Diergaarde Blijdorp 160 jaar

Dit jaar is Diergaarde Blijdorp maar liefs 160 jaar geworden en tevens hebben ze ook onlangs speciale Award in ontvangst mogen nemen voor de mooiste dierentuin in de Benelux en dit zeiden we toen al. En dit is natuurlijk terecht! Voor enige tijd zijn wij al bezig met de rondvlucht in deze dierentuin. En daarom gaan wij ook gewoon weer verder…

De struisvogel is de enig overgebleven soort van een groep loopvogels die vanaf 55 miljoen jaar geleden grote delen van Afrika, Europa en Azië bewoonden. Uniek is dat ze slechts twee tenen per poot hebben. Hoewel vroeger nog grotere vogels bestonden, is de struisvogel tegenwoordig de grootste vogel ter wereld. Struisvogels kunnen niet vliegen, maar wel zeer hard lopen: ongeveer 70 kilometer per uur! Ook kunnen ze met hun sterke looppoten harde trappen uitdelen aan belagers. Struisvogels leggen grote eieren van ongeveer 15 cm en ongeveer een kilo zwaar. Ze zijn erg sterk: een volwassen mens kan er op staan. Struisvogels broeden ongeveer 6 tot 8 weken op deze eieren. Het mannetje neemt grotendeels de zorg voor de jongen op zich.

De struisvogel is over het algemeen stil, maar beide geslachten kunnen sissende, snuivende en fluitende geluiden maken. Ook klapt hij geregeld met zijn snavel. Bij nachtelijk gevaar en bij de balts laat het mannetje een diepe, luide galm klinken, boe-boe-boee-boee, vergelijkbaar met de brul van een leeuw.

Hier kunnen de struisvogels lekker rennen als ze dit willen. Op sommige plekken zijn ze namelijk te zien. En soms konden we ze bijna aanraken. Niet doen dus, maar met zo’n hoofdje is het wel heel verleidelijk.

Hier kunnen ze ook lekker grazen en dit is een vrouwtje struisvogel, volgens Jacqueline dan.

Hun poten zijn zo dik en vooral stevig en als je daar een tik van zou kunnen krijgen, dan wordt het vast wel een blauwe plek.

Maar in deze locatie waren ook lama’s te zien. Wat een lief hoofdje!

Hun bekken gaan zo heerlijk heen en weer. Maar ze kunnen ook spugen.

Deze stond eigenlijk wel klaar om iemand te kunnen spugen, maar dit deden ze niet.

Het lijk wel of ze in de rui zijn.

Even later stond de liggende lama ook op en ging met de groep verder. En hieronder een filmpje over slapende struisvogel te bekijken!

Even iets anders nog: we hadden afgelopen tijd geprobeerd om iets anders te doen met onze filmpjes. We hadden o.a. geprobeerd via YouTube, maar er zijn helaas beperkingen en iets waar we niet echt blij mee waren. We geven graag onze muziek mee en dit kan dan niet altijd. Dus we gebruiken gewoon ons eigen systeem en hiermee gaan we voorlopig mee verder.

33 reacties

 1. Wat een prachtig portret foto's van deze dieren uit Blijdorp 

  gelukkig dat de Lama's niet hebben gespuugd, lijkt me niet fris :-) 

  Mooie serie, en heel leuke video van dat kopje van deze vogel, jammer dat de muziek opeens ophoud :-) 

 2. Goede middag  F & J  Misschien krijgen de lama's nu een wintervacht, omdat je ze er plukkerig uit vond zien. Maar het zijn mooie foto's zowel de lama's als de struisvogels. Ik ben nooit zo dol op stadsdierentuinen, maar Blijdorp is zo te zien de moeite waard om te bezoeken. Nog een fijne zondagmiddag/avond toegewenst.

 3. De Award is terecht ontvangst als de mooiste dierentuin in de Benelux.
  De struisvogel staat mooi op de foto, eigenwijs.
  Voor de lama’s kijk is altijd uit, ze spugen zonder waarschuwing.
  Een leuke log weer. hans

   1. Mijn blog is even dicht nu omdat ik bloggen niet zo leuk meer vind op dit moment .Maar misschien kom ik wel weer terug ,ik weet het even niet .Ik blijf wel lezen bij jullie hoor . En ja wat is het toch mooi weer en ik geniet ervan .

    Liefs Elisabeth 

 4. Een mooi dierenpark met een verdiende Award.

  Prachtige foto's met mooie informatie. Vooral van de struisvogels.. 

  Ik wist dat ze hard konden rennen maar 70 km per uur.. ….. 

  Race vogels hoor 😀

  Groetjes 

   

 5. Struisvogels zij  zo grappig. In het wild kunnen ze trouwens redelijk gevaarlijk zijn. Net als lama's trouwens. Maar in een dierentuin loop je geen gevaar natuurlijk. Leuk filmpje. Ja, YouTube let op inbreuk op de rechten van artiesten en zo. Je krijgt dan een mailtje dat ze het of toelaten, of dat je er wat anders van YT zelf onder kan zetten. Dat kan allemaal online, maar ja, hoop gedoe. En in eigen beheer is ook leuk. 

  Fijne week.

 6. Goede morgen Ferry en Jacqueline. 

  Wow, dit is weer meer eens een heel mooie serie foto's van de struisvogels in die zoo geworden en ook het filmpje mag er beslist zijn! Tot nu toe had ik nog nooit moeite om die te bekijken, de muziek komt goed door en de beelden ogen prachtig.

  Die dieren lijken inderdaad heel lief maar hun kopje strelen zou ik ook niet doen hoor, ze kunnen inderdaad lelijk spuwen hihi. Of ze ook bijten weet ik niet.

 7. Goede morgen Ferry en Jacqueline.

  Ik heb nog eens met stijgende plezier dit en de vorige logjes gelezen en bekeken, het was een waar genoegen!

  Van fotografie heb je beslist kaas gegeten en met de informatie er bij gaan we hier telkens weer een beetje wijzer vandaan…

 8. Goeie avond jacqueline en Ferry,

  heel leuk dat jullie naar deze dierentuin zijn geweest. Je kan hier ook echt je hart ophalen en de hele dag daar doorbrengen. De meest mooie dieren en vogels zie je daar. Ik zie dit op meerder blogs voorbij komen en dan geniet ik er steeds weer van. ook jullie laten prachtige foto's van de dieren daar zien. Dit is genieten met een grote G

  Ik wens jullie nog een hele fijne avond.

  Lieve groetjes, Helma

 9. Ferry en Jacqueline,

  Ik moet bekennen, dat ik nog nooit in deze dierentuin geweest ben. Het ziet er heel mooi uit en het zijn ook weer bijzonder fraaie foto's en een heel leuk filmpje.

  Groetjes en een fijn weekend,

  jeer 

 10. Wat heb je mooie close-ups van beide dieren gemaakt. Even over de grens is er een struisvogel boerderij en daar ben ik al eens geweest. Als ze zo dicht bij de omheining komen en je zo strak aankijken deed ik toch een stapje achteruit hoor! Het zien er flinke gespierde beestjes uit en daar wilde ik toch geen tik van krijgen. Lama's zag ik ook al eens van dichtbij op een lama boerderij in Limburg. Zien er schattig uit met hun mooie vacht ,maar ook daar bleef ik op veilige afstand. Je weet maar nooit dat ze spugen!! hahaha!

 11. Goeie avond J&F,
  allereerst wil ik jullie bedanken om even in mijn album “Dierenpark Planckendael” te gaan kijken en jullie fijne reactie!
  Aan jullie foto’s en filmpjes te zien lijkt “Diergaarde Blijdorp” een heel mooi dierenpark/zoo die naar mijn gedacht terecht de award verdient! Jullie maken ook een goede reclame voor “Diergaarde Blijdorp” Jammer dat het voor ons zo ver is, maar wie weet komen we er ooit wel eens!? Ik vind ook dat Struisvogels en lama’s goed samen passen. Ze zien er lief uit, maar zijn niet te onderschatten! Bij struisvogels moet je oppassen dat ze niet in je neus pikken of achter je aan rennen en bij lama’s moet je zien dat je niet gespuugd word Ofwel hebben jullie gefotografeerd en gefilmd op veilige afstand of anders hadden jullie camera’s onder gespuugd kunnen zijn. Dat was wel niet zo fijn geweest. De eerste en tweede foto van de struisvogel vind ik een prachtige close-up van de kop en bij de lama’s foto 1 en 3 Het filmpje is ook weer prachtig, maar ik zou de titel niet slapende de struisvogel genoemd hebben maar blije struisvogel, want hij sluit zo schattig lief de oogjes, alsof hij/zij wil zeggen “Dag beste bezoeker, heb een fijne dag”. of “jullie zijn lief om mij zo mooi in beeld te brengen” En waarom zou je YouTube gebruiken als het zo ook goed gaat? Ik heb hier weer heel erg genoten van jullie mooie blog!
  Ik wens jullie nog een fijn weekend en voor nu slaap lekker. Lieve groetjes, Heidi en de kattenfamilie

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *