Flora’s Hofje Utrecht

Afgelopen nacht is de wintertijd weer ingegaan en voor ons hoeft dit allemaal niet meer. We raken allemaal hierdoor een beetje van slag. Vooral de dieren hebben hier behoorlijk last van. Bezuinigingen? Nee, om hierom hoeven we zeker niet te doen. Alleen de tijd wordt verschoven en de gewoontjes blijven over algemeen hetzelfde. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat dit de laatste zou kunnen worden. Normaal gesproken leven we altijd met de zomertijd.

We heten jullie allemaal welkom bij Flora’s Hof in Utrecht. Het wordt een kort logje deze keer. Hier ging alleen Jacqueline naar binnen. Ferry bleef toen buiten. Flora’s Hofje ligt overigens pal naast de Domtoren van Utrecht. Dit schijnt een heel bekent Hofje te zijn. In Flora’s Hof, achter boekhandel Steven Sterk en bijna
onder de Domtoren, bevindt zich een vergeten stukje historie.
Hier stond ooit het Bisschoppelijk Paleis. Later vestigde de beroemde tuinarchitectenfamilie Van Lunteren zich hier en
werd Flora’s Hof een kwekerij. De prachtige toegangspoort
is nu weer de toegang tot een mooie groene oase in een stenige binnenstad.

Hier links staat de Domtoren. Flora’s Hof is gelegen aan de voet van de Domtoren, op een gedeelte van de grond waar tot 1803 het uit de Middeleeuwen stammende Bisschoppelijk paleis heeft gestaan. Nadat de openlijke uitoefening van de rooms-katholieke eredienst in Utrecht in 1580 verboden was, heeft het Bisschoppelijke paleis diverse bestemmingen gehad. De gebouwen bleken uiteindelijk in een zo desolate toestand te verkeren, dat men in 1803 tot sloop is overgegaan. Aldus ontstond er in het centrum van Utrecht een braakliggend terrein. Een kort geschiedenis of het verleden van Utrecht Flora’s Hofje.

En kijk eens hier even… er staat zelfs een soort palmboompje in het midden. Dit is een heel klein Hofje van Utrecht. Regelmatig worden hier ook televisie opnames gemaakt. Nog niet zo lang geleden nog en dit werd zelfs op de TV uitgezonden. Dit hadden wij zelf wel gezien. En dit was grappig om te zien. Het ging toen ook over dit Hofje.

Er staan hier ook prachtige bloemen, die toen nog volledig in de bloei waren.

En men kan hier ook lekker zitten en even bij komen en vooral de rust die daar was. Alhoewel… de poort stond toen open en men kan zo naar binnen lopen. Dit is overigens niet altijd open!

Dit is wel een bijzonder mooi steegje van het hofje. Hier rechts hangt het groene bordje. Dit Hofje wordt regelmatig keurig bijgehouden door o.a. buurtbewoners of door de Gemeente van Utrecht. Weliswaar een kort logje dit keer. We wensen iedereen alvast een fijne week toe.

59 reacties

 1. Hi J&F,

  Zomertijd….. pfffff voor mij hoeft het ook niet hoor.
  Als de tijd net verzet is zoals vandaag dan heb ik daar op zijn minst 3 dagen tot een week last van.
  Heb bijvoorbeeld om 11 uur uur al een enorme trek maar moet tot 12 uur wachten tot het pauze is.
  En ik zit savonds een uur eerder te knikkerbollen op de bank van de slaap

  Dan jullie foto’s.
  Ook dit is weer een fijn verslag van jullie citytrip.
  Weet je wat ik nu zo leuk vind?
  Utrecht is een grote moderne stad maar hij zit vol met allerlei oude, leuke en gezellige steegjes, hofjes en pleintjes en dat hebben jullie perfect in beeld gebracht.

  Fijne dag en LG,
  Karina

 2. Goede zondagmorgen Ferry en Jacqueline. Voor jullie hoeft het dus net zoals voor mij helemaal niet die omschakeling van zomer- neer winteruur, je biologische kok gaat daardoor van slag. Men spreekt er toch over om dit maar helemaal af te schaffen binnen enkele jaren, oef.
  En wat een mooie blik gunde je ons in dit al even mooi hofje, jullie foto’s zijn zoals gewoonlijk weer top, ik heb er met stijgend plezier naar gekeken!

 3. Gelukkig heb ik nooit last met de omschakeling bij winter/zomertijd, maar het hoeft voor mij ook niet. Hofjes vind ik altijd prachtig, ze hebben iets liefs en rustgevend. Jullie laten hele fraai foto’s zien waarvan de laatste erg knap gedaan is.
  Groetjes van Edward.

 4. Het is misschien niet heel groot maar het is wel een heel mooi hofje .Wat lijkt het mij heerlijk om daar eens rustig te zitten en rond te kijken .En wat leuk dat oude steegje Heel mooie foto’s weer
  Fijne week alvast ,liefs Elisabeth

 5. Het hofje is mooi maar dat zou ik niet met het plekje waarvan ik hier in de natuur kan genieten willen ruilen.
  Dat zijsteegje en poortje ja dat mochten ze van mij hier aan de voorkant plaatsensmile
  De klok hoeven ze voor mij ook niet vóór- of achteruit te zetten. Voor de hondjes is het lastig.
  Groetjes, Ria

 6. ha die Yova
  mij doet dat uurtje niets , vroeger hielden er bij de dieren goed rekening meer , onderandere de koeien melken het uur ff in 2 delen dan is de overgang niet te groot
  en ik maar denken dat ik Utrecht een beetje ken , klopt een beetje dus
  een mooi verslag in woord en beeld
  wens ook jullie een fijne week
  groet Karel

 7. De dieren en sommige mensen raken van slag door de wintertijd, ben er ook niet zo blij mee.
  Het Flora’s Hof ziet er gezellig uit en dat zo midden in de stad, de sloop heeft wat moois opgeleverd.
  Ook een goede week. Hans

 8. De wintertijd is de echte tijd en ik leef voornamelijk naar die tijd. Mijn dieren merken er niets van omdat ik zorg dat het ze aan niets ontbreekt op de voor hun belangrijke tijden.
  In Brussel gaan ze er over stemmen, maar dan nog kan het een jaar of 2 duren voor we er echt vanaf zijn. Blijkbaar moeten ze allerlei wetten veranderen??
  Wat een prachtige plekjes hebben jullie weer bezocht en jullie laten ons goed meegenieten middels jullie mooie foto’s. zo zijn we er allemaal toch ook een beetje bij.
  Fijne nieuwe week.

 9. De wintertijd mag dan de echte tijd zijn, geef mij maar de zomertijd, dat uur langer licht bevalt mij altijd prima. Het is weer een mooi interessant blogje geworden met heel mooie foto’s, vooral de laatste vind ik zelf heel erg mooi. Hofjes stralen altijd rust uit en het is prettig om daar te zijn. Het weekend zit er al weer op, en ik wens jullie dan ook een heel goede week toe, groetjes, Ann.

 10. F &J een hofje in de stad ziet er goed uit, de tuintjes nog in volle bloei.
  Mooi om er eens te wandelen en te kijken ,je foto,s zijn mooi!
  de klok verzetten van mij mag het, maar ik zie dat niet zo gauw gebeuren
  nog even en dan ebt het weer weg……….
  groetjes Christiene.

 11. Wintertijd is ook niet mijn ding hoor, het kost me altijd een paar dagen om weer in het normale ritme te komen. Ook dat het ‘s avonds zo vroeg donker is, vind ik helemaal niks. Zo’n hofje vind ik wel heel erg leuk, in Groningen zijn er ook meerdere, daar moet ik toch maar weer eens heen met mijn camera!

 12. wat een prachtige tuin!
  Ik heb ook last van de verandering van het uur.
  Kom veel te vroeg wakker ‘s morgens. Vandaag was het amper een half uur vooraleer mijn wekker afliep, dat valt dus nog mee.
  Geeft mij de tijd om mijn blogachterstand wat in te halen.

 13. Goede morgen Ferry en Jacqueline.
  Er liggen een paar zware dagen in het verschiet nu we onze doden herdenken. Gelukkig zijn je broer en je ouders er nog en ik hoop dat dit nog lange het geval zal zijn! We blijven voor jullie duimen hoor…

 14. Zo het feesten zit er hier op en we wandelen weer even langs de blogjes.
  Dank voor de felicitatie
  Een mooi rustpunt in een drukke stad dat hofje…en de eerste foto lijkt wel een gebroken hartje…
  Zo’n project zouden er meer van moeten zijn en gezamenlijk bijhouden geeft contacten ook
  Groetjes en ook voor jullie een fijne week

 15. Nou hebben jullie mij toch we erg verrast met dit hofje waar ik niet het bestaan van afwist. Vaak bij de dom wel geweest maar toen vast niet verder gekeken dan neus lang was. Toch maar verder kijken in ander seizoen want vind het niets aan buiten nu om te wandelen, laat staan om te gaan fotograferen. Heb het ook even te druk met alle Sinterklaas surprise gedichten die ik nog moet maken voor filmpje en voor vaste vrienden die er om vroegen. Niet zoveel last gehad van zomer naar wintertijd, al was ik wel eerste dag veel te vroeg op, maar dat was mijn fout, was vergeten klok te veranderen. Hinderde niet hoor, was nu eerder gereed met alles. Herfstgroetjes, Tine

 16. Wat een mooi plekje! Ik denk dat niet veel mensen van buiten Utrecht dit kennen, dus echt leuk dat jullie de foto’s hier plaatsen.
  O ja, die wintertijd! Ik raak er inderdaad ook altijd door van slag, van mij mogen ze het per direct afschaffen. Nouja, wie weet… Met een paar dagen is het weer gewoon, gelukkig. Ik hoop dat alles goed met jullie gaat en nogmaals heel erg bedank voor jullie altijd lieve en belangstellende reacties!
  Dikke knuffel voor jullie allebei!
  Liefs,
  Lilian

 17. Wat een oude muur is dat hè, daar tegenover het groene bordje. Prachtig, net als het hele hofje. Dat vind ik ook geweldig: om in de drukte van de stad een poortje door te lopen en hoppa… in een andere, veel stillere wereld te staan!
  Jullie logje is kort, maar krachtig hoor. Niks mis mee
  Wel slecht nieuws over je moeder… veel sterkte! Echt een moeilijke tijd voor jullie zeg, bah…

 18. Ferry en Jacqueline,

  Het is inderdaad een mooi intiem en rustig plekje in een drukke stad. Lekker om even uit te rusten en te genieten. Ik zal het de volgende keer als ik in Utrecht ben eens gaan opzoeken.

  Groetjes,

  jeer

 19. Ferry en Jacqeline, even een kort berichtje van mij, om jullie te laten weten dat ik aan jullie denk… Het zijn moeilijke tijden voor jullie. Hopelijk hebben jullie steun ook in je directe omgeving, want dat is zo belangrijk! Sterkte, lieve kanjers!

 20. Goede avond J & F,
  ik heb niet zoveel last van de overschakeling naar wintertijd of zomertijd, maar ik vind het ook eerder een overbodig iets! Ook jullie korte logjes zijn een streling voor het oog (foto’s) en een genot om te lezen… Flora’s Hof mag dan wel klein zijn, maar toch een bezoekje waard en de binnenplaats oogt mooi en rustgevend! Jammer dat Ferry niet mee is gegaan. Heeft hij er nu geen spijt van? Ik hou ook wel van die kleine gezellige steegjes en de oude huisje met hun prachtige architectuur! Ze geven een aparte sfeer… Ik heb ook weer van dit logje genoten… En wens je verder nog veel sterkte toe!
  Lieve groetjes van Heidi en de kattenfamilie

Laat hieronder je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *