lepelaars bij liebosje [1]

Enkele dagen geleden ging Ferry naar de witte lepelaars, hierachter ons bij eilandje Liebosje. Dit ligt dus hier in de Liede (Haarlem). Een stukje verderop voorbij ons weilandje achter ons. Voor het eerst staan hier ook twee webcams opgesteld voor de website “beleeft de lentje”. Op deze site kan men verschillende webcams (dus ook verschillende vogels) verspreid in Nederland live volgen en dit kan soms heel erg leuk zijn. Maar Ferry ging dus zelf naar de locatie waar de witte lepelaars hier ieder jaar vanuit Afrika komen broeden. Natuurlijk gebeurt dit op verschillende locaties in Nederland. Liebosje is daar één van.

Onderweg kwam Ferry ook andere vogels en dieren tegen, zoals deze parende ganzen. Deze gans ging op dat moment flink te keer tegenover de andere ganzen die daar liepen.

En deze twee ganzen stonden hier op een eilandje. Maar niet die Liebosje waar we over hadden. Ze hebben hier ergens ook een nest liggen.

Er staan hier ook veel struiken, bloesems en andere dingen volop in de bloei.

Dit is eigenlijk onkruid die ook in de bloei staat. Maar is wel erg mooi om te zien. Paarse bloemetjes dus. Dit zijn gewone brunel prunella vulgais paarse planten.

Alle wilgenbomen zijn hier dus gesnoeid. Dit moet ieder jaar gebeuren en dit houden ze hier wel erg goed bij. Deze takken kunnen ze ook voor andere dingen gaan gebruiken.

Dit is ook een hele fraaie onkruid plant en deze stond alleen op die ene plekje en nergens anders, vreemd genoeg. Nooit eerder gezien overigens…

Dit is de fly-over richting de Waardepolder. Dus nu vanuit de andere hoek bekeken. Heel anders gezicht eigenlijk.

Ook de paardenbloemen zijn op dit moment erg actief. Ze zijn dus geel… en later worden ze pluizige bolletjes, zodat de zaden straks weer in de lucht kunnen.

Maar nog steeds geen witte lepelaars te zien? Deze boerderij woning staat op een hoekje bij de Liewegje. Dus Ferry is nu aardig in de buurt. Dit allemaal natuurlijk lopend… En het werd eventjes ook mooi weer!

Hier ging Ferry de weg over en toen kwamen deze grote en dikke wilgenbomen tegen. Ook deze zijn dus gesnoeid. Daar achter ligt al dat bekende Liebosje, waar de witte lepelaars tijdelijk verblijven om te broeden. Maar het is nog te vroeg hiervoor, wat betreft het broeden aan gaat dan. Maar dit is wel de juiste moment om hopelijk een paar mooie foto’s te kunnen maken. Want er zijn nog geen bladeren aan de bomen. Was dit een slimme inzet geweest?

Deze fietspad is wel een hele bekende voor Nederland geworden. Vanaf deze zijlijn kan men de witte lepelaars zien, volgen en bekijken. Zal het druk zijn? Nog geen kip te bekennen. Ondertussen hield Ferry hier ook de lucht in de gaten. Want ze kunnen ook vliegen namelijk. Maar nog niks te zien dus…

Wel deze twee paarden die hier op een weilandje zaten te grazen.

Ook zag Ferry deze mooie Nijlgans op deze weilandje lopen. Helemaal alleen dus… of misschien niet?

Op deze plekje/locatie zag Ferry hier wel de oude nesten. Maar die zijn leeg… Wacht eens even, deze broednesten zijn voor de blauwe reigers. Die komen hier nog aan. Ferry moest hier nog een stukje verder lopen en hopelijk ziet hij dan nog wat?

Warempel… hier kwam eindelijk de eerste witte lepelaar vliegen. Dit duurde vrijwel erg kort. Jammer genoeg.

En ja hoor, hier zijn ze dan! De witte lepelaars bij de lege broednesten. Dit zal hun plekje gaan worden. De bomen hebben hier inderdaad nog geen groene bladeren en zelfs achter de takken is met een automatisch zoomlens af en toe moeilijk foto’s te maken. Gewoon eerst even proberen dus. Dit lukte vrijwel aardig goed.

Ferry zette dan tocht die automatisch zoomlens uit en ging handmatig weer verder. Dit ging ook prima. Want de zoomlens ziet namelijk alles en is dus scherp in die dingen. De ene witte lepelaar ligt hier op een lege nest of zou hier al eieren liggen? Dat kon Ferry hier nog niet goed zien, want ze zitten hier hoog en droog namelijk, zolang het maar niet regent natuurlijk.

En dan is het tijd voor perfecte opnames te maken van ze. Gaat dit wel lukken? Zo te zien zeker wel. Witte lepelaars hebben een soort witte kroon op hun hoofden met een oranje/grijze/zwarte snavels.

Kijk gewoon gezellig met ons mee en geniet ervan. Want deze vogels kom je hier in Nederland niet zo vaak tegen. Hier op deze locatie wel namelijk!

Deze witte lepelaar is wat van plan zo te zien. Voorzichtig liep hij naar z’n vrouwtje toe. Wat is van plan eigenlijk?

En dat vrouwtje merkte ook op dat hij wat van plan is. Deze unieke opname kwam Ferry hier op de juiste moment bij deze prachtige locatie. Maar hoe verder dan? Dit zien jullie de volgende keer in deel 2. Lekker spannend houden zo…

35 reacties

 1. Wat een belevenis voor Ferry ongelooflijk mooie beelden Om jaloers op te worden dit kan hier bij ons niet Heb nog geen beelden gezien van zulke vogels hier Een geluk dat ik mee kan genieten van Julli werk waarvoor veel dank hoor Groetjes willy

 2. Prachtige fotografie is er weer gemaakt en dat onbekende wat je niet wist is Groot-hoefblad-petasites-hybrides. Onkruid van de bovenste plank. Moeilijk te verwijderen ook. Heb hier ons over geschreven op de natuurwebsite van mij en vriendin. kijk maar eens en ook een filmpje ervan gemaakt. Zoek maar op Hoefblad daar en je ontdekt het. Op de sites staat heel veel mooie natuurweetjes. Soms wel jammer dat ze de het vergeethoekje ingeraken. De lepelaars zijn echt schattig en soms kijk ik als ik tijd heb ook naar enige webcams maar soms zie je niets veranderen en dan heb ik wel wat anders te doen hoor. In elk geval genoten van alles wat ik mocht lezen en zien. Groetjes, Tine

 3. Hoi Yova,

  Ohhh, wat ontzettend leuk, dat de lepelaars bij het Liewegje nestelen.
  Wat een prachtige vogels!
  Ik hoop, dat het allemaal lukt en dat ze een mooi nest krijgen.
  Ferry heeft schitterende foto’s gemaakt…
  Ben ik heel blij mee!

  Groetjes van Marlou
  (Ps. Dat ene onkruid heet: Groot Hoefblad. Zie je ook veel in Elswout)

 4. mogge Yova
  dus lekker vroeg slapen gegaan , nu ik was ook niet laat hoor
  en weer fijn in m’n eigen bedje geslapen
  zij waren tevreden met de hulp die ik gaf , ik hoop dat ze nu de tips ter harte nemen
  best wel een schokkende pps hé hihi
  geniet de dag
  groetjes

 5. Oh, wauw een lepelaar! Die heb ik echt nog nooit in het echt gezien. Dat lijkt me echt superleuk en heel bijzonder! Verder dan een witte reiger ben ik helaas nog niet gekomen. Oh ja, en zo’n felgroene specht.

 6. Goede mogen Ferry en Jacqueline.

  Wow, jullie hebben geluk om zo’n natuurgebied in je nabije omgeving te hebben.
  Niet alleen is het er heerlijk wandelen, je kan er bovendien ook nog eens schitterende foto’s maken wat die van Ferry beslist bewijzen.

  Wat een geluk dat de lepelaars er weer zijn! Als ik het goed heb vreesden jullie dat ze niet meer zouden terug komen. Maar kijk eens, ze zijn er en heel waarschijnlijk liggen er al eitjes in het nest, anders zou het mannetje het vrouwtje niet voederen hé.

  Maar ook de andere opnames van alles wat daar te beleven valt zijn ook om van te snoepen!

 7. Hallo Jacqueline en Ferry
  Dit zijn weer pracht foto’s zoals ferry die lepelaart op de foto heeft gezet
  super.
  en wat veel dieren zo dichtbij jullie, heerlijk toch
  Er komen weer wat mooie dagen hoorde ik, dus geniet ervan lieverds
  Liefs Marianne

 8. heel mooie lente en vogel foto’s, wat gaaf die lepelaars zo dicht bij
  Heb niet alle berichtjes gelezen maar het onkruid wat je nog nooit eerder had gezien is groot hoefblad, link van een plaatje, weet niet of dat werkt?

  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjc8tWXlaLhAhXJZFAKHfAVC4wQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Ffooto.nl%2F1Fg9%2Fgroot-hoefblad-in-bloei-2&psig=AOvVaw1wQYblrq_Ic3h-LdwOYO-s&ust=1553770723696505

 9. mogge Yova
  ja een leuke geschiedenis hé hihihi
  ja ik had een leuk weekje in Bonn , en inderdaad ik maakte wat fototjes met de mobiel , zal ze eens bekijken en in een albumpje zetten
  nou het is geen geintje hoor ik mag echt wel wat kilo’s wegwerken
  fijne dag groetjes

 10. Goedemorgen Yova,

  vanmorgen kreeg ik de nieuwsbrief van Landschap Noord-Holland en daar staat ook een artikel in over de lepelaars in de Buitenliede. En over de webcam’s.
  Ik las dat er al 17 nesten zijn bezet en dat het dus een echte lepelaarskolonie is.
  Ik ga beslist even kijken!!

  groetjes!

 11. Ik weet nog dat ik eens heel raar stond te kijken, toen er ineens lepelaars in een sloot bleken te zitten waar ik langs fietste. O, wat een vreemde snavels, dacht ik…. Ja duh, dat hoort natuurlijk bij lepelaars. Bijzondere vogels zijn het. Ik vind je foto’s van de geknotte wilgen juist heel mooi. Schoonheid zit in kleine dingen, zelfs in onkruid

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *