenlijk helemaal nergens last van. Ze trekken hier niks van aan. Dit is het linkje overigens:
   https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/lepelaar

   Wow! Kijk eens aan… het is je eindelijk goed gelukt om je reactieformulier aan te passen, zodat iedereen bij je kunnen reageren. Want dan pas wordt het ook allemaal veel leuker met bloggen. Goed gedaan, dat je dit helemaal zelf had geregeld!

   Jij ook een fijn weekend!

   1. Deze foto is pas scherp! Piew… als ik dat eens kon hè. Ik baal ook dat het gedicht en dat schilderij, bij mij, iets te licht zijn geworden. Overbelicht en onscherp zeg maar. Het lukt me nooit als ik zwarte letters op wit plaats, moet ik ook niet meer doen.
    Maar dankjewel!
    En je hebt gelijk als je zegt dat bloggen eigenlijk pas echt leuk wordt als die linkjes allemaal goed werken. Het moet niet lastig zijn om elkaar terug te vinden. Ik heb jullie ook bij mijn favoriete blogs gezet, dus dat gaat nooit meer verkeerd
    Liefs en groetjes!

 10. wat een gave serie van deze lepelaars hebben jullie kunnen maken, schitterende foto’s
  en wat veel 40 lepelaars, wel heel leuk is er altijd wel wat te fotograferen
  geweldig leuk dat jullie dat hier laten zien, ook leuk die sfeer foto’s met de fotografen
  Groetjes, Bram

 11. Goedemorgen Ferry en Jacqueline,
  Wat een super foto´s zijn dat. Ferry was daar op het juiste moment. Hopelijk komen er weer wat lepelaars bij.
  Ik wens jullie een hele fijne zondag.
  lieve groetjes lia.

 12. Dag lieve Jacqueline en Ferry

  Ik loop een beetje achter zie ik wel dus er is weer veel te zien bij jullie . Wat een mooie serie van de parende lepelaars ,dat zal je idd niet snel zien . En wat zijn er veel daar bij jullie Hier heb ik ze nog nooit gezien . Nu ga ik weer even verder kijken
  Liefs Elisabeth

 13. Zo zeg… 40 stuks, dat is niet weinig! Inderdaad heel bijzondere foto’s, mooi gedaan Ferry! Wat ik vooral bijzonder vind, is dat je dat puntje van de snavel zo goed ziet. Oranje… echt prachtig!

  Ik heb de foto’s van ‘mijn lepelaars’ nog eens opgezocht en daar zie je dat helemaal niet, grappig hè?

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *