Afscheid van Dordrecht & filmpje

Vandaag nemen we na een lange reeks afscheid van onze foto-verslag over Dordrecht. Het was een lange wandeling geweest en dit deden we inderdaad allemaal op één dag! Maar dit was echt te doen bij mooi warm weertje. Het was weliswaar aan de warme kant. En het was een bijzondere leuke dag van ons geweest. We zagen heel veel boeiende gebrouwen, plezierbootjes, schepen, zeilboten, Dordrechtse markt, Dordrechtse centrum met winkels, grachten, terrassen, ophaalbruggen, Zwijndrechtse watertoren en nog veel meer… Kortom echt heel veel te zien. Eerlijk gezegd genoten wij zelfs van de foto’s opnieuw. Maar helaas zijn we weer aan de laatste deel gekomen. Laten we maar snel weer verder gaan en vooral genieten van mooie schoonheid Dordrecht…

Vanuit de Haven van Dordrecht kwamen we uiteindelijk weer in het centrum terecht. En toen werd het ook wat drukker.

Het leek hier wel feest, maar dat was niet zo. Dit was gewoon voor de gezelligheid tijdens de zomer maanden.

Ook zagen we dit mooie schilderij van een oranje kater. Er zit hier ook een foto, dit om te laten zien hoe goed ze kunnen, om dit weer te kunnen verkopen natuurlijk.

Dit is een gebouw waar men hier naar binnen konden om te bekijken. Dit deden we niet…

Dit is een plaatje om te zien hoe de verschillende panden en huizen in verschillende stijlen en formaten naast elkaar staan in Dordrecht.

En hadden jullie nou ook goed opgelet op de vorige foto? Nee hé… op het dak/gevels ligt zelfs een gouden koe/stier. Dit is wel heel bijzonder. Maar wat is de betekenis hiervan?

En eventjes liepen wij hier nog de winkelstraat op, maar lang duurde dit niet… Want we wilden nog meer van Dordrecht leren kennen en gaan bekijken.

We zijn hier aan de achterkant van het Dordrechtse Stadhuis gekomen. Dit is wel heel apart om te zien hoe deze gracht gewoon onder het stadhuis loopt.

Kijk maar… hier zien jullie het beter. Deze gracht loopt echt helemaal door Dordrecht heen en opzij.

En dit is dan de voorkant van Dordrechtse stadhuis. Aan de voorkant ligt een overloopbrug en daaronder loopt die gracht weer verder. En men zijn dus ook bezig met deze werkzaamheden van het stadhuis. Vandaag werd niet gewerkt, omdat het zaterdag was.

Dit doet ons een beetje aan Amerikaans stijl denken. We kunnen dit wel makkelijk zeggen, want we zijn nog nooit in U.S.A. geweest. Maar we denken aan de beelden.

Op het dak van het stadhuis staat dit fraaie klokkenhuis. Zo mooie als deze hebben wij hier in Haarlem niet.

En als we hier weer om draaien, dan zien wij hier een ander winkelstraat lopen.

Deze nette heer kwam hier aangelopen. Een beetje opvallend was het toen wel, want iedereen keek ernaar…

Deze standbeeld staat op de marktplein. De naam van deze plan kennen we helaas niet. Dus niet echt geleerd… Misschien weten jullie dit wel?

En op deze marktplein staan ook mooie huizen en panden er om heen.

Dit is een Dordrechtse kaas & wijnwinkel.

Dit is een echte Hollandse kaas en wijn winkel van Dordrecht. Nee, we hadden hier geen kaas of wij gekocht. Dit was te veel tilwerk voor ons.

In één van de zijstraten zagen we dit fraaie en opvallende zonneschermen. Maar dan wel op de ouderwetse manier. Altijd nog gezellig op deze wijze.

En er hangen hier nog veel meer van die zonneschermen.

Deze beeld zou dan geluk moeten geven op zo’n dag. En dit werd het dan ook… Drie weken lang was het toen prachtig weertje geweest voor ons en wel met 2 hittegolven bij elkaar. En dit was wel een beetje te veel van goede geweest.

Even later kwamen we hier weer terug op de markt, waar we toen als eerste hier aankwamen. Op deze locatie kochten we lekkere over heerlijke ijsje in een beker.

En hier kwamen we op de aller laatste stukje van Dordrecht aan. We waren echt moe en we gingen hier ergens op een bankje zitten en dit onder de warme zonnetje. Even bij komen werd het dus voor ons.

En wij zeiden het al… en dan weer terug met de trein naar huis. Richting Haarlems station. We moesten daar nog even over stappen, want deze stopte helaas niet in Spaarnwoude Haarlem station. Maar dit maakte voor ons helemaal niets uit. En toen was het bijna half 4 en we moesten ook aan onze huiskonijn Jimmy denken.

Met dit aller laatste foto van Dordrechtse station, konden we even later met de trein vertrekken. Is dit een mooie station? Nee, dit weer niet… Het is een normale station waar geen fraaie dingen te zien zijn. Maar we kunnen het niet alles hebben natuurlijk.

We hopen dat jullie afgelopen weken van onze foto-verslag genoten hebben. Ook dit is weer helaas voorbij en aan alles komt natuurlijk een einde aan. Maar treur niet, want we hebben nog wat in petto! Ook hebben wij deze slot foto-verslag van Dordrecht 2019 in een speciaal jasje afgesloten. Is natuurlijk bewerkt met editor scherm Gutenberg.

We zetten hieronder een filmpje verslag van Dordrecht 2018. En als jullie de tijd voor hebben, ga dit ook even zien. Gewoon even lekker genieten samen met ons en dan zeggen we graag weer tot ziens!

FILMPJE OVER DORDRECHTSE HAVEN 2018

39 reacties

  1. Dank je wel voor de tip! Het is dus een Gulden Os en geen stier of een koe. We moesten hier wel om lachen. Deze huis schijnt ook één van de eerste te zijn in Dordrecht en wel uit het jaar van 1516 en dit is weer een tijdje geleden zeg. We hebben de tekst ieder geval overgenomen en hieronder gezet:

   Het pand De Gulden Os dateert uit 1516 en heeft een gotische trapgevel in natuursteen uit ca. 1525. Deze toont veel gelijkenissen met de gevel van het oudste woonhuis van Dordrecht, ’t Zeepaert 63 aan de Wijnstraat 113. In het begin van de zestiende eeuw droeg het pand de naam ‘Het Vlies’. Na de verbouwing rond 1525 werd het huis ‘De Gulden Os’ genoemd, waarschijnlijk vanwege de naastgelegen Vleeshouwersstraat, waar vele slagers gevestigd waren. Later bevond zich in dit pand een vleeshal en was het lang in gebruik als café-restaurant Américain. Na een periode van leegstand werd het in 1986 verbouwd en gerestaureerd. Op de trapgevel is een ornament van een rustende gulden os te zien, welke waarschijnlijk is aangebracht tijdens deze restauratie, op eerdere foto’s komt dit niet voor. Samengevoegd met een ander middeleeuws pand en aangevuld met moderne nieuwbouw vormt dit het huidige onderkomen van de Stadsbibliotheek Dordrecht, hoofd vestiging van De Bibliotheek AanZet. Plus een extra foto van ons hieronder.

 1. Nu ik heb genoten hoor hele mooie serie hebben jullie gemaakt Ferry en Jacqueline dat was genieten en voor mij heel bekend hoewel ik er tegenwoordig weinig kom ik hou meer van de rust op het platte land maar zo af en toe is het heel leuk en Dordrecht is een hele fotogenieke stad en jullie hebben het heel goed weer gegeven bedankt
  Ik wens jullie een hele fijne nieuwe week toe
  Groetjes Janny

  1. Hi Karel, nooit geweten dus en helemaal geweldig voor die linkje. Deze standbeeld is best wel groot op dat pleintje. En bedankt voor de complimenten en zeker voor dat filmpje. Ondertussen zijn wij al met de nieuwe reeks bezig. Maar dit komt later wel. We hebben hieronder een extra foto toegevoegd. We wensen je nog een fijne dag toe en het regent hier in Haarlem inmiddels. Groetjes terug van ons!

 2. prachtige foto’s F & J
  die jullie op heel fraaie wijze gepresenteerd hebben
  ik neem aan dat dat heel wat werk gevraagd heeft

  en het filmpje met muziek van E. Grieg ( ?) is ookh heel knap

  bedankt voor het delen

  prettige dag

 3. Mooi foto’s en video met een vrolijk muziekje
  Creatief bezig geweest, heb genoten van dit blog
  Ik heb vrijdag bericht gehad dat ze gevonden hebben wat het probleem was, onderdeel besteld nu afwachten.
  Mijn laatste blog had ik nog gemaakt toen ik de comp nog thuis had, en due kun je dan instellen dat het op een bepaalde datum wordt gepost.
  Deze reactie maak ik op mijn iPhone en dat is behelpen.
  Grietjes Bram.

 4. Jullie blogjes met alle foto’s hebben Dordrecht heel mooi weergegeven .Het is echt een heel mooie stad .Ik heb genoten van deze mooie serie. Het filmpje is ook erg leuke .Ik wens jullie een fijne week
  Lieve groetjes Elisabeth

 5. Wat hebben jullie enorm veel gezien en vastgelegd.
  Dit is echt een compleet verslag over de binnen stad van Dordrecht.
  Complimenten daar voor.

  Voor wat betreft de gulden os…….
  Het pand De Gulden Os dateert uit 1516 en heeft een gotische trapgevel in natuursteen uit ca. 1525.
  Deze toont veel gelijkenissen met de gevel van het oudste woonhuis van Dordrecht, ’t Zeepaert aan de Wijnstraat 113.
  In het begin van de zestiende eeuw droeg het pand de naam ‘Het Vlies’.
  Na de verbouwing rond 1525 werd het huis ‘De Gulden Os’ genoemd, waarschijnlijk vernoemd naar de naastgelegen Vleeshouwersstraat, waar vele slagers gevestigd waren.
  Later bevond zich in dit pand een vleeshal en was het lang in gebruik als café-restaurant Américain.
  Na een periode van leegstand werd het in 1986 verbouwd en gerestaureerd.
  Op de trapgevel is een ornament van een rustende gulden os te zien, welke waarschijnlijk is aangebracht tijdens deze restauratie, op eerdere foto’s komt dit niet voor.
  Samengevoegd met een ander middeleeuws pand en aangevuld met moderne nieuwbouw vormt dit het huidige onderkomen van de Centrale Bibliotheek.

  Groetjes, Karina

 6. Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel met onweer erbij heb ik de kans genomen ,om na het lange drukke weekend, wat blogjes te lezen. Na Dordrecht te hebben gezien en het mooie verslag te hebben gelezen sluit ik de maandag af met een hartelijk,
  Dank jullie en lieve groetjes.

 7. Goeiemorgen Ferry en Jacqueline,
  Na de hele reeks foto’s over deze stad gezien te hebben vandaag en jullie voorgaande logjes, moet ik er echt eens een keertje heen denk ik. Wanneer dat wordt weet ik niet want ook ik krijg het steeds drukker. De vakantie is een beetje voorbij.
  Die slagerij heeft wel een erg smal pand. Dat viel me gelijk op. Ook dat het water onder het stadhuis erg groen is.
  Ik heb definitief besloten niet met Gutenberg te gaan werken. Ik kan geen HTML gebruiken, en dat doe ik nu wel. Dat wil ikm dan ook graag blijven doen. Het filmpje maakt wel alles af vind ik. De kers op de taart als mooie afsluiter.

  Een fijne dinsdag gewenst.

 8. Goede morgen Ferry en Jacqueline, een fijne nieuwe week gewenst.
  Inderdaad, wat is dit laatste verslag over Dordrecht in een wel heel mooi kleedje gestoken, het is een plezier om alles te bekijken en te lezen. En ook het filmpje van de haven mag er beslist zijn!
  Het standbeeld lijkt me van een kunstenaar te zijn, hij heeft een schilderspalet in de hand, maar wie het effectief is weet ik helaas niet.
  Na al die knappe verslagen kan men wel zeggen dat wij hier allemaal veel hebben geleerd over deze leuke stad en jullie het doen kriebelen om er ook eens naartoe te gaan!

 9. Ik was er 5 jaar terug maar op een ijskoude dag in maart met sneeuw. Dank zij jullie spetterende en kleurrijke foto’s heb ik alle mooie hoekjes en kantjes kunnen zien waar ikzelf niet aan toe gekomen was. Heerlijke log hoor!
  PS: een tijdje geen tijd gehad om de bloggen of te komen kijken, sorry.

 10. Dit is inderdaad wel het meest complete fotoverslag van een dagje Dordrecht! Complimenten hoor, allemaal heel erg mooi in beeld gebracht. Die winkelstraat ziet er zo fleurig uit met al die vlaggetjes… je zou haast vergeten dat het toen zo warm was Het station van Dordt ken ik maar al te goed, maar daarom vind ik het juist leuk dat jullie ook die op de kiek hebben gezet met het bord erbij… Ik hou van zulke ‘gewone’ plaatjes!
  Liefs,
  Lilian

 11. mogge Yova
  ik zie dat je ff bent mee gewandeld aan de hand van de fototjes , ben blij dat je ze mooi vind
  ja als ik ze zie de ezeltjes zet ik ze als het kan op de foto , zijn niet allemaal lief hoor hihi , pas op ze kunnen flink bijten
  ja een mooie pps van dat museum hé
  ik zal zo een rondje fietsen
  geniet de dag
  groetjes

 12. ja dat kunnen die ezels goed hoor , maar de meesten zijn wat je zegt lief
  inderdaad in andere landen worden ze misbruikt als lastdier , zelfs in vakantie landen , zetten er zeer zware toeristen op
  bij ons hebben ze een goed leven
  groetjes

 13. Goeie avond Jacqueline en Ferry,
  ik vind het echt heel mooi en ook heel leuk dat ik op deze manier kon kennismaken met Dordrecht
  Echt heel veel gezien en jullie laten in ieder blogje ook prachtige items zien zoals bv de boeddha in dit blogje. Maar zo waren er meer leuke items, gebouwen en ook zelfs natuur. Ik ben benieuwd wat er hierna gaat komen.
  Hele fijne avond nog en een fijn weekend.
  Doordat het vakantie is moet ik dus extra werken en dat betekent 3 weekenden achter elkaar.
  Lieve groetjes, Helma

 14. Dank zij je mooie reportage heb ik ook eens van Dordrecht kunnen “proeven”.
  Nederland is een heel gezellig land vind ik. leuke steden, een rijke geschiedenis , vriendelijke mensen, lekker eten en vooral…proeven van de ‘Hollandse’ kultuur

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *