Paleis op de Dam

Amsterdam

Het weerbeeld is prachtig met mooie temperaturen. Na een lange tijd waren we gisteren weer eens naar Amsterdam geweest en hoe! Nooit eerder gingen we naar binnen en deze keer deden we het! Jawel, we gingen naar het Paleis op de Dam.

De foto’s zijn met een mobiel geschoten en andere foto’s ook met de camera van Jacqueline. Hier kwamen we aan vanuit het centraal station Amsterdam.

Dit is de Damrak straat. Het was hier overal erg druk. Maar dit kon niet anders, want iedereen wilden van het mooie weer genieten.

Al snel gingen we het paleis van Dam binnen. Deze foto zagen we gelijk aan de muur hangen bij de ingang.

We mochten hier nog met flitser gebruiken. Maar we kregen al snel te horen dat het niet mocht. Maar goed… en toch gingen we aan de slag met onze camera’s.

Dit is één van de vele kamers van onze koninklijkheden. Maar ze wonen hier allang niet meer. Alleen bij speciale gelegenheden komen ze hier af en toe op bezoek/langs.

En vooral hier mochten we onze flitsers niet gebruiken. Daar werd streng opgelet. Maar dit is toch vrij aardig goed gelukt.

De maand april is gaande en over een tijdje hebben we hier in Nederland weer een koningsdag om te vieren. Dus weer een vrije dag…

We zagen ook heel veel muur schilderingen. Ook aan de plafon.

Dit is de Burgerzaal oftewel het centrale gedeelte.

De volgende keer laten we ook een filmpje aan jullie zien. Tenminste, dit gaan we dan aanbieden. En ook de rest van onze fotoverslag. We wensen jullie nog een fijne week toe.

20 reacties op “Paleis op de Dam

 1. Goeie avond lieve Jacqueline en ferry,
  Ik heb hier een hele prachtige fotosessie gezien, heel interessant,
  Prachtige schilderijen, de moeite om te te zien!!
  Zal een hele mooie uitstap zijn geweest
  Ik wens jullie nog een hele mooie avond toe,
  Heel veel liefs Brigitte

 2. Hoi J&F,
  Wat gaaf, ik ben er ook nog nooit binnen geweest dus ik vind het erg leuk dat ik nu met jullie mee mag kijken.
  Het moet toch een super leuk idee zijn om je te realiseren dat waar je loopt ook koningen en koninginnen, prinsen en prinssesen hebben gelopen.
  Soort van in the footsteps of the Queens en Kings

  En ook al mocht je geen flitser gebruiken de foto’s zijn er niet minder om geworden en geven een mooi inkijkje in het leven van de Royals

  LG vanuit Death Valley,
  Karina

 3. Hoi Jacqueline en ferry wow wat een mooie serie heb je weer gemaakt gaaf hoor zo is heerlijk door het paleis struinen
  ziet er prachtig uit en die prachtige lampen en interieur mooi weer gegeven
  Ik wens jullie ook een hele fijne week toe

  Groetjes Janny

 4. mogge Yova
  prima foto’s zijn het hoor , maken een mooi verslag van jullie dagje uit , ik was er ook nooit binnen , en hoef nu ook niet meer na je mooie blog

  ja een mooie pps vol met mooie dieren hé
  inderdaad ik genoot van de wandeling en de mooie natuur , kijk alweer uit naar het vervolg
  wens ook jullie een fijne week

 5. F & J, ik heb genoten van deze serie, vele Europese landen hebben zo’n paleis en daar spreekt men vol bewondering over. Jullie laten zien dat er in Nederland ook zo iets is, laten we daar vooral trots op zijn, het is een stuk geschiedenis en er is al zoveel moois gesloopt, zonde! Niet mogen flitsen heeft schitterende, warme foto’s opgeleverd, mijn complimenten.
  Gr Jan W

 6. Lange tijd geleden dat ik nog in Amsterdam was. Vroeger reed ik er soms alleen met de auto naar toe voor één dagje maar dat doe ik nu niet meer… Hier ben ik zeker nog niet binnen geweest. Fijn dat ik kan meegenieten van jullie bezoek, Krijg ik er ook een kijkje op. Prachtige foto’s weer. Fijne dag.

 7. De foto’s zijn goed gelukt zonder flitser .Ik ben er ook nooit geweest .Nee ik zou er ook niet willen wonen ,het is allemaal zoveel en je zal het maar schoon moeten houden .Maar leuk om een kijkje te kunnen nemen door jullie foto’s.
  Lieve groetjes Elisabeth

  1. We hebben dit opgezocht waar we allemaal geen flitser mogen gebruiken?

   Sommige schilderijen zijn erg populair en worden dagelijks heel veel gefotografeerd met flitslicht. Dit is op lange duur niet goed voor een schilderij. Erg schadelijk voor een schilderij is het blootstellen aan daglicht, UV licht.

   Warmte

   Warmte is ook niet goed voor een schilderij. Daarom staan er nooit grote felle lampen in een museum, want die geven te veel warmte af. Door te veel warmte droogt de verf sneller en kunnen er barstjes in het schilderij komen. Door te veel daglicht en UVlicht veranderen kleuren in een schilderij.
   Rood en geel

   Kleuren zoals rood en geel verdwijnen als eerste uit een schilderij. Een schilderij dat te veel in de zon heeft gehangen wordt meer blauw van kleur. Maar de belangrijkste reden is misschien nog wel dat het voor de bezoekers erg vervelend is wanneer veel mensen aan het flitsen zijn. Dan kun je niet rustig naar een schilderij kijken.

   Wist je dat..

   Een schilderij met flitslicht op de foto zetten ook niet mooi wordt? Het flitslicht reflecteert namelijk op de foto, waardoor je zo’n witte vlek op het schilderij ziet.

   Dus er hanteren regels voor de oude schilderijen. We hebben hierboven ook een tip meegegeven. Juist met de flitser zouden de foto’s niet mooi overkomen. Volgens de experts dan… of dit zo is?

   Groetjes terug en bedankt voor je leuke vraag aan ons!

 8. In het Paleis op de Dam ben ik nog nooit binnen geweest.
  Het paleis is inderdaad nu alleen nog voor speciale gebeurtenissen.
  Het zijn prachtige foto’s geworden van het interieur.
  Atlas heeft het maar zwaar met de wereld op zijn nek. Hans

 9. Amsterdam… Volgens mij is het daar altijd druk! Wat leuk dat jullie het Paleis op de Dam bezocht hebben. Dat ziet er mooi uit zeg, van binnen. Nee, ik ben er dus ook nooit eerder geweest, maar zoals jullie weten moet ik nog een keer terug naar Amsterdam voor een tweede ronde Rijksmuseum
  Wat je schrijft over flitsen, ja dat was in het Rijksmuseum ook zo… Stoute ik maakte een foto met mijn mobiel en die zette automatisch de flitser aan: o, oh…. Het ging echt per ongeluk! Ik werd meteen op mijn schouder getikt. Ook zonder flits zijn jullie foto’s mooi hoor!
  Liefs,
  Lilian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *