Blauwe reigers Liebosje

Op de eerste paasdag gingen we toch aan de wandel naar de Liede, die achter bij ons ligt. Een omvangrijke natuurgebied waar bijna alles te zien is. Daarnaast was het ook schitterend weer geweest en vandaag opnieuw! Alleen hadden we in de vroege ochtend last van stank en blauw rook overlast door de Paasvuren die elders alsnog werden ontstoken. Gelukkig werd dit later veel minder en de lucht werd dan ook minder blauwig. Voor de foto’s kan dit weer nadelig invloed krijgen. Maar dit is allemaal wel goed gegaan.

Onderweg kwamen we o.a. deze broedende gans tegen. Weliswaar was deze slim genoeg geweest om haar broednest aan de overkant te doen en niet aan onze zijde. Gelukkig maar, want hier komen regelmatig ook los lopende honden langs en dit gaat samen zeker niet goed komen.

Dit is een blauwe Korenbloem die heel vaak voor komt in Nederland. Het is eigenlijk een onkruidplant, maar toch heel mooi, wanneer deze in de bloei komt te staan. Zoals op dit moment dus.

En zo kwamen we onderweg vele korenbloemen tegen en deze heeft dan ook die opvallende kleur. De kleur blauw zul je niet zo snel tegen komen. Wel in deze periode.

En zo kwamen we ook opvallend heel veel gele paardenbloem tegen. Maar vooral in groepjes.

Al deze foto’s werden gisteren genomen door twee camera’s.

Maar er waren hier en daar (veel minder…) uitgebloeide paardenbloemen, zoals deze dus. Ze staan ook opvallend alleen en niet in een groepje of zo.

Op dit moment staan ook Boterbloemen in de bloei en ze houden van zon en warmte. Niet al te heet dus…

Maar deze moedergans blijft daar nog wel eventjes liggen. Lekker beschut en alleen…

Maar er waren ook andere ganzen die gewoon los liepen, maar dan vaak als koppels. Als dit niet zo is, dan is er altijd wat beweging in ze en vooral in deze periode.

Vooral dit moment dus… en toch waren ze met z’n tweetjes op de foto en dat was eigenlijk niet het geval geweest. Er was toen nog eentje in de buurt.

Ook kwamen we redelijk grote velden tegen met paarse bloemetjes. Dit was werkelijk prachtig gezicht.

Niet alleen op de grond zagen we alles nog wat, maar ook in de lucht… deze buizerd kwam toevallig over ons heen vliegen.

De nasleep van afgelopen zachte winter was hier en daar nog goed te zien op dit moment.

Vers groen is hier en daar goed te zien… de groeien maar door op bepaalde hoogte en dit blijft dan de hele zomer ook zo staan. Alleen de kleur groen zal straks wat donkerder worden.

En plotseling kwam iemand op de paard bij ons aangelopen. En dit was nou net precies te juiste moment geweest voor ons. Als er dieren zijn… of tegen komen, dan zijn wij altijd erbij!

Deze vrouw op de paard bleef voor ons stil staan. Want ze merkte gelijk op dat we onze aandacht naar de dieren ging en dit vond ze geweldig leuk. Jacqueline is namelijk gek op paarden. En dit voelen ze ook heel goed aan merkt Ferry altijd op.

En daarom ging Jacqueline even een praatje maken met deze vrouw. En dat ging natuurlijk over deze mooie paard. Hoe oud is ie? En wat denken jullie zo zelf? Het is bijna niet te geloven. Deze paard is 23 jaar oud.

Nadat Jacqueline met haar uitgepraat was, ging ze weer in galop weer verder. Het ging allemaal heel gemoedelijk hoor.

En zo kwamen we weer meer aan de weet over de dieren tegen we tegen kwamen.

Maar we liepen weer verder en we kwamen deze witte lepelaar aan komen vliegen, waar we vlakbij het Liebosje aan kwamen. We zijn benieuwd of we dan o.a. jonge kuikens te zien zullen krijgen.

Bij het Liebosje aangekomen, zagen we net aan de voorkant een blauwe reiger aanvliegen. Deze ging naar de broednest. Het Liebosje is een moeras achtige eiland. Waar eigenlijk niemand kunnen komen. Maar we op een afstand vanaf de fietspad kunnen zien. Dit was ooit een vaste broedplaats geweest van de blauwe reigers. Maar sommige komen hier dan nog… daarnaast ligt de kolonie Witte lepelaars te broeden. En hier komen we later nog op terug…

Want onze aandacht ging ook naar de blauwe reigers. Eigenlijk is dit niet zoveel bijzonders. Maar dit dan wel! Waarom dan? Omdat ze hier hoog in de bomen zitten/staan en dit zie je niet zo vaak op deze manier. Maar daar hebben ze reden voor… er zijn namelijk broednesten hoog in de bomen.

En dit soort beelden zijn weer vrijwel uniek om te zien. Er zitten hier ook jonge kuikens.

Het is wel een beetje moeilijk om te zien. Maar als je goed naar kijkt… dan zie je ze wel zitten.

Blauwe reigers zijn vis etende roofvogels. Maar ze kunnen ook gewone brood eten hoor… Kikkers ook wel

En hier zien jullie de jonge kuiken goed liggen. We hopen dat jullie hier weer genoten hebben. We wensen je fijne tweede paasdag toe of anders alvast fijne week gewenst!

38 reacties

 1. mogge Yova
  helaas is de korenbloem niet meer zo goed vertegenwoordigd in ons mooie landje
  wat een mooie opname van die overvliegende Buizerd
  jullie laten ons weer genieten van dat mooie stukje natuur daar bij Haarlem
  prachtige dieren en planten en ook zo mooi altijd om te treffen , paarden los in het weiland of zo met een amazone samen
  en ook plannen voor vandaag , ik nog niet
  wens jullie een fijne zonnige maandag
  groetjes

 2. Prachtig toch die natuur, op de foto van de korenbloem komt die mooie blauwe kleur mooi uit. Reigers heb ik vroeger veel voorbij zien komen, toen ik in Amsterdam woonde. Er was een grote kolonie reigers in het Oosterpark , daar hadden ze zelfs speciale verkeersborden met een waarschuwing tegen reigerpoep. Als ik daar langs fietste trapte ik altijd wat harder door, want zo’n flats wil je niet op je hoofd krijgen natuurlijk. Maar sinds ik een reiger met een jong gillend konijntje in zijn snavel voorbij zag komen, ben ik niet meer zo dol op deze vogels. Kijk eten en gegeten worden is de natuur, maar met zulke snavels kunnen ze hun prooi toch gelijk doden, dan zou ik er minder moeite mee hebben. Zelf ben ik vegetarisch maar ik zal niemand kwalijk nemen dat ze vlees eten en dieren al helemaal niet, dat is gewoon normaal voor hen.

  1. Haha, nee… dit zouden wij ook niet willen hebben op onze hoofden! Je heb helemaal gelijk natuurlijk. We kunnen het beste wel voorstellen dat ze dit toen in Amsterdam van die borden plaatsten. En plakpoep op je hoofd op zo’n moment wil men echt niet hebben. Leuk zo’n verhaal overigens en nooit geweten dat er zulke waarschuwingsborden bestonden. We moeten dit echt niet aan denken, een reiger met een konijntje in de snavel tijdens de vlucht? Dit is best wel heftig hoor… En dat arme jonge beestje gild ook nog eens erbij. We krijgen al koude rillingen over ons ruggen heen. We kunnen het best wel voorstellen dat de reigers niet jouw lieveling vogel meer is na het zien van zulke beelden voor je ogen. We hopen daarom ook niet mee te maken, dit soort dingen. Maar dit is hun natuur, zoals je zelf al zei. Dit soort dingen verwacht je namelijk niet zo…
   Nog een fijne dag voortzetting gewenst van ons!

 3. Weer een reeks foto’s om duimen en vingers van af te likken Super hoe Jullie dit doen die “wilde” bloemen mooi !! mooi die buizerd :enig en die dame met het paard Héél apart ik zie eigenlijk geen zadel straf en kundig he Groetjes en blijven doen !

 4. Prachtige serie weer. Met zo’n mooie wandeling die ook nog eens zoveel mooie foto’s opleverde, kan jullie Pasen bijna niet meer stuk, lijkt me.
  Geniet er nog maar even van, want na morgen krijgen we heel ander weer. Dan is het eerst voorbij met de terraspret en zo.

 5. Goede natuurserie weer.
  Het blauw van de korenbloem zit ook in de lobelia, erg mooi en bijna lichtgevend in schemerlicht.
  Prachtige opname van de buizerd. Hier (Oost-Brabant) spotten we er elk jaar enkele.

 6. Wat veel mooie foto’s weer .De paardenbloemen doen het erg goed dit jaar ,ook hier zie ik er enorm veel .Echte Paarden is een ander verhaal want daar ben ik heel erg bang voor nog altijd helaas en ze voelen mijn angst heel goed aan . Reigers zijn er hier best wel veel en ik vind ze prachtig .
  Liefs Elisabeth

 7. Jullie hebben weer een mooie natuurwandeling gedaan. Men hoeft niet ver van huis om mooie natuur te zien. En de reigers met jong was ook heel mooi net als de bloemen. En een ontmoeting met de mevrouw op paard altijd leuk om te zien. Geniet van de nieuwe week.

 8. Hoi Jacqueline en Ferry
  Het was weer genieten v/d mooie foto’s
  Heerlijk zoveel moois vlakbij je huis
  en prachtig weer natiirlijk he
  Maar ben wel blij dat deze dagen om zijn
  Geniet van een fijne nieuwe week , liefs Marianne

 9. mogge Yova
  ja deze wandeling liep ik al eens in juni 2016 , nu wil ik het in de bloesem periode doen
  mooi hé die kraanvogels , ze komen doorgaans over in het oosten van het land , maar die jij zag was zeker de weg kwijt hihi
  wens je een fijne dag
  groetjes

 10. Hoi Yova,

  wat hebben jullie een zalige wandeling gemaakt.
  En wat een heerlijk weer!
  En wat een foto’s… allemaal top-foto’s!
  Daar kun je prijzen mee winnen…

  Ik ga ook op zoek naar de reigers.
  Voor mij is het een heel fijne fietstocht!

  groetjes van Marlou

  .

 11. Het is weer een prachtig logje geworden.Ik heb weer super genoten van dat alles.De korenbloem vind ik ook erg mooi, maar zo´n groepje paardenbloemen die bij elkaar staan dat ziet er ook altijd goed uit. Het is heerlijk om met dit mooie weer te wandelen.
  lieve groetjes
  lia.

 12. Prachtige foto’s van de fauna en flora lieve vrienden.Bedankt voor je talrijke bezoekjes tijdens mijn afwezigheid,dit heeft me veel plezier gedaan.Ik wens jullie nog een goede nachtrust toe en veel lieve groetjes van mij voor jullie

 13. Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,

  Ik heb genoten van de foto’s. Wat ik me afvraag is waarom daar mensen hun honden los laten lopen. Hier zie je dat eigenlijk erg weinig. Als mensen weten dat er gebroed wordt houden ze de honden aan de lijn.
  Hier is trouwens een roze flamingo gespot in de inlagen. Ik ben al wezen kijken maar nog niet gezien. Ik geef het echter niet op.
  Bedankt voor jullie reactie bij mij.
  Een fijne dag.

  1. Ach, dat is heel bijzonder dat er roze flamingo gespot is. Deze komt vast van de dierentuin vandaan of van een particulier. Dit laatste is ook erg in en wij vinden dit onbegrijpelijk dat men dit soort dieren in “huis” halen, zoals leeuwen enz… Het wordt steeds gekker. Dat is het probleem ook dat men niet aan de andere dieren denken. Maar gelukkig loop hier men ook met hun honden die aangelijnd zijn. Er loopt overigens hier relatief een drukke weg en daar zijn men wel bang voor.
   Jij ook een fijne dag gewenst John.

 14. IK dacht eerst de titel van dit blog is verkeerd
  zie helemaal geen reigers, maar het kwam aan het eind toch helemaal goed
  mooie serie lente bloeiers, en ander voorjaar spul inclusief de reigers
  best wel zeldzaam twee reigers bij elkaar, je ziet ze meestal alleen,
  maar voor jonkies moeten ze dus toch even samen zijn

 15. Toch zie je gewoon in de natuur hier vrijwel geen korenbloemen, paardenbloemen zie je véél meer.
  Het mag dan onkruit heten, het ziet er toch allemaal mooi uit.
  Wat jij boterbloemen noemt is waarschijnlik koolzaad, boterbleoen is een heel laag plantje dat meestal in weilanden groeit.

 16. Schitterende foto’s van de NL-se schitterende natuur

  En ja die foto’s met de korenbloem stelen bij mij de show, de lievelingsbloemen van mijn schoonvader die in 1993 overleed 1 dag na zijn 62e verjaardag.

  Dank je wel daarvoor, en een heel fijn weekend.

 17. Dat zou je inderdaad niet snel zeggen, dat het paard die leeftijd al heeft. Ja, dieren voelen het echt wel aan als je oprecht bent en belangstelling voor ze hebt. Oeh, die buizerd heb je wel supermooi op de foto staan, zo in volle vlucht. Ik zag er een paar dagen geleden eentje, die had een jonge duif te pakken. Hoort erbij hè… maar ik stond wel even raar te kijken.
  De reigers hebben het er maar druk mee, daarboven. Leuk om dat ook eens te zien, ik zie ze altijd alleen maar vissen
  Geniet van de mooie dagen!
  Liefs,
  Lilian

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *