Vogels en struiken

Onlangs hebben we het broedhuisje van onze koolmezen schoon gemaakt. Dit moet gebeuren, hadden we elders op het net gelezen en dit wisten we al eigenlijk. Toch gebeurt er iets bijzonders wat we nog niet eerder hadden mee gemaakt. Ieder avond (bij schemering) komt 1 van de koolmezen (ouders dus) terug op onze balkon en vervolgens in dat broedhuisje in gaat. Het broedhuisje dient nu hun slaapplekje. Dit gaat nu iedere dag zo… Enige tijd geleden hadden we dus geleegd en het kan best zijn dat dit over is. Dit weten we op dit moment niet. Wel kwamen andere vogels, zoals Pimpelmezen hier langs.

Kijk maar… hier is dus goed te zien dat dit dubbele nesten zijn. Eigenlijk best wel bijzonder. Het zag er allemaal goed schoon uit en de ouders hadden hun nestjes heel goed onderhouden.

Heel voorzichtig hadden we het nestje verwijderd en hier is dit allemaal nog beter te zien. Daarna hadden we het huisje goed grondig schoon gemaakt in een emmer met water.

Maar we gaan weer verder met onze omgeving. Deze keer o.a. over Hollandse eenden en struiken. Deze vrouwtjes eend zat ergens hier aan de waterkant.

En zo zagen we hier allerlei bekende vogels, zoals deze duif. Hij was helemaal niet bang.

Even later ging één pootje omhoog en bleef staand verder kijken.

En zo zagen we elders nog meer watervogels, zoal deze met een kuifje bovenop.

Wel bekende vlinderstruiken. Hier zijn vlinders dol op. Hier en daar zijn ze nog te zien.

De bloemetjes hebben zelfs een oranje hartje. En ze kunnen best wel lang worden ook.

Hier staan complete vlinderstruiken velden aan de waterkant en dit is wel apart om te zien. Maar zagen we hier vlinders? Nee…

Een meerkoet met een nestje in het water. Zo voelde de moeder meerkoet zich veilig. Alhoewel…

Die witte eend zocht naar goudstaven?

Deze struik begon al beetje uit te bloeien, maar nog goed in vorm.

Deze foto’s waren eerder genomen en hier aan de overkant zagen we op een grote afstand een moeder zwaan met haar 1 jonge zwaan zwemmen. Waar zijn de rest dan?

Maar ze bleven goed bij elkaar. Misschien hebben ze wel wat mee gemaakt…

Precies in het midden van de boom zat hier een grote kraai van de omgeving te genieten of van de zon.

En dan aan de andere kant zwommen hier compleet familie zwanen en hier maar 2 jonge zwanen. Wat is hier toch aan de hand? Zijn er hier roofdieren?

Hier moesten even wachten op de vader zwaan. Die even later ook in het water ging.

En even later gingen ze weer verder. We wensen jullie allemaal alvast een fijn weekend toe. Het wordt echt blogweertje verwacht in Nederland.

21 reacties

 1. Prachtig nest, mooi verzorgd door de ouders. Misschien vinden ze het ook fijn als het nestkastje schoon is ….
  De Kuifeend staat er prachtig op, de bruine eend op de kant is het vrouwtje. Er zijn prachtige struiken bij jullie in de buurt, je hebt dan wel de lusten, maar niet de lasten, zoals snoeien! Mooie serie, met de zwanenfamilie aan het eind als topper! Heb een fijn weekend. Gr Jan W

 2. En weer zo'n mooie serie uit jullie omgeving en wat is er toch veel te zien .De nestjes zijn echt kunstwerkjes ,ik blijf het zo jammer vinden dat wij geen nestkasje kunnen hebben met de buurt poezen die erbij kunnen. Zo schattig de zwanen met de kleintjes .Ik heb weer heel erg genoten van de vogels en bloemen die jullie laten zien .

  Lieve groetjes Elisabeth

 3. Vanaf Scheveningen tot de blog vandaag heb ik fijn zitten genieten. Prachtige foto's en het liedje ; ik ben de nachtwacht van het Rembrandsplein neuriet door me heen.
  De natuurserie is ook erg mooi en ja zoals hier laat het duidelijk het begin van de herfst zien.
  Lieve groetjes, Ria

 4. toch wel mooi gemaakt het nestje door de koolmezen.
  Leuk als je zo kunt genieten van je omgeving, dat heb ik ook.
  Je hoeft dan geen lange reis te maken om veel te zien.
  Kraaien zie je hier ook veel, en ze maken graag herrie. Hans

 5. Het zou ook kunnen dat de koolmezen nog een keer een nestje willen maken; bij mijn ouders in de tuin is nestje drie (!) net uitgevlogen. Ook zie je wel dat die jonkies vaak weer terugkeren naar de omgeving waar ze geboren zijn. Leuk om te zien hè, zo'n kunstig gemaakt nestje?

  Mooie eendjes, daar bij jullie in de omgeving! Kan hoor, dat jonge zwaantjes geroofd worden… ja, de natuur is wreed. Maar ook prachtig en dat hebben jullie weer mooi vastgelegd.

  Liefs,

  Lilian

 6. Goeiemorgen,

  We hebben hier diverse vlinderstruiken op het erf staan. 2 verschillende kleuren. Er komen normaal inderdaad veel vlinders op af, maar dit jaar waren het er toch echt minder dan normaal. Net als andere insecten. 

  Ja, de meeste duiven zijn niet bang. Ze associëren mensen met voedsel, en dan is het goed. 

  Leuke en mooie foto's. Zo zien we weer wat meer van jullie buurt. En die nestjes. Vogels kunnen wel bouwen. 

 7. Mooie reeks van dieren uit onze eigen omgeving! Die vlinderstruik heb je prachtig in beeld gebracht. Ik heb ook zo'n struik maar die deed het deze zomer helemaal niet goed. Korte bloemtrossen en heel vlug uitgebloeid. Tjaa die stond dan ook de hele dag in de blakende zon.

  Ik hoop dat na het kuisen van he vogelhuisje er weer vogeltjes komen broeden!

 8. Hallo samen, Ik loop wat achter heb ik wel gemerkt met alle logjes,maar haal het af en toe wel in hoor. Soms heb je van die drukte dagen dat je even stapjes terug moet doen. Jullie hebben weer mooie fotoserie gemaakt en waren er bij jullie wel veel vlinders te zien of ook dit jaar maar heel weinig? Ze hadden het erg moeilijk dit jaar met al die weersveranderingen. Het nestje vond ik heel erg mooi. Veel vogels maken er heel veel werk van voor hun liefste en voor hun kroost. Altijd mooi gezicht ervan als ze weer zijn uitgevlogen.

 9. Ik lees hier dat ik niet de enige ben die achterstand oploop. Maar ik doe rustig op mijn tempo verder en kom er ook wel door al jullie mooie blogs
  Hoi Jacqueline en Ferry,
  jullie zorgen ook goed voor de vogeltjes. Het is bewonderenswaardig hoe goed en zorgvuldig ze hun nestje bouwen! Wat de vlinderstruiken betreft, blijkbaar is het dit jaar niet zo een succes voor de struik en de vlinders. Zelf heb ik geen vlinderstruik maar wel bij de geburen staan er zo een struiken en ook daar heb ik weinig vlinders gezien en weinig bloemen op de struiken! Deze die jullie gefotografeerd hebben staan laag bij de grond en dat is ook niet zo ideaal voor de vlinders, denk ik zo. De zwaan en zwanenfamilie met kuikentje(s) is zo schattig, maar ik vrees er ook voor dat er ‘kapers op de kust’ roofvogels/dieren zijn. De foto’s van de kuifeenden en andere eenden en de bloemen zijn ook prachtig, kortom jullie hebben hier weer een prachtige reportage van gemaakt! En het is telkens genieten…
  Fijne avondgroetjes, Heidi en slaap wel

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *