Menu Sluiten

Broedseizoen voor de dieren

Het is al een tijdje gaande, maar er is broedseizoen voor de vogels. Je kunt dit overal tegen komen en zelfs in het centrum. Maar gelukkig is dit veelal in het weide natuurgebied. Haarlemmerliede en Spaarnwoude is daar één van. Dit is een zeer omvangrijke natuurgebied dit in het oosten van Haarlem naar het noorden loopt. Niet alleen voor de vogels is het broedseizoen gaande. Grotendeels is de grote stap (het leggen van eieren enz.) al een tijdje geleden gebeurd.

Voor ons is het vooral rustig. Het begon allemaal heel erg hectisch en dit was ook de reden geweest dat we even tijdelijk op non actief waren geweest. Dit hadden we niet vermeld, want dit heeft geen enkel zin meer, in ons bloglandje. Waarom zo hectisch was, is dat er veel geregeld moest worden. Vooral het aanmelden bij bepaalde instanties en dit is nagenoeg zo’n beetje achter de rug voor ons. Maar goed, laten we maar hierover niet verder over gaan hebben.

Dit is de leider van de hele grote groep ganzen. Hij stond hier helemaal alleen en hield aan de overkant allemaal goed in de gaten. Hier bleef hij ook voor een hele tijd op één plekje staan…

Deze witte gans zat hier te broeden op een eilandje. Dit was ook één van de redenen waarom de leider aan de overkant alles in de gaten hield. Ze hebben wel hier een geschikte locatie gevonden hiervoor. Zoals we al eerder zeiden, gebeurd dit vrijwel altijd langs de waterkanten en niet op een kale vlakte.

Het is weliswaar een witte gans, maar dat maakt voor hun helemaal niks uit!

Deze twee ganzen kwamen hier vlakbij aangelopen, maar deden helemaal niets kwaads.

De leider zag ze wel aan komen lopen en hield dit wel eventjes in de gaten. Maar er gebeurde verder niks bijzonders op deze broed locatie.

Natuurlijk zijn er hier meerdere broedplekken, zoals deze dus. Maar deze ligt wel erg verborgen. Het zijn immers slimme dieren.

Deze andere witte gans had blijkbaar minder moeite met het verborgen broed locatie. En dit kan natuurlijk ook wel gebeuren.

Gele paardenbloemen is overal weer terug te vinden.

Deze ligging ligt achter ons en dit is al het natuurgebied van Haarlemmerliede en daarachter ligt dan de Spaarnwoude. Dit loopt helemaal zo door naar Halfweg en tegen de Noordzee kanaal.

Deze twee zwemmende ganzen kwamen hier ook voorbij. Ze kunnen soms heel erg fel worden. Maar deze koppel bleef lekker rustig en zwom weer verder.

Voorlopig zijn de vogels hier nog even bezig. We gaan ze zeker volgen de komende tijd en wie weet komen we hier straks wat anders tegen…

Volgende week woensdag krijgt Jacqueline eindelijk haar eerste vaccinatie tegen corona en dit zal wel eens tijd worden ook.

Fijne weekend gewenst allemaal!

Voorgaande logjes

27 Reacties ontvangen

 1. Elisabeth

  Heel mooie foto’s weer .Ja er word heel wat gebroed .Hier moeder zwaan die nog steeds op haar nest ligt .Maar afgelopen week was ze even weg en leek het of er geen ei meer in lag ? Misschien zag ik het niet goed want was wat verblind door de zon .Ik hoop dat het dit jaar wel goed gaat
  Liefs Elisabeth

 2. Karel

  ja het was weer een fijn uitje , hier in de buurt , zeker een mooi gebied , ik zwerf er nu al dik 40 jaar rond , en het verveelt me nooit
  ben blij dat de foto’s er een goed beeld van geven
  fijn weekend groet

 3. picpholio

  Overal zijn de vogels druk bezig met hun nesten en hun nakomelingen, ook bij jullie dus. Bedankt voor de zeer mooie foto’s die je met ons deelt. Ondanks het minder goede weer gaat de natuur toch gewoon verder met wat er ook in andere jaren gebeurde…. Fijn weekend en vele groetjes, Rudi

 4. Dimario

  Ik snap dat jullie een hoop moesten regelen voor Ferry natuurlijk. Dat vergt natuurlijk wat tijd en dan kun je je beter maar daar op concentreren zodat het goed gaat. Mooie foto’s van die ganzen. Hier kom je weinig ganzen tegen, voornamelijk veel eenden (natuurlijk) en zwanen.

  Love As always
  Dimario

 5. Marianne

  Dag lieve Jacqueline en Ferry,
  Zag weer hele mooie foto’s langskomen hier.
  Hier hadden de Merels 3 jonkies, zijn inmiddels uitgevlogen
  Prachtig hoe pa en ma om beurten het kroost voederde.
  de eksters die bij de laatste storm hun nest kwijtraakten zijn gelukkig ook ijverig in de weer nu voor een nieuw nest heel hoog in dezelfde spar.
  Fijn dat Jacqueline ook haar 1e prik krijgt nu., ik de 2e over 2 weken.
  Het weer is zeer wisselvallig he, s’morgens de meeste kans op zon
  Ik wens jullie een heel mooi weekend en hoop droog
  Liefs Marianne

 6. Dirk

  Als de natuur zijn jongen verzorgd, of het nu nog in eieren zit of al geboren is,
  dan moeten wij als mens dit gebeuren respecteren vind ik.
  Bewust wat afstand houden van de dieren is al een mooi begin hé
  Een lange telelens kan ook al flink helpen om de dieren niet te storen.

 7. Hans

  Het broedseizoen is zeker volop ingang, zie hier weer veel jong spul zwemmen.
  Ach, je hoeft ook niet alles te melden op je weblog, men begrijpt het wel.
  Ook de karpers zijn heel actief met paaien, de spetters zitten hier op de muur.
  De foto’s zijn heel mooi geworden, ze hebben geen haast de ganzen. Hans

  • Yova

   Dank je wel voor je begrip… Ja, de karpers kunnen ook heel flink te keer gaan. Dit hadden we eerder (een aantal geleden) hier in Haarlemmerliede ook gezien. Wat een geweld allemaal was dat toen.

 8. Ingrid

  Dag Jacqueline en Ferry. ,, eerst en vooral jullie maken hele mooie foto’s ,, ik kan er echt wel van genieten , zo mooi die ganzen in hun broedtijd ,, de natuur is zo mooi ,, bedankt om het te delen het is echt de moeite waard ,
  Ja gelukkig krijgt Jacqueline dan haar eerst spuitje dat is de weg naar onze vrijheid !! hopelijk is dat er weer snel bij ,, hou jullie ondertussen goed en wel he ,,
  Een fijn weekend gewenst ,, hopelijk eens de echte lente erbij even geen regen zou wel fijn zijn ,
  dus fijne zaterdag gewenst voor vandaag . groetjes Ingrid .

 9. John

  Een blog pauze roept bij de een vragen op, bij de ander niet. Het leven draait nu eenmaal om meer dan alleen bloggen en iedereen deelt wat hij/zij zelf wil. Jullie ook. De vogels zijn hier ook overal aan het broeden natuurlijk. Ook in de tuin hierachter dus we kijken goed uit wat we doen zodat ze alle rust hebben.
  De Ganzen staan er mooi op bij jullie. Mooi! Ik wens jullie verder en fijn w-end.

 10. Karel

  mogge Jacqueline & Ferry
  ja een mooi gedicht en prent hé
  en bij het zien van de naam Lucca , kwamen bij mij de herinneringen weer boven
  ja je kan het wel zien aan de naam fietszwerver , ik heb heel wat gezworven
  fijn weekend groet

 11. Haba

  Die ganzen oefenden de ganzenpas denk ik, mooie reeks foto’s weer. En bloggen moet niet verplicht gaan worden, ik kom zelf regelmatig langs maar geen probleem wanneer jullie geen nieuwe logjes plaatsen. Het moet natuurlijk leuk voor je zijn, en geen moeten. Een fijn weekend gewenst.

 12. Irma

  Hallo Jacqueline en Ferry,
  Prachtige serie foto’s van de ganzen, overal zitten de vogels op eieren of hebben al jongen.
  Dit vind ik de mooiste tijd van het jaar, de bomen krijgen weer blaadjes aan de bomen en overal zie je nieuw leven, echt geweldig.
  Ik heb genoten van jullie foto’s.
  Groetjes irma

 13. Marlou

  Ha lieve mensen,

  wat een heerlijke tijd is het toch, met al die dieren die aan het nestelen zijn en het gras zo groen en de paardebloemen overal.
  Echt een fijne tijd…

  bedankt nog voor de felicitaties!
  Prettig weekend verder, Malrou

 14. rebbeltje

  Heel actief was ik de laatste dagen ook niet maar ben nu met de inhaalslag bezig…
  En zo fijn dat het weer kan.
  3 dagen slapen hebben me duidelijk goed gedaan…
  Fijn dat je de 1e prik ook krijgt…geeft toch een gevoel van meer veilig te zijn.
  Prachtige foto’s van het beestenspul en straks de kleintjes er nog bij…heerlijk om te zien.
  Fijn weekend

 15. Hans

  Vandaag ook weer druk in de dieren wereld, mensen stonden verbaast naar de karpers te kijken, die maakte een hoop kabaal.
  Zoveel dat de andere water dieren maar zijn vertrokken naar rustiger water. Hans

 16. Ingrid

  Dag Jacqueline en Ferry.
  Zondagmorgen en kom U een fijne dag en een vriendelijke groet wensen ,liefs en hopelijk droge groeten Ingrid,
  ja hier ook elke dag buien en ooit veel regen echt geen lente weertje en het blijft volgende week ook zo heb ik gehoor echt triestig dat weertje ,, maar hou jullie samen goed hoor .bedankt voor de vriendelijke woorden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.