Broed seizoen 2022 aangebroken

We zijn bijna ingepakt door de steigers en doeken. Men zijn nu druk bezig met het opbouwen daarvan. Dit moet allemaal op veilig manier gebeuren en de steigers worden natuurlijk geborgd, zodat ze niet om kunnen vallen en vooral voor de werklui. Voorlopig zijn we voor bijna 5 weken lang als het ware ingepakt. Dus we kunnen straks niet meer naar buiten kijken, wel vanuit de balkon. Dit deel wordt dus niet ingepakt met doeken. De echte werkzaamheden zal ergens volgende week gaan beginnen. Het is als het ware een groot onderhoud aan de buitenkant van het pand. Er staat hier nog een pand en deze is bijna nagenoeg klaar.

Het is nog steeds prachtig zonnig weertje in Nederland en dit is hier heel goed te zien. Jacqueline was even naar buiten gegaan met der camera en naar het landje gegaan. En ze zag de eerste broednest van wilde ganzen! En dat wist Jacqueline toen niet, toen ze aangelopen kwam aan de waterkant. Ze keek haar ogen uit! Wouw… hoeveel zijn er nou precies?

Ze moest hier erg uitkijken, omdat dit eigenlijk een soort moeras gebied is. Maar het had alweer voor een lange tijd niet meer geregend en nam dan toch de risico.

In het verte zag ze al wat ganzen lopen en waarvan eentje waarschijnlijk al op de broednest zit. Heel vaak doen ze dit langs de waterkanten, zodat ze makkelijk (eventueel) kunnen vluchten bij gevaar.

Hier kwam Jacqueline aangelopen en hier zat één gans en aan de overkant de vader gans. Deze begon toen te kwaken en de moedergans ging dan vandoor. Hup zo het water in… Jacqueline toen even niet door en vond al vreemd waarom die vader gans begon te kwaken. Nou dit werd dan heel snel duidelijk. Zie de volgende foto’s!

Kijk eens aan! Een compleet broednest.

Het zijn maar liefs tien eieren en dit is wel heel veel voor een gans. Of hadden jullie dit meer geteld?

Dit zijn de ganzen van bovenstaand broednest. Jacqueline nam snel even de foto’s en vertrok vrijwel snel. Maar het rietgrond was hier erg zacht en hier en daar lag zelfs wat water. Geen goed plan was dit geweest, maar gelukkig kwam ze heelhuids aan vaste grond terecht en ze was wel opgelucht.

Hert landje werd hierachter ook bewerkt met een laagje koemest.

Even later kwam de boer hier aan en vroeg Jacqueline aan de “boer”, waarom hij dit steeds doet? Het werd toen duidelijk dat het landje bemest werd en dat het hierdoor het gras beter zou groeien. Maar eigenlijk is dit niet goed voor de stikstof in de lucht? Zeggen we dit zo goed? Maar ach, zo ging dit altijd bij de boeren. Er komen steeds meer regeltjes in ons land.

Dit is het achterste deel en normaal staat deze horizontaal en hier lopen die koeienmest uit in de geulen. Die dingen worden dan meer uitgeklapt, zei Jacqueline net.

De narcissen staan hier nog in de bloei, maar lang zal het zeker niet meer duren. Hier en daar zag Jacqueline al heel wat dode stukken van de narcissen. Het is eigenlijk meer verleppen.

Deze bos narcissen ziet er nog best wel aardig goed uit.

Dit is Ranunculus Californicus Benti bloemen. Dit moet je maar net weten! Deze groeien hier in het wild.

Dit is Groot hoefblad en deze vind je hier steeds meer!

En de bloesembomen staan nu helemaal in de bloei. Zo mooi om te zien!

Bij de buren hadden ze een heel stuk erbij gebouwd aan hun woning. Ze zijn nog steeds mee bezig. Ze hebben zelfs hun eigen privé laadpunt aan hun huis hangen. Wel handig zo… Maar hoe zit het met de rekening? Haha… Dit moeten ze zelf betalen.

En hier thuis aangekomen zagen we vanuit ons woning iets aan komen vliegen en we konden dit echt niet geloven! Dit zijn drie vertrekkende witte lepelaars vanuit het Liebosje, echter ons. Ze hebben blijkbaar zich bedacht en gingen ze weer verder naar het zuiden toe. Eigenlijk weer terug… Maar dit mooie schouwspel hadden we ook gelukkig op tijd mee kunnen genieten. Jacqueline rende naar haar camera en hup snel naar de balkon en een paar foto’s genomen. Het ging erg snel allemaal en helaas was de ene foto niet gelukt. Deze dus wel!

30 reacties op “Broed seizoen 2022 aangebroken

 1. Dag lieve luitjes,

  een ingepakt huis!
  Dat moet gebeuren, maar is niet echt leuk…

  Mooi, al die foto’s en vooral de 10 ganzen-eitjes.
  Een vondst!

  Fijn genieten van de lente…

  Groetjes van Marlou

 2. ha die Jacqueline en Ferry
  een mooi nest eieren kwam je tegen , en binnenkort zal je daar dus de jongen treffen , ja het is die tijd , een mooie tijd dat laten de bloemen en bloesems wel zien
  dus jullie huisje wordt ingepakt en opgeknapt , kijk zo hoort dat , goed onderhoud ie belangrijk
  geniet de dag

 3. Er zal wel snel een eind aan de renovatie werken komen…
  Je bloesem foto’s zijn heel geniet baar , alsook de ganzen.
  Het stikstof probleem in jouw en mijn land zal nog veel stof doen opwaaien…
  Maar het is een feit dat we samen veel te veel vlees produceren… en dat grotendeels voor de export. Het boerenbedrijf is volledig ontspoord vind ik.

 4. Alles ademt nieuw leven, spannend ook al weet je wat er omen gaat. Mooie fotos van het nest, ook de laatste is goed, van de lepelaars.
  En boeren? Zij willen het houden zoals het was, altijd al.

 5. Het ingepakt zijn door de steigers en doeken, komt me bekend voor.
  Nadeel is dat je zo weinig ziet van de omgeving.
  Vandaag ook nog in de polder, prachtig gewoon.
  Tegenwoordig injecteert men de mest in de grond, heb je minder uitstoot.
  Prachtig en lief het kleine grut, ook lammetjes, vogels op hun nesten en hazen die rond springen. Hans

 6. Jacqueline en Ferry, prachtige foto’s heb ik weer gezien ,, ja de vogeltjes en waaronder ook de ganzen beginnen te nestelen ,, wat een machine in de buurt pfffffffff hopelijk blijven de nesten daarvan gespaard ,, prachtig hoe de bloemen nu al zo mooi in bloei staan ,, hopelijk zijn de werken snel achter de rug daar bij jullie ,, maar het zal mooi worden he . hou jullie goed hoor en vergeet het klokje niet te verzetten deze avond ,, Pffff liefs Ingrid .

 7. ik snap je bezorgdheid om het milieu, ik heb dat ook, maar de boeren hebben zoveel normen en krijgen zoveel controle , dat het wel juist zal zijn, en anders kan je zeker stappen ondernemen!
  Maar niks groeit met meststoffen enz, er zou niks meer zijn,
  Zelf gebruik ik dat niet, want mijn bloemen en kruiden zijn puur bio

 8. De zon schijnt volop. We hebben qua zonuren een record verpulverd dit jaar maart. Mijn zonnepanelen hebben deze maand ook een record aan energie opgewekt vergeleken met voorgaande maart maanden. Ik klaag niet smile Volgende week wordt het wat minder maar dat kan, het is nog maar maart.
  Ingepakt, en straks weer een opgefriste woning.
  Dat eigen laadpunt, die mensen hebben ook vast zonnepanelen. Mooie lentefoto’s. Lepelaars zitten hier in de inlagen met een behoorlijk aantal. Ik loop er echter nooit met mijn spiegelreflex camera.
  Fijn w-end!

 9. Goede morgen F&J als het huis weer uitgepakt zal worden zie je pas hoe mooi het is gedaan. Ik heb genoten van jullie mooie lentefoto’s, die bloesem is toch altijd een feest om te zien. Fijne zaterdag gewenst.

 10. Dat het huis in de steigers staat en ingepakt is is maar tijdelijk, als het goed is krijgen jullie er iets moois voor terug.
  Mijn moeder zei altijd het moet eerst slechter zijn wil het beter gaan.
  Tja niet normaal 10 eieren, geen wonder dat er zoveel ganzen zijn.
  Het uitrijden van mest is niet echt goed voor het milleu er mogen van mij meer maatregelen komen om tot minder vee te komen, we eten met zijn allen veel te veel vlees en dat is slecht voor de natuur, wij mensen zorgen zelf voor de opwarming van het klimaat.
  Ik houd er rekening mee, ik eet veel minder vlees.
  De bloesem foto’s zijn echt geweldig.
  Groetjes Irma

 11. Hi J&F,

  Wat een heerlijke serie, de zon schijnt, de bloemetjes bloeien en de eieren zijn gelegd.
  Jippie het is voorjaar.
  Mooie heldere serie foto’s, en jullie blog ziet er ook al zo mooi en vrolijk uit.
  Het is weer fijn toeven hier.

  LG, Karina

 12. Je hebt gelijk deze had ik gemist…zal eens kijken of die in de leeslijst staat…
  Zo 10 eieren wat leuk. Nu hopen dat je het verloop kan volgen.
  Die lepelaars op de foto is wel een bonus…prachtig om te zien
  Groetjes en fijne ZONdag

 13. wat een mooie heldere foto’s. Is dat niet erg veel tien eiren om te broeden!! Hopelijk lukt het dit koppel wel. En als die bloeiende narcissen , toch zo mooi hé. Hier bloeien ze nog mooi maar de tulpen beginnen ook te bloeien. Ik heb ze blijkbaar vorig jaar niet zo goed opgeruimd en hier en daar staat er nu een eenzame tulp. Die bloesembomen zijn wondermooi! Bij mij en sommige buren hebben de bloesembomen niet zo fel gebloeid maar kregen ze onmiddellijk al blaadjes. Vreemd toch.
  Eigenlijk toch jammer dat jullie nu ingepakt worden maar ja als er daarna verbetering aan de woning zijn dan moet je het maar best verdragen !! Liefs

 14. Jacqueline en Ferry, ik spring nog even binnen ,, kijken hoe het met jullie gaat ,, hopelijk toch alles een beetje he ,, en met de werken als alles klaar zal zijn zal het weer mooi opgefrist zijn he .
  Hou jullie verder goed en wees voorzichtig ,, nu weer wat frisser maar we zijn dan ook verwend geweest ,
  veel liefs Ingrid .

 15. Prachtig weer die foto’s … en ja het weer is ook prachtig dus dat is dubbel genieten, hopelijk laten de mensen die dieren en de eieren ook met rust.
  Dat inpakken van het gebouw is niet leuk maar ja wat moet dat moet, zeker voor de veiligheid van de bewoners uiteindelijk op de lange duur. Sterkte daarmee.

  Lieve groeten en fijne dag verder.

 16. Het appartement in de steigers voor 5 weken, dat is ook niet niets… Gelukkig kan je nog op het balkon anders wordt het maar ééntonig en dan de werkmannen die misschien dagen voor je ramen hangen…
  Wat heerlijk om die nesten van de ganzen te zien en 10 eieren! Ik hoop dat ze allemaal uitgebroed worden, dat zou fijn zijn. Die mest is inderdaad niet goed voor de stikstof maar ja, het exacte weet ik ook niet juist. Wat een feest die lepelaars. Fijne dag.

 17. Jacqueline en Ferry, dat de werken maar snel achter de rug zullen zijn ,, wat zielig dat Amber daar zo schrik van heeft ,, ja muziek wat harder dat ze niet al teveel van hoort zo zielig is dat ,, hopelijk zal het plakje op U rug snel beter zijn en was het een gewoon onschuldig moedervlekje of zo iets he ,, veel sterkte samen Jacqueline en Ferry, warme knuffeltjes ook is het kouder pfffffffff liefs Ingrid .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.