Berberapen Ouwehands dierenpark

Vandaag wordt het een echte regendag verwacht of sterker nog, dit gaat niet zo lang meer duren. Onze broer komt vanmiddag bij ons gezellig eten. Even bij elkaar zijn… Dit zal hem zeker (hopelijk) een beetje doen vergeten (zie vorige blogje waarom…) en wij verheugen op z’n komst. Nu helemaal… Maar we gaan een stukje terug van afgelopen zomer 2018, toen wij op bezoekje waren bij de dierenpark Ouwehands in Rhenen. Dit wordt wel ons laatste bezoek aan deze dierenpark. We hebben hier nog een aantal leuke foto’s liggen die we nog graag met jullie willen delen.

Dit zijn wel heel bijzondere aapjes bij Ouwehands. Het zijn namelijk Berberapen en dit wisten we namelijk ook niet. Het zijn ieder geval geen Bavianen of zo. Hun vacht is ook bijzonder mooi van kleur en wat langharig. Hun leefgebied is toch in Europa en dit zouden wij namelijk niet zeggen. Toch is het zo…

Deze Berberapen zaten hier aan de kant, eigenlijk de waterkant. Wat gaan ze hier nou toch doen? Dit is de vraag…

Die ene Berberaap had wel iets in z’n hand. Wellicht voedsel, maar waar vandaan toch?

O… wacht eens even, nu verklaar dit een hoop. Hij haalde iets uit het water en daar zit dan toch blijkbaar iets om te eten.

Voorzichtig haalde hij z’n handje omhoog en dan even eraan ruiken.

Ja, dit is eetbaar… volgens hem dan.

Hiermee gingen ze eventjes mee door met dit soort acties. Ze kunnen 7 á 12 kg zwaar worden en daarnaast ook 25 jaar worden, als dit allemaal goed gaat. Hun voedsel bestaat uit, vruchten, bladeren, knoppen, insecten en schorpioenen. Vandaar die bladeren uit de sloot/water.

Maar er liepen meerdere Berberapen rond op deze locatie, waar we toch wat langer verbleven. Deze Berberaap zat lekker op de paal, hoog en droog! Maar wat is ie toch daar aan het doen?

Ach jeetje… vlooien plukken en als je de foto in uit vergroot gaan bekijken, dan zien jullie ook daadwerkelijk die vlooi lopen op hun vacht.

Gaat hij die vlooi werkelijk pakken?

En ja hoor, eet smakelijk! Zo van de natuur en het is gratis…

Aan de andere kant kwam eentje aangelopen, via de looptrap zeg maar…

Net als mensen nemen hun ook gewoon de trap naar boven…

En daar is hij of zij daarboven aangekomen.

O, er kwam nog een ander Berberaapje aangelopen. Deze was wat kleiner…

Blijkbaar hebben ze lekker honger of zo?! Opnieuw vlooien plukken dus…

De voorste Berberaap keek alle kanten op en ja… dat gefriemeld aan z’n vacht vond hij gewoon lekker.

Ja, hij heeft weer eentje te pakken gekregen. De Engelsen brachten deze apensoort enige eeuwen geleden vanuit Noord-Afrika mee naar Gibraltar. Daar is hij nog steeds te zien en daarmee is hij de enige in Europa voorkomende aap. Hij wordt ook wel Magot of Turkse aap genoemd. De berberaap eet bladeren, vruchten, insecten, schorpioenen en andere kleine dieren. Als hij weinig tijd heeft om te eten, propt hij zijn wangzakken vol en bewaart zijn voedsel voor later om het rustig te kunnen verorberen.

Even later vond hij wel welletjes en ging dan een stukje verderop zitten. Even alleen zijn. Last van kou heeft de berberaap niet zo gauw. Hij heeft namelijk een dichte vacht, die zijn hele lichaam bedekt. Vlooien is een erg belangrijke bezigheid en dat doet een berberaap dan ook heel regelmatig. Het is een manier van communicatie en het remt conflicten.

En ondertussen ging deze Berberaapje gewoon door met z’n werkzaamheden verder. Op zoek naar iets groens eetbaars. En gelijk heeft hij ook wel. Hun locatie verblijf is echt heel goed ingericht bij de Ouwehands dierenpark. Ze wonen op een soort eilandje. Heel soms kunnen ze ook in het water gaan, maar dit komt bijna niet voor. Ze kunnen wel zwemmen.

Ondertussen aan de andere kant zagen we nog net op tijd (achter een dik glas dus…) deze leider Gorilla aap in de touwen hangen. Ze werden op dit moment geroepen om naar binnen te gaan. Dus net op tijd had Jacqueline deze foto’s konden maken.

Even keek hij of de hele groep al binnen zijn gegaan en hij ging dan als laatste naar binnen. Zoals het hoort. Dit is een leider van de groep. En even later gingen we weer verder…

Bedankt voor jullie steunbetuigingen aan ons over onze lieve broer. Hij komt dus vanmiddag op bezoek bij ons. We gaan lekker eten en bij praten over hoe en wat. Iemand vroeg of hij pijn heeft. Ja, dat heeft hij helaas wel. Het is continu pijn en hij krijgt ook af en toe van die pijnlijke aanval steken in z’n lichaam. Vooral op plekken waar toen operatief delen uit gesneden zijn, om de tumoren te verwijderen. Helaas had hij toen ook een borst amputatie moeten onder gaan en dit komt niet zo vaak voor bij de mannen. Jullie zijn ieder geval een beetje op de hoogte gebracht.

We wensen jullie allemaal een fijne week toe. De laatste ritje om de maand september op herfstachtig manier af te sluiten en de maand oktober alweer te verwelkomen. En zo gaan we langzamerhand het jaar 2018 bijna afsluiten. Als het allemaal goed gaat, dan zal Nederland voor de wintertijd gaan. En die zal dan pas einde volgend jaar pas ingaan, we bedoelde voor de laatste keer dan. Nederland zal toch voor de wintertijd gaan kiezen. Dit is namelijk ook ons eigen tijd. De zomertijd zullen we niet gaan kiezen, omdat het anders tijdens de wintermaanden wel tot half tien ‘s morgens donker kan blijven, bij somber weer dan. Dit kunnen we niet gebruiken. Maar we wachter verder af hiermee. Niets staat nog vast…

48 Reacties

 1. Goeie morgen mijn lieve vrienden Jacqueline en Ferry,
  Ondanks alle ellende en verdriet bij jullie, hebben jullie hier weer een pracht aan foto’s laten zien en informatie geschreven, waarvoor hèèl veel dank .smile Telkens mijn hoedje af om jullie inzet. Het is misschiens wel eens een momentje om jullie gedachten eens op wat anders te kunnen zetten, Ik ga jullie een hele fijne namiddag wensen tesamen met jullie lieve broer, geniet er samen maar goed van, zoals je schrijft, het zal voor hem ook eens een afleiding zijn. Heel veel liefs en hele dikke steunknuffels van mij voor jullie,
  Brigitte

 2. mogge Yova
  mooie foto’s bij een mooi verslag van het bezoek aan het dierenpark
  dus jullie vandaag visite van je broer , lekker samen eten
  en wat kletsen over hoe en wat , zal niet makkelijk zijn , hopelijk is er af en toe een lach

  hier valt het nog mee met de voorspelde regen , nu ik hoef er niet uit , dus laat maar komen

  wens jullie een gezellige zondag
  groetjes

 3. Hallo Lieverds, Wat een heerlijk natuurblogje met veel informatie daarbij van deze schattige apen. Met het vlooien benadrukken zij ook hun vriendschap / familieband. En elkaar helpen is dan ook hier bij hun een gunst. Want op sommige plekjes kunnen ze zelf niet komen. De meeste mensen denken dat de apen alleen op zoek zijn naar vlooien of ander ongedierte, maar in feite zoeken de apen ook naar zandkorrels, huidschilfers en pluisjes. Vlooien is daarnaast ook een sociale activiteit waarbij de zwakkere apen hun soortgenoten van een hogere sociale stand inspecteren.

  Eigenlijk geven ze ons ook een boodschap mee en houden zij met hun gedrag ons een spiegel voor. Apen vlooien dan wel elkaar zoals het lijkt, maar hebben helemaal geen vlooien. Dat doen ze om relaties met elkaar op te bouwen en het vertrouwen te winnen. Als apen stoppen met vlooien, valt de groep uit elkaar. Ik zie niet snel dat wij dit gedrag bij ons zullen doen maar je kan het ook zien aan ons gedrag van tegenwoordig. Want men zit tegenwoordig meer op hun telefoon mailte kijken dan dat ze samen eens gezellig koffie drinken als ze eens ergens zijn.

  Ik wens jullie voor straks wat gezellige uren met je broer op deze 1e Herfstdag. Liefs, Tine heart

 4. Hallo J&F,

  Eigenlijk een heel lief, mooi en toepasselijk blog.
  Want net als de aapjes zorgen jullie ook heel lief en goed voor de familie.

  Ik wens jullie een mooie en liefdevolle middag met jullie broer.
  Hoop dat je ondanks alle verdriet ook een mooie en waardevolle tijd zullen hebben.

  LG, Karina

 5. Jullie maakten een heleboel foto’s van de berberapen. Het is precies een verhaal geworden met leuke weetjes erbij. Zie ze toch eens bezig met vlooien! Die gorilla ziet er niet zo vreedzaam uit! Een echte leider!
  Maak er een fijne dag van met je broer. Dat zal best gezellig zijn .

 6. Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,
  Even samen zijn is wel heel belangrijk ook. Zeker nu ook. Ik hoop dat het heel gezellig was. De regen viel hier met bakken uit de lucht. Alle regentonnen hier zijn gevuld en we hadden er nog wel een paar kunnen vullen. Maar ja, de boel vol zetten met tonnen is ook niets.

  Ik zie dat jullie mij ook hebben gevonden en op de foto hebben gezet
  Apen zijn leuke dieren. Helaas hebben ze het erg moeilijk in het wild vanwege de mens.
  Anyway, ik wens jullie een fijne dag/ week.

 7. mogge Yova
  dus je kent Leiden , en je vind het een mooie stad , nu om te winkelen zal ik niet gaan hihi
  maar het staat op m’n lijstje om te bezoeken
  hoogtevrees heb je , en toch de molen omhoog , ja daar kan je ziek van worden
  Katwijk en ja de hele kust vanaf Hoek van Holland tot Den Helder ken ik , wandelde het Hollands kustpad deel 2
  hier net nog een buitje , maar het zou opklaren
  groetjes

 8. Hello lieve Ferry & Jacqueline
  De herfst is eigenlijk nog maar goe begonnen, maar hij steekt mij al ferm tegen, pfffft..
  Geef mij maar die heerlijke warmte terug van de voorbije maanden
  Ondanks alle zorgen en verdriet kom ik jullie een fijne maandag en een aangename herfstweek gewenst, met heel veel liefs en steunknuffels van mij, ook aan jullie broer een hele dikke steunknuffel

 9. Goede morgen Ferry en Jacqueline.

  Was het een verkwikkend bezoek van je broer die helaas van geen enkele miserie bespaard bleef? Goed dat jullie hem bij een etentje en een goed gesprek probeerden even zijn zorgen liet vergeten al zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. Na al die operaties en behandelen is hij helaas niet beter geworden, wens hem heel veel sterkte van ons, wil je? Hopelijk zullen ze zijn leven iets gemakkelijker kunnen maken door de pijn te bestrijden…

  Wat ik zo fijn aan jullie stekje vind is dat je naast de mooie foto’s steeds leuke onderschriften weet te bedenken, dat maakt het allemaal dubbel interessant!

 10. wat een prachtige serie foto’s van de berberapen zijn dit.
  Wij kwamen ook altijd in Ouwehand, nu de laatste paar jaar ga ik alleen naar Burgers Zoo.
  Ik hoop dat jullie een mooie dag hebben gehad met jullie broer, ik hoop ook dat er wat aan de pijn gedaan kan worden.

  Ik hoop dat het allemaal door gaat met de wintertijd, gaat de tijd niet op 27 oktober dit jaar terug naar wintertijd.
  Groetjes Irma

 11. mogge Yova
  ja het kost wat duiten de pedicure , maar het zelf zo doen lukt me niet , en mijn voetjes hebben het niet makkelijk bij mij , dus het loont zich wel hoor
  ja de regering is zot met het omhoog halen van de leeftijd voor het pensioen gggrrr
  ik ben erg blij dat ik nu met pensioen ben , heerlijk de tijd zelf indelen
  ja een mooie pps hé , leuk en leerzaam zelfs hihi
  geniet de dag
  groetjes

 12. Lieve Ferry en Jacqueline, wat een nieuws over jullie broer… Dat zijn geen makkelijke dingen om mee om te gaan. Tijd met elkaar doorbrengen is dan inderdaad heel erg belangrijk. Fijn dat dat kan en ik hoop dat jullie daarvan kunnen genieten. De mooie momenten met elkaar zijn nu eenmaal het allerbelangrijkst.

  Wat een geweldige serie foto’s weer!. Subliem dat je gewoon de vlo bij de berberaap ziet… Ik moest weer erg lachen om jullie commentaar bij de foto’s, ga zo door!

  Sterkte de komende periode en veel liefs van mij,
  Lilian

 13. Goeie middag Jacqueline en Ferry,
  dit is echt een heel leuk blogje met deze apen. Deze apen zijn echte donderstralen hahahaha…. Heel leuk zijn jullie foto’s en het is net of ik zelf zo bij de apen sta
  Ook gezellig dat jullie broer is komen eten. Inmiddels zijn we een week verder en ook vandaag nog mooi weer. Helaas vanaf morgen wel echt herfstweer.
  Lieve groetjes, Helma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *