Berenbos

Het is vandaag vrije zondag en we hadden het een beetje rustig aan gedaan. Ook hadden we even naar de Formule1 gekeken en die Max haalde toch de derde plek voor de podium. Een mooie prestatie in België vandaag. Inmiddels draaien we ook met ons nieuwe lay-out logo. Ons vorige lay-out hadden we met groot plezier kunnen werken en deze zullen we natuurlijk bewaren. Dus nu een nieuwe jasje voor Yova en dit is voor ons even wennen. Hier en daar moest wel even aangepast worden en zelfs bepaalde file-bestanden herschreven worden in het Nederlands. En dit is goed gelukt. We hopen ook met dit nieuwe jasje veel plezier te krijgen en dit gaat vast wel lukken.

Maar we gaan nu naar de berenbos en daar waren we al eens eerder geweest, maar dat was jaren geleden en tussendoor gingen we niet naar de berenbos. Waarom dat is, weten we namelijk zelf niet eens meer.

Richting de berenbos kwamen we ook dit leuke mini dorpje tegen en hier was het best wel gezellig. De mensen waren hier best wel nieuwsgierig wat er allemaal te zien was binnen. En wij namelijk ook wel. Maar er was allemaal info te zien en wat geraamte van de dieren enz.

Aan de andere kant zagen we dit leuke grote kruiwagen staan.

En als we hier achter ons keken, dan zagen we dit huisje. Nou ja, hij was best wel hoog. Het is net een gezicht…

Ja, er was hier best wel veel te zien, zoals deze houten wielen.

En hier gingen we dan onder door en als we hier ook weer achter ons keken dan bleven deze mensen lekker zitten, samen met hun kinderen. Aan de zijkanten (moeilijk te zien…) zagen we ook mist uit de buizen komt stromen.

En toen waren we in de berenbos beland en we zagen deze grote beer in z’n holle grot liggen.

Hij was best wel een beetje onrustig. Dus hij lag zeker niet te slapen of zo…

Even later kwam hij voorzichtig eruit.

Ja en wat nu?

Hij zag wel een ander beer op zij aan komen lopen…

Toch maar even hier gaan liggen.

Of toch niet?

De andere beer kwam van de andere kant aangelopen en de grote beer wilde zijn eigenlijk plekje beschermen. Hij of zij mocht van hem per direct vertrekken. En dit deed ie dan ook.

En toen werd het rustig en de grote beer kon dus lekker snuffelen. Er kwam gelukkig geen gevecht tussen die twee.

Maar er waren veel meer beren in deze berenbos van dierenpark Ouwehands.

En aan de achter kant kwam nog een kleinere beer aangelopen. De berenbos is best wel groot en niet alleen waren daar.

De bezoekers, zoals wij dus… konden hier hoog over lange staande brug lopen, zodat we ze goed kunnen bekijken en volgen.

Ook voor kinderen is hier goed aan gedacht, zodat ze niet te snel zullen vervelen en hiermee krijgen hun ouders meer de tijd voor om de beren en andere dieren te kunnen bekijken. Slim gedacht!

En deze jongen deed het allemaal heel rustig aan. Blijkbaar vond hij nog wel een beetje eng allemaal. Hij ging hier net er in.

Een stukje verder op van deze berenbos, zagen we hier ook echte wolven lopen. Die zijn erg schuw en vooral snel. Bijna niet te doen om een paar foto’s te maken van ze.

Dan toch een paar gelukt… gelukkig maar.

Dit was een moment geweest en hier kwam hij dan heel dichtbij en dit is uitzonderlijk. Dit weten we namelijk, omdat dit een groot gebied is en ze zitten “bijna” niet opgesloten.

Hier kwam hij snel voorbij en even later vertrok hij daar achter weer weg.

Maar hun omgeving is zo natuurlijk mogelijk goed gemaakt voor de wolven. Zelfs deze waterval ligt aldaar op hun locatie.

De bezoekers van de dierenpark Ouwehands kunnen met hun honden, maar dan aangelijnd… hier ook wandelen en zo ook hier in de berenbos. Dit is overigens een nieuw onderdeel van de berenbos.

En dit hebben ze heel fraai ingericht. En zo liepen alle mensen in de cirkel naar beneden, zoals wij…

Toen wij de berenbos uit kwamen, zagen wij natuurlijk vele andere dieren… zoals deze zwijnen.

Dit is een hele grote Yak. Met zulke grote hoorns kun je hem beter maar niet tegen komen. Ze kunnen tussen de 300 á 1000 kg wegen! En dit is niet mis. En daarnaast kunnen ze wel 25 jaar worden.

Achter het groen dikke glas lag deze grote ijsbeer te slapen. Vorige keer toen wij hier waren… hadden ze toen speelse buien in het water. Deze keer hadden we niet veel geluk bij de ijsberen en dit kan natuurlijk ook gebeuren.

IJsberen kunnen wel tussen de 200kg en 600kg wegen en ook zij kunnen 25 jaar worden.

Met een telelens zijn deze foto’s genomen en dus best wel op een grote afstand waren deze ijsberen aan het schuren met hun huid.

En dit doen ze regelmatig en heel graag, om hun huid soepel en schoon te houden.

De andere ijsberen (achter…) werden even later ook wakker. Maar ze bleven helaas toch liggen.

En deze ijsbeer was klaar met het schuren en ging dan verder. En even later ging deze ijsbeer dan ook liggen.

Dit is eigenlijk een mislukte foto. En toch willen we deze graag met jullie delen. Want dit is een bijzondere roofvogel die heel veel sterke kleuren met zich mee draagt. De naam van deze roofvogel weten we helaas niet.

Alweer een lange blogje van ons gekregen. Dit doen wij regelmatig met groot plezier. Maar we zijn er nog niet hoor. Hieronder hebben wij nog een filmpje van de beren in de berenbos.

46 reacties

 1. Wat leuk het Beerenbos, ben ik ook wel eens geweest.
  Is een mooie plek voor de beren om een normaal leven te hebben.
  Altijd leuk als je hond mee kan.
  Gezellig zo tussen de dieren, leuke video met rustige muziek. Hans

 2. Mooi, mooi! Goede close ups hoor! Maar wat lopen daar veel beren

  Ik vond de wolven ook wat mager, maar ja ze zullen wel gezond zijn. Geen idee… Het blijft de vraag of het goed is dat dergelijke dieren altijd minder grondgebied hebben dan ze in de natuur nodig hebben.

  Dank jullie voor je reaktie! Erg leuk! Haha, ja het was een tankstation. Maar ach eigenlijk vind ik de foto er niet zo heel goed bijpassen…. Soms lukt het wel, en soms lukt het niet hè. De ontmoeting vond wel plaats op een tankstation, maar verder is dat niet zo heel belangrijk voor het verhaal. Nou jaaa…
  Fijne maandag!

  1. Dank je wel… eerlijk gezegd, denken wij het ook dat de wolven mager zijn. Of dit zo hoort weten wij helaas niet. Maar ze waren wel erg lenig en bewegelijk. Maar soms gingen ze ook ergens in de bosjes liggen, om wat bij te komen. Jij ook een fijne maandag gewenst en bedankt voor je reactie bij ons.

 3. Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,

  Mooie lay-out. IK vind die zwevende menubalk top. Die heb ik zelf ook. Leuk dat het logo er in verwerkt zit ook. Een beetje herschrijfwerk is niet erg, zolang je niet alles moet herschrijven.
  Dat dorpje doet een beetje aan als een oud Amerikaans bergdorpje. Je zou er zo een beer verwachten en dat is de opzet natuurlijk van het park. Jullie hebben er veel plezier beleeft, en idd dat huis lijkt op een gezicht. En die lacht de nieuwe week toe.
  Fijne nieuw week.

 4. Wat een prachtige serie foto’s van het berenbos, goed dat de beren wel actief waren, meestal liggen ze maar een beetje te suffen.
  De wolven zijn heel mager vind ik, dat was ook al zo dat ik er kwam.
  We zijn heel vaak in Ouwehand geweest, altijd als we met vakantie zijn, we hebben een hondje dus die mocht ook altijd mee, mijn man heeft het wel een beetje gezien, die zet mij nu al twee jaar af in Burgers Zoo, en hij gaat dan fietsen met ons hondje in de mand achterop.
  Het blog ziet er nu ook heel mooi uit.
  Groetjes Irma

 5. Prachtige prestatie van Max Verstappen maar minder mooi die Nederlander die hier een agent heeft dood geschoten. Goed Max verdiende het podium! Wat zijn jullie knap om de lay-out zelf te kunnen bewerken en herschrijven!
  Heel mooie foto’s van het Berenbos en ben blij en gelukkig met jullie meegewandeld.

 6. ha die Yova
  wat een mooi verslag in woord en beeld
  ja je moet wat geluk hebben , voor het zelfde geld liggen alle dieren wat verscholen te slapen hihi
  nee jullie hadden geluk en wij nu dus ook

  ik begin van de middag vandaag weer terug thuis na een fijn weekend , en ff de mailbox en reacties nakijken
  ja de scholen zijn weer aan de gang , waar ik was hebben ze nog een week vrij
  fijne middag groet

 7. Nou hier is wel het een en ander veranderd nadat wij hier eens waren geweest. Dat mini dorp had ik nog nooit gezien, Wordt toch wel tijd dat we eens terug keren hier. Toen wij er waren was er een oude wolf en hoorde wel dat deze was overleden. En dit zijn nog vrij jonge wolven zo te zien. Ik genoot ook van het filmpje en alle foto’s en de nieuwe lay-out logo is heel mooi ineen gezet. Ik groet jullie weer en zeg tot de volgende keer maar weer. Lieve groetjes, Tine

 8. Natuurlijk kon een bezoekje aan het berenbos niet ontbreken. Leuk! Dat soort dorpje kende ik ook nog niet, de loopbrug kan ik me nog wel goed herinneren. Jullie hebben de beren mooi in beeld gebracht, net zoals de wolven. Dat is inderdaad bijzonder, dat je die zo goed kunt fotograferen. Mooi blogje weer, Ferry en Jacqueline!
  Liefs,
  Lilian

 9. Goede morgen Ferry en Jacqueline, een heel fijne nieuwe week gewenst.
  Jullie hadden dus een eerder rustig weekend, maar je hebt wel flink gewerkt aan de nieuwe lay out van jullie schitterend logje.
  Want schitterend mag je dit wel noemen, ik wist niet eens dat zo iets bestond en wat een mooie opnames brachten jullie van dit uitje mee. Je kon de diverse dieren én hun habitat op een weergaloze manier in foto en film vastleggen… top!
  OT: wat is er gebeurd dan? Je gaf in je antwoord bij mij te kennen dat jullie rot nieuws kregen… courage hoor!

  1. Goedemiddag GerdaYD,

   Helaas is het niet goed nieuws, wat betreft met onze broer aan gaat. Voor de zoveelste keer moet hij weer onder het mes. De situatie dreigt uit de hand te lopen. Twee weken geleden werd ie nog gesneden en nu is het allemaal heel anders geworden. Hij staat gelijk onder urgentie gesteld bij het ziekenhuis. Hij werd net opnieuw gebeld om te vragen of hij langs kon komen en dit moet hij wel. Hij moet bloed prikken, om te kijken of z’n nier functies goed zijn. Voordat hij die dure onderzoekingen krijgt. Ze gaan dit namelijk veel dieper onderzoeken en we houden onze hart vast voor nog meer slecht nieuws. Want het ziet er allemaal wel naar uit, omdat de hele proces te snel gaat. Hij is ieder geval wel uitgezaaid met k*nker. Hij zou vanmiddag onder het mes moeten, maar dit is uitgesteld i.v.m. petsscan. Helaas, Daarnaast gaat het ook niet goed met onze Pa. Hij is zeer sterk vermagerd en hij lijd onder de ziekte Alzheimer. Hij gaat heel hard achteruit. Dit kunnen we zelf allemaal zien en volgen. Dus… kortom, we hebben genoeg aan ons hoofd gekregen. Steeds in de herhaling…

   1. Dag Ferry en Jacqueline.
    Ai dat is inderdaad verschrikkelijk nieuws van je broer, uitgezaaide kanker dus, wat een ellende!
    Maar je moet natuurlijk blijven hopen hoewel het deze keer wel heel moeilijk is…
    En ook met je vader gaat het sterk achteruit, jullie familie blijft werkelijk van niets gespaard.
    Courage hoor, en als ik iets voor jullie kan betekenen, ik ben er voor jullie!

 10. Goeie morgen lieve Ferry en Jacqueline
  Wat heb ik hier weer kunnen genieten van al dat moois wat ik hier te zien kreeg, dank U wel hiervoor
  Dit is een blogje naar mijn hart, ik kom hier hèèl graag op bezoek
  Het is ook veranderd, hèèl mooi kleur heb je gekozen
  Hartelijk dank voor jullie hele mooie lieve woordjes, vind ik heel lief van jullie
  Wens jullie een aangename dinsdag, met veel liefs en dikke knuffel van mij

 11. Prachtige fotoreeks van deze dieren lieverds.Ik kom je persoonlijk bedanken voor je trouwe bezoekjes en steun.Dit doet werkelijk plezier te weten dat ik niet vergeten.Ik probeer nu dagelijks enkele bezoekjes af te leggen,maar de ene dag is de andere niet.Veel groetjes en een fijne week

 12. Hoi Ferry en Jacqueline, wat zit er weer een werk in deze leuke blog over het Berenbos en andere dieren uit Ouwehands Dierenpark.
  Jullie nieuwe layout is knap gemaakt en heel mooi.

  Groetjes en bedankt ook voor alle reacties op Youtube.

  1. Lieve Brigitte,

   Helaas is het niet goed nieuws, wat betreft met onze broer aan gaat. Voor de zoveelste keer moet hij weer onder het mes. De situatie dreigt uit de hand te lopen. Twee weken geleden werd ie nog gesneden en nu is het allemaal heel anders geworden. Hij staat gelijk onder urgentie gesteld bij het ziekenhuis. Hij werd net opnieuw gebeld om te vragen of hij langs kon komen en dit moet hij wel. Hij moet bloed prikken, om te kijken of z’n nier functies goed zijn. Voordat hij die dure onderzoekingen krijgt. Ze gaan dit namelijk veel dieper onderzoeken en we houden onze hart vast voor nog meer slecht nieuws. Want het ziet er allemaal wel naar uit, omdat de hele proces te snel gaat. Hij is ieder geval wel uitgezaaid met k*nker. Hij zou vanmiddag onder het mes moeten, maar dit is uitgesteld i.v.m. petsscan. Helaas, Daarnaast gaat het ook niet goed met onze Pa. Hij is zeer sterk vermagerd en hij lijd onder de ziekte Alzheimer. Hij gaat heel hard achteruit. Dit kunnen we zelf allemaal zien en volgen. Dus… kortom, we hebben genoeg aan ons hoofd gekregen. Steeds in de herhaling…

   Groetjes en een dikke knuffel van ons, Ferry & Jacqueline.

 13. Lieve Ferry en Jacqeline,
  Dat is inderdaad geen al te goed nieuws dat je hebt gekregen.
  Maar positief blijven denken. Ik kom jouw broer en papa hèèl veel beterschap wensen.
  En voor jullie heel veel sterkte gewenst
  Hèèl veel liefs en dikke steunknuffels van mij

 14. Ik vind jullie nieuwe lay out wel geslaagd, hoor!

  Indrukwekkende beesten die beren, die klauwen zeg!
  Daar wil je geen ruzie mee.

  Heel mooie fotoreportage, overigens. Ik kan mij voorstellen dat de lichtomstandigheden dikwijls ‘moeilijk’ te noemen zijn. Om het het minst van te zeggen.

 15. Goeie middag Jaqueline en Ferry,
  erg leuk die serie van de beren en ook nog op veel verschillende manieren gefotografeerd
  Daar tussen ook leuk items zoals de houten wielen en de klok., de wagen en het winkeltje. Leek me leuk om daar inderdaad even door te brengen. mooi weer en dat maakt het ook erg gezellig.
  Hele fijne avond nog en alvast een mooie nieuwe week.
  Lieve groetjes, Helma

 16. Heel mooie foto’s en serie, prachtig verslag van jullie bezoek aan het berenbos
  Is er wat veranderd moet steeds mijn gegevens opnieuw invullen?
  staat ook nergens iets van deze gegevens onthouden of zo.

  Groetjes, Bram

  1. Hee Bram, je bent gelukkig weer terug met je eigen PC die nu weer goed werkt. En hopelijk blijft dit zo… Helaas is PC een eigenwijs ding en soms hebben wij ook wel eens langs van. Kort geleden nog… onze PC ging zomaar uit het niets heel traag werken. Gelukkig kwamen we snel achter en dat onderdeel hadden we ook meteen raak geschoten en weg is die probleem. Maar soms kan dit best wel erg lastig zijn. Ja… dit heb je inderdaad heel goed gezien. Sinds de laatste update van WordPress werkt dat onderdeel niet meer. Heel lastig iets… maar als je dubbel aanklikt, dan zie je hem wel staan en dan hoef je alleen maar te selecteren. Maar blijft toch lastig en daarom hopen we dat dit onderdeel bij de volgende wordPress update opgelost wordt. Het is duidelijk een BUG probleem. Maar dit komt hopelijk ook weer goed. Even geduld dus…

   Groetjes van ons terug, Ferry & Jacqueline.

   1. Alleen het email adres komt te voorschijn bij dubbel klikken.
    Wist niet dat dit veranderd was, ik denk dat dat probleem dan bij mij ook speelt.
    Gelukkig werkt mijn computer weer goed, gelukkig wel heb er heel lang op moeten wachten.

    Groetjes, Bram

    1. Soms wil het ook wel helpen wanneer je oude cookie van YOVA.NL handmatig verwijderd en hem opnieuw indient… je weet het maar nooit of anders afwachten op de aankomende update van WordPress en hopelijk wordt het dan die BUG opgelost.

     Nog een fijne avond gewenst Bram!

     1. Goede tip, Zou ik ook nog kunnen proberen,
      maar zo erg is het nu ook weer niet hoor,
      als ik begin te typen komt de naam mailadres en URL al gelijk in beeld.
      En ik hoef het ook geen 10 X op een dag te doen

      Jullie ook een hele fijne avond Ferry en Jacqueline, groetjes Bram

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *