Nieuw Zweeds vogelhuisje

Enkele weken geleden kregen we nieuwe bewoner erbij en dat was die kauw. Weten jullie dit nog? Of kijk hier eventjes. Toen hadden we ons vogelhuisje weg gehaald omdat die kauw hierboven ging “wonen”. We dachten dat dit geen zin meer had. Je voelt dit al aan komen en ja hoor. Enkele dagen zagen we na een lange tijd onze koolmeesjes weer verschijnen. Er was maar eentje en die was op verkenning uit en hij merkte gelijk op dat hun vogelhuisje verdwenen was. Hij werd heel onrustig en hij liet het ook gelijk merken dat ie niet mee eens was. We vonden dit zó zielig en we keken elkaar aan. Nee, zo zijn wij weer niet! Terug dat vogelhuisje! Het zat gewoon echt niet lekker en we besloten dat oude vogelhuisje weer terug te plaatsen.

Ons oude vogelhuisje had jarenlang de dienst gedaan. We besloten een mooi en sierlijk vogelhuisje te nemen. De oude vogelhuisje hebben we wel bewaard. En dit is dan hun nieuwe Zweeds vogelhuisje geworden. Ondertussen zijn de meesjes al verschillende keren geweest, om te kijken. Maar nog niet naar binnen geweest. Wel voor het gat/opening gezeten, om naar binnen te kunnen kijken. Ja, zelfs de nieuwe bloempotten hangen hier sinds kort en daar moeten ze ook even gaan wennen. Ze zijn hier al verschillende keren op geweest. Toch komt die kauw af en toe hier langs, wel wordt dit minder.

Deze Zweeds vogelhuisje zijn er in verschillende varianten en kleuren. Ze zijn niet echt goedkoop. Maar voor de dieren doen wij alles voor! Zo zijn wij nu eenmaal. Het Zweeds vogelhuisje heeft ook een dubbele functie. Ze zomer stand, om te broeden en dan ook de winter stand. Ja en wat zou dit kunnen zijn, denken jullie nu?

Zelfs op de oppot tafel kwamen de meesjes op af. Ze vonden dit allemaal geweldig. Denken we zelf…

Deze foto is opzij genomen door Jacqueline. Dit is dan de winter stand kant. Normaal gesproken kan het gat gesloten worden (doen wij natuurlijk niet…) en aan de zijkanten kan hier op de stokjes de meesjes staan en hun voer eten. En dit aan beide kanten dus. Dit is zó leuk aan gedacht. En het schoonmaken gaat nu ook heel eenvoudig. Dit gaat nu via het dakje, wat helemaal vanaf gehaald kan worden. Er zitten 2 borg splitten/pennen in het systeem. En hiermee kan dan ook de bodem even verwijderd worden en schoon gemaakt worden. Er zit zelfs een mini vogelhuisje aan de zijkant voor de sier natuurlijk. En een voordeur en wat ramen. Dit geeft hier ook een heel andere uitstraling op onze balkon. Heel leuk allemaal.

Puff… wat is het warm hé? Ja en dit is weer te veel voor het goede. Te warm is ook niet goed. Klagen doen wij uiteindelijk dan wel weer. In Spanje is het momenteel koeler dan hier en dit gaat al  weken zo. Maar er komt weer regen aan en de warmte blijft voorlopig. Gelukkig koelt het nachts redelijk goed af. Maar dit gebeurt dan vrijwel pas laat. Ieder geval kunnen we wel genieten van het mooie weer, ja toch? Nog een fijne week gewenst.

40 reacties

 1. mogge Yova
  dat ziet er prachtig uit , kon nog wel eens vechten worden tussen de meesjes onderling , die willen er natuurlijk allemaal wel in
  jullie aan de bbq geweest , en jij werd er wat ziekjes van , hopelijk na een goede nacht slapen alles weer wel
  ik had gister een fijne wandeling , was niet benauwd , wel warm , daar kan ik goed tegen
  maakte zo als altijd veel foto’s hihi , zal ze uitzoeken en in een album plaatsen , op deze rustdag
  zonnige groet

 2. Wat ziet jullie balkon er toch prachtig uit. Fijn dat jullie het vogelhuisje weer hebben terug gehangen. Hopelijk gaan de koolmeesjes er weer snel in wonen en komen er weer kleintjes. Ik ben net terug van een heerlijke wandeling met Bikkel. Nu is het nog te doen . Straks is het te warm.
  nog een fijne zondag
  lieve groetjes
  lia.

 3. Goede morgen F&J en een heel fijne zondag gewenst.
  Ja, ik herinner het me nog dat de koolmeesjes weggevlucht waren doordat een kauw boven jullie kwam wonen. Maar blijkbaar schrikt het hen uiteindelijk niet af en zijn ze terug gekomen. Natuurlijk konden jullie het er niet bij laten en kochten direct een mooi spiksplinternieuw Zweeds huisje waar ze nu heerlijk in kunnen nestelen!

 4. Hello lieve Jacqueline en Ferry
  Zo een mooi vogelhuisje en wat een heerlijk balkon hebben jullie, leuk vertoeven is het daar wel hoor
  Hier aan het regenen , Ben je nu beter Jacqueline, want je voelde jou niet goed he ?
  Ik wens jullie nog een aangename zondag toe

 5. Goeiemorgen Jacquelien en Ferry,
  Hier kunnen de vogeltjes ook overal hun vertrouwde plekjes en huisje vinden. We houden overal rekening mee. Ook als de haag onder handen genomen moet worden. Zit er een nestje, dan slaan we een stuk over en doen dat later.
  Dit is een erg leuk en mooi huisje. In Zweden staan veel van die houten gekleurde huizen. Ook in Denemarken en Noorwegen.
  De vogeltjes gaan zich er vast thuis voelen
  Fijne zondag.

 6. Dat is een leuk huisje, ‘k dacht even dat het schoorsteentje een onderdeel van de winterstand was, niet dus.
  Om de Kauw niet de kans te geven om jonge vogels te pakken, kan je er ook een stuk gaas overheen zetten waar de mees wel en de kauw niet door kan.
  Gr Jan W

 7. Wat is het gezellig en kleurig op jullie balkon . Een heel leuk vogelhuisje hebben jullie gekocht nu hopen dat de koolmeesjes weer een nestje maken .Ik lees dat jij je niet erg lekker voelde Jacqueline en hoop dat het weer wat beter gaat.
  Lieve groetjes Elisabeth

 8. leuk foto’s van dit prachtige niet al te goedkope Zweedse vogelhuisje Ferry en Jacquline
  leuk hoe je dat weer hebt opgehangen tussen edie bloem, daar moet een vogel zich echt thuis gaan voelen
  Ik heb gisteren uren in Dordrecht lopen fotograferen i.v.m. Dordt in Stoom, was inderdaad heel warm
  en ook mega druk daar, op een geven moment was er geen door komen meer aan
  geef me dan de rust van de foto’s van jullie balkon maar

  Groetjes Bram

 9. Het ziet er héél vrolijk en gezellig uit op jullie balkon, de meesjes zouden wel gek zijn als ze ergens anders gaan broeden.
  Erg leuk en praktisch vogelhuisje, dat zal ook in de winter wel zorgen voor veel vliegverkeer;-)

 10. Wat een mooie! Ik vind ‘m erg leuk en ook nog eens goed over nagedacht, met die zomer- en winterstand. Nu maar hopen dat de koolmezen ‘m weer gaan gebruiken hè? Gelukkig komen ze al vaak kijken, dus het zal wel goed komen.
  Fijne week, lieve Ferry en Jacqueline!
  Liefs,
  Lilian

 11. heel mooi dat balkon bij jou en ook het vogelhuisje
  warm is het hier inderdaad, zo juist een onweer gehad
  wij zijn juist terug van Barcelona waar onze ver weg zoon woont. Het was er ook wel warm maar beter te verdragen als hier. Juist goed genoeg voor een city trip

 12. De kauw herinner ik me nog wel, het brutaaltje.
  Dat is zo koolmeesjes houden van een vaste stek om te broeden, zeker als deze veilig is.
  Het Zweeds vogelhuisje ziet er wel leuk uit, maar een winter stand is voor mij helemaal nieuw.
  Hoop dat ze zich weer snel thuis voelen bij jullie. Hans

 13. Oh wat een een leuk huisje je zou er zelf in gaan wonen als het groter was heel mooi hoor
  staat geweldig bij de mooie bloemetjes wat zullen de vogeltjes genieten in dat mooie huisje !
  Groetjes en ik wens jullie een hele mooie nieuwe week toe

  Janny

 14. ha die Yova
  dus na lang wachten bij de gemeente , de boel toch geregeld
  nu het was ook geen weer om te gaan wandelen pppfffttt
  en ook om deze notenbalk te oefenen was het wat te warm hihi
  fijne avond groet

 15. Oooooh wat een schattig vogelhuisje hebben jullie zeg.
  Zelfs het vogelhuisje heeft een vogelhuisje.
  Wat ziet het er super gezellig uit, met de plantenen er naast aan weerskanten.
  Planten en kabouters op de oppottafel.
  Jullie vogeltjes hebben vast het gevoel dat ze in een enorm sprookjesbos wonen.
  Het ziet er in ieder geval sprookjesachtig uit.

  Ja warmpjes hé pfffff.
  Maar we mogen niet klagen hoor beter dan regen en wind toch…

  Fijne nieuwe week en lieve groetjes,
  Karina

 16. Heel mooi vogelhuisje.Hier komen bij ons ook ieder jaar een koppeltje koolmeesjes broeden.Leuk als je hun bedrijvigheid kunt gade slaan.Heel mooi die kleurrijke bloempotjes en leuke kaboutertjes.Lieverd maak er een fijne week van en geniet van deze zomerse temperaturen.Veel groetjes

 17. Goeie avond mijn lieve vrienden
  Jullie balkon ziet er zo zalig uit, moet heerlijk vertoeven zijn,
  Ik kom jullie nog een aangename avond wensen, hopelijk met niet al teveel gedonder!!
  Heel veel liefs en knuffie van mij

 18. Goedemiddag lieve Jacqueline en Ferry, wat is het toch weer altijd gezellig op jullie balkon en het nieuwe huisje ben ik ook helemaal weg van. Dubbel gebruik ook nog eens. Ik denk dat de vogeltjes wel snel zullen komen. Mannetje moet het ook eerst goedkeuren vermoed ik. Jullie balkon is echt heel ruim vergeleken met die van mij . Ik kan er net 2 stoelen kwijt met weinig beenruimte dan en klein tafeltje erbij. Zitten in middag met zon erop gaat niet hoor. Veel te warm dan. Bloempotjes ook heel gezellig met alle kaboutervrienden en Jimmy vind alles ook heel kleurrijk denk ik. Wil jullie nog heerlijke rustige dag wensen. Maar ook aan jullie en Jimmy mijn groetjes geven.

  1. Nee, dat nog niet… maar dat kan nog wel komen. Overigens komt die kauw toch nog eens af en toe op het dak. Dus is nog afwachten. Maar we denken zelf dat de meesjes dit niet zullen gaan broeden. Wellicht volgend jaar wel. Af en toe komen ze wel hier langs neuzen. Ze weten nu wel dat er nieuw huisje is. Dus wie weet…

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *