Onze stad Haarlem (1)

↘ Even tussendoor iets anders en dan wel over onze stad Haarlem, waar we zelf wonen natuurlijk. De ligging ligt in provincie Noord Holland en dat tussen Amsterdam en Zandvoort. We liggen veel meer aan de kant van Zandvoort en ja dat klopt, we zien hier ook de duinen liggen. Ondertussen is er veel veranderd in Haarlem. Ook de skyline natuurlijk. Onlangs gingen we naar de stad en we namen na een lange tijd weer onze camera’s mee. Maar ook dat was in afgelopen zomer. Misschien zien komen jullie wel bekende beelden tegen, tenminste als je ooit in Haarlem geweest bent?

Haarlem is onder ander ook een bloemenstad van Noord Holland. En daarom hingen hier en daar mooie bloemen in de lucht.

Afgelopen droge zomer werden deze bloemen bakken keurig met vers water voorzien met een kraan.

Richting de centrum zien jullie hier o.a. de Spaarne liggen. Deze ligt dwars door Haarlem heen.

Dit is de Sint Bavo kerk op de Grote markt. Daar onder ligt het welbekende Melkbruggetje van Haarlem.

Helaas kwam deze oude ijzeren brug afgelopen zomer regelmatig vast te zitten door de hitte. Zelfs werd deze brug afgekoeld met water en soms hielp dit niet eens…

Aan de Spaarne liggen hier ook wat boten. Maar lang niet zoveel dan in Dordrecht natuurlijk. Dit wil de Gemeente Haarlem namelijk niet.

Deze boten liggen hier tijdelijk en dan moeten ze dezelfde dag alweer vertrekken.

Ook deze boot… Spaarne moet op deze locatie vrij blijven van de boten. Maar Spaarne is erg lang en elders mogen de boten dan wel weer liggen.

Dit is de andere kant richting Haarlem zuid/oost.

We gingen toen verder de stad in en zagen we hier een mooie straat met daarachter de Sint Bavo kerk.

🗨 Dit is oude kerk en dit is hier wel goed terug te zien. De Grote of Sint-Bavokerk is de grootste kerk in de Nederlandse stad Haarlem, gelegen aan de Grote Markt. Hij is gewijd aan Sint-Bavo. De middeleeuwse kruiskerk (bouwperiode: 1370-1520) die midden in het oude centrum van de stad staat is opgetrokken in de gotische bouwstijl. Midden op het kerkgebouw staat een ruim 78 meter hoge houten, met lood bedekte, laatgotische vieringtoren. De kerk behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990.

🗨 De huidige Grote of Sint-Bavokerk heeft verscheidene voorgangers gehad, zowel houten als stenen parochiekerken. In 1370 werd de laatste voorganger, een in romaanse stijl gebouwde parochiekerk, door een brand zwaar beschadigd. Deze kerk is toen grotendeels hersteld. Ook bouwde men een nieuw gotisch koor. Dit koor, dat omstreeks 1400 tot stand kwam, staat er nu nog steeds. De bouwmeester van dit koor was waarschijnlijk Meester Engelbrecht van Nijvel.

🗨 Opmerkelijk is het ontbreken van de luchtbogen, terwijl de aanzetten wel aanwezig zijn. De bogen konden vervallen, omdat men de zware stenen gewelfconstructie verving door hout. Waarschijnlijk durfden de bouwers het risico van deze zware constructies op de slappe, onbetrouwbare bodem niet aan. Een andere lezing is, dat de bekendheid met de scheepsbouw toentertijd heeft geleid tot dit aparte Hollandse kerkinterieur.

Hoewel de Grote of Sint-Bavokerk door verschillende bouwmeesters is gebouwd, vertoont de kerk als geheel toch een eenheid van gotische stijl.

Rondom de kerk staan hier ook prachtige gevel huizen en panden. Deze worden momenteel beheerd door de winkels.

Daar achter ligt een monument gebouw van Haarlem, voorheen was dit V&D en nu Hudson. Dit is geen goedkope warenhuis.

Dit is één van de beroemde plekken van Haarlem. Dit moeten jullie wel kennen of niet? Dit zijn de kunsthallen.

Dit is één van de zijstraten van Haarlem.

En deze dus ook… hier kan men even bij eten. Maar niet zo gezellig.

Dit is één van de herenhuizen van Haarlem.

We waren toen vroeg bij en daarom was het hier zo stil…

Dit leek ons een gezellig winkel.

Kijk eens aan… dan was hier toch iemand. Deze hond en keek ons aan of we hier vreemden waren. We zijn echte getogen Haarlemmers hoor. Mogen we hier voorbij lopen? Jawel hoor… hij was erg lief en we konden hem gewoon aaien.

Even leek dat er hier meer dieren waren dan mensen en bezoekers? Deze kraai hield deze buurt in de gaten.

Maar niks aan de hand… we konden gewoon door lopen. We waren hier toen bij de Anegang. Volgende keer gaan we verder… en ons slot gedeelde van de dierentuin houden jullie natuurlijk van ons te goed. Een fijn weekend allemaal!

Reactie(s) 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *